Nohy do x a vbočené kotníky. Co nás čeká?

jeyre
23. črc 2021

Zdravím, na pětileté prohlídce jsme dostali žádanku na ortopedii s tím, že dcera má kolena do x a vbočené kotníky. Těch kolen jsem si upřímně ani nevšimla, na ty kotníky jsem měla podezření. Co nás teď čeká dál? Jasně že prohlídka na ortopedii, předpokládám, že nám ukážou nějaké cvičení... Máte zkušenost, jak se to dál řeší a co jiného nás ještě může čekat?

cilkat
23. črc 2021

Vyžádejte si ještě žádanku na fyzioterapii. V tomhle věku je ještě tělo hodně tvárné a na cvičení reaguje rychle a dobře, a zároveň už je dítě obvykle schopno spolupráce. Mnoho ortopedů má velkou tendenci prostě doporučit pevné boty a nějaký druh vložek a situaci fixovat, aby se nezhoršovala, ale také ji tím nezlepší. Pokud vám ukáží cvičení, často je to prostě ukázka na pět minut a kontrola za půl roku. Fyzioterapeut naopak kontroluje obvykle po dvou až čtyřech týdnech a cviky postupně upravuje a opravuje. V tomhle věku je schopný spoustu věcí opravdu opravit.

jeyre
autor
23. črc 2021

@cilkat Díky, určitě si vyžádám. Byla bych právě nerada, aby nás jen odbyli s tím, že to není tak hrozný. Ono to právě laickým okem není ani poznat, na ty kotníky mě přivedlo to, že měla dcera sešlapanou vnitřní hranu bot.

nikoulinka
23. črc 2021

Zrovna ted řeším s malým (5 let). Byly jsme na ortopiedii, kde Mudr malého celého rovnou proklepl (páteř, apod.). Dostali jsme doporučení, ať chodi co nejvíce boso, hlavně venku. To chodíme, páč máme zahradu kousek od domu. Zároveň dostal zadanku na vložky na míru. Dostali jsme i brožurku se cviky, které nejsou "násilné" a malého fakt baví - malovat nohou, nohama rolovat ručník na podlaze, slapat na kole, apod.

lenerka1
23. črc 2021

Mám dojem, že jsem někde četla, že nohy do x v předškolním věku jsou do určité míry normální. Já bych se vyhla ortopedii (většinou neřeší svaly a dávají vložky jak na běžícím páse) a docházela na kvalitní fyzio, kde kouknou, jestli je problém v nohách nebo ve svalech někde výše, ideálně vyšetří i podoskopem a podle toho zvolí postup. Pěkné články, sice o ploché noze, ale stojí za přečtení https://fyziobeskyd.cz/jak-na-plochou-nohu-cvic...

fifina86
23. črc 2021

@jeyre jestli jsi z Kolína, jak je v profilu, tak předpokládám, že jdete k Mudr. Seifertovi do nemocnice. Tam nějaké odeslání na fyzio opravdu nečekej. Dostanete tak papír na vložky 🤦‍♀️
Doporučuji jít jako samoplátce k fyzio. Ve vašem okolí je užasná fyzio Martina Miklovičová, je v Poděbradech. S dětma to skvěle umí, poradí cvičení a má v ordinaci podoskop, který se k diagnostice tohoto problému využívá.

any2any
23. črc 2021

@jeyre Ja to zacala resit u dcery kolem jejich 4. narozenin a chodime (teda jako samoplatci) k fyzioterapeutce. Dceru nejprve vysetrila (cele telo, pohyb v beznych situacich, podoskop, ...) a pak jsme pomalu zacali cvicit. Nejprve uvolneni zadicek, jednoduche cviky, postupne jsme je vystridali narocnejsimi cviky. Dcerka cvici cca 5-10 minut denne, jde o to, aby si "zafixovala" spravne drzeni tela, kotnicku, noh, pri tom mirne posiluje slabsi brisko. A vse se lepsi. Takze tez doporucuji fyzio. 👍

jeyre
autor
23. črc 2021

@fifina86 Díky za tip! Ano, půjdeme do nemocnice. Uvidím, jak to tam bude probíhat a pak bysme teda šli na fyzio jinam...i když já mám s ortopedií v Kolíně dobrou zkušenost s mladším dítětem, ale opravdu bych nerada skončila s vložkami do bot a nazdar. Ta fyzio co píšeš je soukromá nebo i na pojišťovnu?

fifina86
23. črc 2021

@jeyre já mám s p. doktorem blblou zkušenost, bohužel. A právě tato fyzio jeho chybu odhalila a díky Motolu, její práci (a mého drilu doma) jsme to vyřešili
nejlepe jak v danou chvíli šlo. On je prostě stará škola 🤷‍♀️
Fyzio je soukromá, sehnat na pojištovnu kvalitní je jako hledat jehlu v kupce sena, bohužel 😔