Ploché nohy a do X

stepule98
6. dub 2018

Maminky potřebuji radu, včera nam ortoped napsal vložky do bot. Máme nohy do X a ploché. Takže pevná pata a cvičení to nám moc neukázal takže nevím jak cvičit a hlavně ty vložky ta pata má korkový klínek a když to dám do bot nebo papucí tak to leze ven. Má to tak být? a hlavně mi poradte jakou značku bot koupit aby byly pekne designové? dekuji 🙂

astyna
6. dub 2018

Vložky ti jen podepřou klenbu, ale nevytvoří jí, jsou na nic. Lepší je klenbu podporovat cvičením - např. malé míčky zvedat palečkama u nohou, masírovat nožky, lechtat je. Nejlepší budou boty, které lze ohnout tak, aby se zohly prsty a klenba se rýsovala. Já malému vybírám kompromis - na barefoot boty nemáme peníze, takže kupuju třeba v Renu dobré ohebné botičky, ve kterých děti nechodí jako roboti.

Moje sestra si ploché nohy léčila od 18 let do 40 let. Bez úspěchu - co půl roku kupovala nové vložky za cca 350 Kč. Pak si na léto koupila Viva a přes léto se jí vytvarovala klenba 🙂 Nohy se musí aktivně používat. Pro děti jsou dobé prolézačky, kde dítě leze a ohýbá plosku. Můj švagr je ortoped a fajn rádce 🙂

mikaelle
6. dub 2018

Zdravím, moc tomu nerozumím, ale prý takové boty šije firma Hanák...některé jsou snad i hezké 🙂

stepule98
autor
6. dub 2018

Moc dekuji,za odpovedi o hanak jsem slysela..a ta barefoot bota dobra na plochy nohy ale ne na to kdyz potrebuji zpevnit kotnik skrz ty x nohy

mikaelle
6. dub 2018

Zkuste se na toto téma poradit (X nohy) s někým odborným, kd provábdí fyzioterapii, tejpuje případně, diktor co dělá Dornovu terapii, Vojtovu, nebo jeětě jsou další, okopuikněte to a co vám sedne, zkuste...🙂

mikaelle
6. dub 2018

...musíte vybírat, dělá to kde kdo...ale kdo ví, jak....řeším svůj porouchaný kotník a je to jízda 🙂

fifina86
6. dub 2018

@stepule98 navstivit misto ortopeda fyzioterapeuta,v tomto pripade lepsi reseni. Protoze je treba cvicit ne umele podpirat.

fifina86
6. dub 2018

@stepule98 a jeste: “kolik vam je”? Ono v urcitem veku je to obohi fyziologicke ;)

astyna
6. dub 2018

@stepule98

Nohy do X může mít i kvůli slabším kyčlím. S tím jste neměli problémy? Kolik je dítěti? Syn měl nohy do X od začátku chození (od 9.m) až do téměř 2 let. Pak se mu už zpevnily kotníky a nohy má rovné. Na fyzio se mě ptali právě na kyčle.

stepule98
autor
6. dub 2018

Malej ma 2,5 roku...zkusim jeste fyzioterapeuta dekuji 🙂

paolapou
6. dub 2018

Také mě zajímá, máme svalovou hypotonii, syn špatně chodí, začal teprve nedavno, chůze ze široka, ploché nohy a do X... Celkově je pozadu 21měsíců...

betelgeuzz
6. dub 2018

Také bych zkusila fyzioterapeuta. Dcera měla kolem 3 let nohy do X, když si stoupla, měla mezi kotníkama tak 10 cm mezeru. Různě jsem hledala a dočetla jsem se, že v tomto věku je to fyziologické, že je to způsobené nerovnoměrným růstem, batole mívá nohy do O, pak to přechází do X a následně se nohy srovnají. Tak v 5 už měla nohy úplně rovné.
Bohužel ortopedi často sahají po nejjednodušším řešení a to jsou ortopedické vložky. ale většina lidí, kteří na ortopedických vložkách vyrostla, má ploché nohy pořád.

fifina86
6. dub 2018

@stepule98 tak plochá noha se v tomhle věku ještě nedá diagnostikovat, protože klenba je schovaná pod tukovým poštářkem ;) Ty x nohy také mohou být fyziologické (mám to teď u mladšího doma). Určitě fyzio a cvičit, s vložkama velmi opatrně. Koukni i po senzomotorickém koberečku, je to super věc.

pajounek
6. dub 2018

Se synem jsme byli taky z ortopeda, dostal vlozky do bot a behem roku se mu to hodne spravilo (puvodne mel mezi kotniky 4,5cm a na kontrole po roce jen 1,5cm). Takze na x-ky to zabira, s plochou nohou zkusenost nemam 🙂

fifina86
6. dub 2018

@stepule98 koukám, že jsi od Brna, moc doporučuji Mgr. Martina Valu, je to dětský fyzio, člověk na svém místě.

fifina86
6. dub 2018

@pajounek to ale nemusí být vůbec z vložek, ale dětem se to prostě rovná samo. protože princip vložky je pasivní opora, to neléčí ;)

fifina86
6. dub 2018

@paolapou plochá noha, jak jsem psala výše v takhle malém věku je hloupost. Děti mají klenbu schovanou pod tukovým poštářem. Většina odborných zdrojů píše, že se do cca 3 let "ukáže", ale najdou se i zdroje, kde se uvádí až do 6let. Takže bych byla trplěvila. A s tou chůzí, dej mu čas, je novochodec, jistě se časem zlepší (a určitě jste sledovaní na rhb, ne? )

kajalka
6. dub 2018

@stepule98 Plochonoží se v tomto věku opravdu diagnostikovat nedá. Pokud má nožky výrazně do x, je to problém především slabého bříška. Podílet se na tom mohou i kyčle. Najdi dobrého rhb dr. a řeš to cvičením. Změnou postavení kostry (vložky) ničeho nedosáhneš, je to záležitost svalstva.

hz
6. dub 2018

Ahoj, musim pridat zkusenost.
Na 3lete prohlidce syna jsem nasi pediatru upozornila na nohy syna do X - ona-zkoukla a zaver: vyvojove ok, vse se srovna ruste. Nedalo mi to a sla jsem coby samoplatce k fyzio s timto problemem -nohy do X(to na zaklade synovce, 15let, ktery nohy do X ma a hrozi mu operace). Chtela jsem, aby mi ukazala cviky, popr. aby dala tejp.
Byly to nejhure investovane penize-fyzioterapeutka mi doporucila tvarovatelne vlozky(byla jsem zasadne proti nim-ale presvedcila mne), bare boty zavrhla, doporucila pevny kotnik a asi 3 cviky ukazala. Nechala jsem tam pres 2500Kc a vysledek? vlozky jsem vyhodila, bo syna tlacily, nazula synovi bare boty a povzbuzovala syna v chuzi bos(bylo leto).
Ted jsem koukala-budou mu za nedlouho 4roky a nohy se opravdu za ten rok srovnaly, mezera mezi kotniky je cca 5cm, celkove i kotniky vice posilily.
Muj zaver-netlacit, dat tomu cas, podporit dite v prirozenem pohybu nejlepe bosky..
hodne stesti.

mikaelle
7. dub 2018

....vždycky je to o vlastním zdravém úsudku - intuice....myslím pro výběr čehokoliv....mě nyl doporučen sm system...po 2 cvičeních jsem měla pocit, že o kotník "přijdu"...takže tojle, nebo takhle ne....sm na to není špatný, ale musí to ten terapeut umět...🙂...a bosá chůze, lezení apod, nemá chybu....

zmrz_lina
7. dub 2018

@stepule98 nohy do x značí povolené břišní svalstvo. Pevný kotník u boty ti je úplně k ničemu. Doporučuji navštívit KVALITNÍHO fyzioterapeuta (obvykle jsou takoví bohužel za cash), aby ti ukázal cviky. A využij hezké pocasi, nech běhat v maximální možné míře naboso, případně v barefoot obuvi.

kamste
7. dub 2018

Možná by pomohlo tohle:
>>Hledáte jednoduchou a zaručenou radu na srovnání páteře, kloubů, vyrovnání napětí ve svalech a zapnutí hlubokých svalů? Klíčem k úspěchu je rovnováha.
Princip je jednoduchý. Vycetnrované klouby a vyladěné napětí ve svalech je základ pro bezbolestný pohyb a krásnou postavu. Protože vyladit klouby i svaly vědomě naší vůlí je náročné a pro mnohé (hlavně děti) nedostižné, je snazší to vzít za opačný konec.
Když se postavíte na vratkou plochu vytvoříte pro tělo tak náročné podmínky, že nepůjdou překonat bez dokonalého vyladění. Nemůžete si dovolit nechat některý sval zahálet nebo ho držet v křeči, klouby musí zapadnout přesně na místo. Stačí se postavit na tu nejnáročnější balanční plochu, jakou zvládnete a začínají se rovnat vbočené kotníky, příliš prohnutá bedra i předsunuté držení hlavy.<< http://nanohou.cz/balance/

victress
7. dub 2018

@astyna co je Viva?

maii
7. dub 2018

@astyna palec nahoru pro tvyho svagra <3 jako osviceny ortoped je skvelou vyjimkou!

@victress - vivobarefoot, znacka barefoot (bosych) bot. Neco si o bosem obouvani a barefoot obuvi precti, treba zjistis, ze ta pevna pata a ortopedicke vlozky malemu jeste vic uskodi: sice bude chodit v takovych botech lip, ale noha bude stejne slaba, protoze ty casti, co spatne funguji, budou porad kompenzovany vlozkou.

Ja mela propadlou klenbu a haluxy, no a diky chozeni v barefoot obuvi jsem se obojiho zbavila. A at se rozhodnes rady ortopeda prijmout nebo ne, tak urcite 100% doporucuju malemu, aby chodil co nejvic bos - doma po ruznych kobercich, pres drevene kostky, pres rohozky, venku az bude teplo, po trave, po pisku, po kamincich. Stimuluje to chodidlo, to se vzpamatuje a posili klenby, podobne se po chodidle vzpamatujou klouby, zada...

stepule98
autor
9. dub 2018

Dobrý den, bere se chuze bosky i v ponozkach? mozna blbá otázka ale u nás jsou studené země :D

fifina86
9. dub 2018

@stepule98 jj,bere ;) Ale pozor i na ponozky,at nestahuji prstiky k sobe.

jbzirafa
9. dub 2018

@zmrz_lina přidávám souhlas, syn (4 roky) je "rizikový "od narození, hrozilo, že nebude chodit, ted s nim také řesim nohy do x. Začali jsme opet cvicit vojtovku. Boty má jak klasicke, tak barefoot. Dle fyzioterapeutky musí člověka držet břišní svaly, boty ani vylozene nepomůžou, ani neuškodí (samozřejmě ne male, těžké, tvrde. .).takže a nás cvičit, cvičit.