Nohy do X u tříletého dítěte, doktor doporučil dlahy

bartovka83
29. zář 2015

Zdravím maminky. Prosím o vaše rady a zkušenosti s nožičkami do X u dětí. Dnes jsem byla se synem 3roky na ortopedii a pan doktor nás poslal pro vložky do bot (s čímž jsem počítala), ale doporučil také nějaké dlahy (nebo ortézy?) na noc, aby se mu srovnaly kolínka. Máte s tím prosím někdo zkušenost? Jsem z toho celkem špatná. Vůbec nevím, co nás čeká a neumím si přestavit, jak do toho syna poutám každou noc ☹ Děkuji moc za odpovědi.

pivonka2
29. zář 2015

Dcera má taky nohy do X, kamarádky malá taky, ta byla na ortopedii a doktor jí poradil nějakou masáž/cvičení nožní kleby - míček držet oběma chodidly, jestli to je srozumitelný. Bude ji to nutit dávat kolena do sebe a chodidla k sobě. A při sezení nohy dopředu, ne zadek mezi kolena. Co jsem i četla, tak ortopedické vložky někdo doporučuje až později než ve 3 letech. Na dceři nohy do X mi naše MUDr. na prohlídce nic neřekla, asi to není tak tragický, ale vidět to je. Důsledně jí připomínám ty nohy dopředu a lepší se to. Ty dlahy mi přijdou teda dost násilný. U nás si to nedovedu představit. Nevím, jak moc velký X má syn, ale být tebou, dala bych jen ty vložky, zkoušela ty cviky viz výše a dlahy nechala, až pokud se to nezlepší. Přece jen je malý a pořád roste a vyvíjí se....

elen222
29. zář 2015

Já bych zkusila ještě konzultaci u jiného ortopeda. S jedním jsem byla taky dost v šoku, když řekl o mé dceři zničehonic, že dostane ihned řemínky, na druhý den jsem se "nacpala" i přes to, že jsem nebyla objednaná k jinému a ten řekl, že je vše v pořádku, že měl kolega asi špatný ultrazvuk nebo špatný den ☹ . Mému synovi ve třech letech řekla naše pediatrička, že má sice nohy do x (stále seděl zadek mezi kolenama), ale že je to u malých dětí časté a řekla, že se to srovná. Syn měl začít sedávat "na turka" a teď u pětileté prohlídky už nic neříkala, takže v pořádku.

betelgeuzz
29. zář 2015

Starší dcera měla kolem 3 let šílený X-ka. Když dala k sobě kolena, měla kotníky asi 10 cm od sebe. Hledala jsem na netu a našla, že je to běžné. Že batolata mívají nohy do O, pak kolem 3 let jsou nohy do X a pak se srovnají. Prý je to způsobené nerovnoměrným růstem kloubů a kostí. Naše dětská to neřešila. A dnes má nohy úplně rovné. Zašla bych k nějakému jinému odborníkovi, fyzioterapeutovi, podiatrovi. Ortopedi mají dost často zastaralé názory.