Odpovědnost školky za úraz dítěte. Jak postupovat?
Zdravím,
dcera před týdnem spadla ve školce z houpačky, když ji její kamarádka houpala tak vysoko, že začala křičet, ať toho nechá. Nenechala, houpala ještě výš a dcera se leknutím pustila. Spadla z výšky naštěstí jen na zadek, kdy i tak, jak jsem se dočetla, si mohla způsobit otřes mozku trhnutím krční páteře a otřesu hlavy, po pádu samozřejmě brečela, prý se jí motala hlava a večer zvracela (tam bohužel nevím, jestli to bylo zahleněním, protože jí začínalo nachlazení a to vždycky první den vyzvrací trochu hlenů). Žádné další příznaky otřesu mozku nebo jiného zranění v následujících dnech neměla (byť otřes mozku se může projevit i se zpožděním několika dnů). Nicméně dnes si začala stěžovat, že se jí motá hlava, sedala a lehala si, bolela ji hlava. Vzala jsem jí tedy na pohotovost, udělali jí rentgen a naznali impakt úrazu na krční páteř a páteř. Dali jí krunýř.
A moje otázka je - je normální, že mi ze školky nikdo nevolal, jakmile k úrazu došlo, ale informovali babičku, která ji párkrát týdně chodí vyzvednout? Je normální, že nikdo nemluvil o odpovědnosti, či odškodnění? Protože dle článku níže je toto všechno běžný postup, tedy odpovědnost školky za jakékoli zranění na jejich půdě, zajištění dohledu nad bezpečností dítěte, neprodleně informovat rodiče či volat lékaře, sanitku, evidenci úrazu, atd. Nic takového se nestalo, jen dceři popřáli, ať je jí lépe, což je skutečně velmi milé...
@zuzkasim Děkuji, ale raději spoléhám na vlastní instinkt, který má správný asi jen matka daného dítěte a na informace z dostupných zdrojů, kde bylo jasně řečeno, že i v průběhu týdne se mohou dostavit příznaky otřesu mozku a proto, ač by nás to (jak jste potvrdila), ani nenapadlo, by se dítě mělo "sledovat" ještě cca týden, zda se neobjeví nevolnost, motání hlavy, apatie, atd.
@goldenova no i kdyby vypraveni jednoho ditka trvalo 3 minutky, pri 20 detech, pokud nejdou spolu je to cca hodina bez dozoru v souctu, chapu, ze nejsou lidi, ale to je ta ucitelka jednou a pul nohy v kriminále ....
Jen pro info, může být užitečné: " Symptomy a příznaky
Symptomy otřesu mozku se mohou objevit ihned po zranění, ale někdy bývají zpožděny o několik hodin nebo dokonce dní. Proto je potřeba neustále sledovat stav zraněného, hlavně prvních 24 hodin po úrazu. Příznaky mohou být fyzické, kognitivní, emocionální nebo související se spánkem.
Fyzické příznaky: bolest hlavy, závratě, nevolnost nebo zvracení, rozmazané vidění, citlivost na světlo a zvuk.
Kognitivní příznaky: problémy s pamětí, zmatenost, pomalé myšlení, obtížná koncentrace.
Emocionální příznaky: podrážděnost, náhlé změny nálad, úzkost nebo depresivní smýšlení.
Souvislost se spánkem: nespavost nebo naopak zvýšená potřeba spánku."
Nebo ze zahraničních zdrojů: "The symptoms of a concussion can be subtle and may not occur right away. Symptoms can last for days, weeks or even longer."
@moudivlacek otázka je, co je to otevírání dveří? Počítám, že dítě si vypraví rodič a dozor "pouze" otevře branku? 1 pedagog je v takovém případě opravdu málo (a to přesto, že počítám, že odpoledne po spaní tam nejspíš 20 dětí na jednoho nebude - ve velké školce by muselo být učitelů více, v malé školce bude většina dětí už doma).
Tady vidím větší pochybení než to, že informovali "jen" babičku (to bych vůbec nehrotila).
Pokud ale mají takovouhle organizační díru (u nás ve školce si rodiče branku otevírají sami, branka je zajištěná tak, aby rodič otevřel, dítě ne, do budovy pak čipová karta) je namístě jim ty houpačky a průlezky fakt omezili, nebo ještě lépe to otevírání vymysleli jinak...
@eviicka no pokud na ně učitelka nevidí, tak si představuju, že zaleze či obejde s dítkem budovu, to není věc na 10 vteřin, určitě nevrazí dítě a nejde, pozdrav, případně prohození pár vět, evidentně tam chybí personál, třeba to byla výjimka a jinak jsou dvě, těžko říct. A zákaz klouzaček to nevyřeší, když by byli ve třídě a ona tam nebude, může se stát něco klidně i tam
@mabs odškodnění by mělo jít automaticky z pojistky, a proplácí se i drobnější úrazy než toto.
@moudivlacek souhlasím, to s tím zákazem klouzaček byla reakce na ředitelku, určitě v dnešní době moderních technologií by se toto stávat nemělo (že budou děti bez dozoru)
@goldenova No vyšla Vám vztříc, tak už bych to nepitvala. Sepište zprávu pro pojišťovnu, doložte lékařské zprávy. Každý školský ústav je pojištěný, tak ať to řeší. Případně řešit, pokud má dítě svoji pojistku.
U nás ve školce, když byli venku na zahradě, tak byla školka normálně přístupná. Dostali jsme se akorát chodbou a nikam jinam. Rodič si pro dítě došel sám.
Ve školkách, kam chodily naše děti, měli čipový systém, takže učitelka nemusela nikam chodit. Rodič si čipem otevřel dveře od budovy a pak zaklepal na dveře třídy. Překvapuje mě, že to ještě někde nemají. Je docela běžné, že ráno a odpoledne je na třídu jen jedna učitelka a jak odpoledne dětí ubývá, třídy se ještě slučují.
Branka v nasi skolce se otevira po zadani kodu. Je dost nestastne reseni, aby mela 1 ucitelka na starost deti a jeste delala k tomu dvernika. Treba tenhle incident postrci skolku k technologickemu pokroku.

@g_m Klídek. Psala jsem jí proto, že není možné se jí dovolat a nechtěla jsem, aby vznikla časová prodleva. Ředitelka pak zavolá a domluvíme se na osobní schůzce. To je zavedená rutina. Babičku informovat měli, ale mají zákonnou povinnost informovat zákonného zástupce dítěte, což jsem já a otec. To neudělali, za což se omluvili. Pád z vlastní výšky na zadek to nebyl, asi jsi dobře nečetla můj příspěvek nebo ho nepochopila. Byl to pád z rozhoupané houpačky, který dceři způsobil motání hlavy v následující půlhodině po pádu a jak naznali na pohotovostní chirurgii, impakt pádu zasáhl i krční páteř. A jaké další kroky jsem chtěla podnikat, tedy už podnikla? Zjištění skutečností a případně kompenzaci pro dceru. Proč se ptáš? Jednala bys jinak?