Opakující se angína, zkušenosti?

lilionka
2. led 2019

V listopadu mel syn anginu a antibiotika. Nedavno dobral druhé antibiotika na anginu, jsou to tak tri tydny. Pres svatky jsme se drzeli doma, zadny kolektiv.
Zitra mel jit snad po dvou mesicich do skolky a dnes opet u dr a zase angina a antibiotika. Takze treti v kratkem case.
Jsme z toho uz nestastni. Mate nekdo zkušenosti? Co chtit za vysetreni, kde se lecit, na co se zamerit? Nebo na nejaky pripravek pro prevenci? Jsou mu ctyri roky. Jine nemoci ho netrapily.

neomenia
2. led 2019

Opakující se anginy mivaji psychosomaticky puvod. Co uzkosti? Strach? Skolka? Vytery okoli nejsou indikovane, neukaze to nic.

neomenia
2. led 2019

Jeste dotaz pro upřesnění - je to opravdu bakteriální angina potvrzena vyterem a ebo streptestem? Bylo delano crp? Jeste me napada syndrom PFAPA.

PFAPA syndrom se projevuje periodickou horečkou (anglicky periodic fever), aftosní stomatitidou (tedy zánětem v ústech s afty), faryngitidou (tedy zánětem hltanu, anglicky a latinsky pharyngitis) a adenitidou (zánětem či zvětšením krčních uzlin). Tučně jsou zvýrazněna písmena, podle kterých vznikl název onemocnění. Také se mu říká Marshallův syndrom. Onemocnění se objevuje mezi 2 a 5 lety věku a projevuje se opakujícími se horečkami, malátností, záněty krčních mandlí s povlaky a negativními kultivačními nálezy výtěrů krku, zvětšením krčních uzlin, aftózními vřídky v ústech a méně často bolestí hlavy, břicha či kloubů. Epizody trvají 4-6 dní a nereagují na antipyretika (léky proti horečce) ani antibiotika. Frekvence epizod bývá 8-12 za rok. Při lékařském vyšetření může být zjištěno mírné zvětšení jater a/nebo sleziny. V laboratorních nálezech bývají zvýšené zánětlivé markery, ke kterým patří sedimentace červených krvinek, bílé krvinky v krevním obraze a C-reaktivní protein (bílkovina v krvi, která se běžně označuje jako CRP). Frekvence a intenzita epizod se postupně snižuje.

Příčina syndromu není známa. Většina pacientů se v průběhu epizody dramaticky zlepšuje po podání 1 dávky prednisonu s vymizením projevů do 24 hodin. V některých případech se onemocnění podařilo vyléčit cimetidinem. V České republice není cimetidin dostupný. Podobné léky (např. ranitidin) se běžné používají k léčení některých nemocí zažívacího traktu. K léčení PFAPA syndromu těmito léky bohužel neexistují žádná doporučení. V některých případech se podařilo onemocnění vyřešit tonsilektomií (odstraněním krčních mandlí). Děti s tímto onemocněním normálně rostou a spontánně a bez následků se uzdraví během 4-8 let.

frantiskadubska97
2. led 2019

Na vašem místě bych se se synem objednala přímo na krční. Může jít o nějakou infekci která anginu způsobuje nebo vypadá jako angina. Záleží Na tom, jak ho doktorka vyšetřovala.

klea81
2. led 2019

Podívejte se na psychosomatickou příčinu angíny. Co by vám chtěl kluk říct a nemůže?

lida9
2. led 2019

ja sice verim ze psychika zmuze divy, ale z vlastni zkusenosti bolest v krku je bolest v krku a potrebuje radne vylecit.... ja jsem na ne nachylna od detstvi, klidne 9x spalova angina za sezonu... nikdy mi nic nepomohlo, stale dokola antb predepisovane nejdrive detskym a ted praktickym doktorem... az nyni, poradny lekar orl, zmena cisteni zubu i mezizubniho prostoru( klidne xkrat denne pri prvnim priznacich), klasika priznitz obklad, a angina tuk tuk se rozjede tak 1x do roka... k praktickemu s anginou nechodit, ten umi jen napsat antb, prip. cucave pastilky (taky k nicemu)... jinak orl lekar u me pred nasazenim antb vzdy zkousi ty jeho ,tinktury, apod (jsou sice hnusne, ale kdyz zaberou, beru cokoliv), teprv kdyz nezaberou do 1-2 dnu nasazuje mi antb...

lilionka
autor
2. led 2019

@neomenia na tohle jsem mela podezření dlouho, ale nevedela jsem, ze jsou u toho i zanety mandli s temi cepy. Crp ma nizke, vyter bezna flora. Takze by to melo odeznit bez antibiotik, ikdyz ma cepy? 🤔

bigbig
2. led 2019

Nevím jak to je když má výtěry v pořádku, ale já když jsem byla ve školním věku jedno jaro jsem měla 4 angíny hned po sobě, potvrzené výtěrem. Zjistilo se že máme v rodině bezpříznakového bacilonosiče Doktor nejdřív udělal výtěry sourozencům a rodičům, posléze i babičce, u které se zjistilo že je ona ten bacilonosič. Přeléčila se antibiotiky a od té doby jsem měla klid.

blondynka400
2. led 2019

@lilionka antibiotikama angínu nikdy nevyléčíte, jenom přeléčíte a ta stále zůstává v organismu. Navíc je to cyklická nemoc, která se pak stále opakuje. Chce to jednou zvládnout bez ATB a pak bude klid. Není to takový problém, jen to netrvá pár dní, jako s ATB

lnk84
2. led 2019

@blondynka400 Neléčená angína může údajně způsobit zánět srdečních chlopní, alespoň jsme se to tak kdysi učili na zdrávce..tak nevím jestli je to dobrý nápad.. Já mám zkušenost, že když se mi často vracela angína, byla to nakonec mononukleóza..

lucy_89
2. led 2019

Já měla ted dvě angíny za sebou, crp vyšlo - nevím, jestli to s tím souviselo, ale pak mi diagnostikovali celiakii - bez trávicích obtíží, ale zato časté infekce v nosohltanu, rýmy a ted ty dvě angíny...

lennus
2. led 2019

Doporučuju se podívat i na psychosomatiku, tomuto tématu se věnuje např. Hnízdil a má zajímavé články: https://www.promaminky.cz/clanky/zdravi-ditete-...

http://blog.aktualne.cz/blogy/jan-hnizdil.php?i...

odula
2. led 2019

@blondynka400 mám presne stejnou zkušenost. S atb co dva měsíce. Jednou bez atb, od té doby čím dál slabší a do pár měsíců byl klid. Atb zabraňují organismus vytvořit si vlastní protilátky, bakterie navíc získávají rezistenci. Ale chce to být samozrejme opatrný, nechat vylezet, podpůrnou léčbu atd.

odula
2. led 2019

@lnk84 nelecena jistě, ale atb nejsou mnohdy jediná možná léčba, zvlášť u cyklickych angin. Sama bych asi byla skeptická, kdybych neměla tu samou zkušenost. Mě to ale poradil přímo lékař s tím, že kdyby infekce postupovala tak samozřejmě nasadime atb. Po 3 dnech horeček přes 39 světe div se - byl klid. Ale jak jsem psala - určitě je potřeba být velmi opatrný, sledovat stav nemocného a podle toho postupovat.

neomenia
3. led 2019

@lilionka u PFAPA je vzdy vysoke crp a negativní vyter, takže to nebude váš případ, spíš virova záležitost, to se atb neresi, staci nejaka desinfekce typu Jox. Např. Adenoviry delaji i cepy, ze to vypadá jako bakterialni..

blondynka400
3. led 2019

@lnk84 je to přesně jak píše @odula. ATB opravdu nejsou jedinou možnou léčbou .-)

lilionka
autor
3. led 2019

@blondynka400 jenze doktorka na me vcera, ze mu to muze sednout na klouby, srdce a bude zle. On to nema v krku nijak dramaticke. Pouze zlehka naznak čepů, hnisu a ani si nestezuje, ze by ho tam extra bolelo.

odula
3. led 2019

@lilionka mno - já myslím ze tyhle komplikace nastávají tehdy když anginu přechodis ne? Ne když nenasadis atb. Má horečky? Zkus mrknout se. Procti, zkus se poradit i s jiným lékařem. Jak jsem psala mě lecbu bez atb přímo dr. poradil , ovšem samozřejmě s tím ze se to musí vylezet. Ale fakt si myslím ze atb nejsou jediné řešení

blondynka400
3. led 2019

@lilionka to je klasické strašení od některých doktorů.. A přesně tak, tohle se může stát, když angínu přechodíš... Ale o tom já nemluvím

zmrzlinka
3. led 2019

Synovi pomohlo kloktat Florsalmin a lichořeřišnice.Jinak možná by to chtělo i ORL vyšetření.

sarad
4. led 2019

Muj syn, 5 let ma take nekdy cepy a lehce ho boli v krku. Nase doktorka diagnostikovala chronickou anginu. Driv se ty cepy pry na orl jakoby odsavaly. Atb se na to nedavaji.

lilionka
autor
4. led 2019

@zmrzlinka a jaka ta lichorerisnice a jak jste ji uzivali?

zmrzlinka
4. led 2019

@lilionka máme kapky.Trikrat denně ale kolik kapek už nevím.Je to na krabičce.

lnk84
4. led 2019

@odula On ten problém je údajně v tom, že protilátky, které se vytvoří proti angíně následně napadají srdce. Bez konzultace s lékařem bych se do takových pokusů opravdu nepouštěla a už vůbec ne u dítěte a to i za předpokladu, že je na internetu článek, který takový postup doporučuje. Nebo že to nějaké paní z diskuze pomohlo.. Řešila bych to raději na krčním popřípadě na imunologii - to zase pomohlo mě..

odula
4. led 2019

@lnk84 ne ne. Já jsem měla tu zkušenost a přímo po konzultaci s lékařem a na jeho radu. S tím ze po angíně se dělaly testy. A jak jsem psala - je potřeba to udelat velmi opatrně a být si vědom možných rizik. A to ze se angíny po tom přestaly objevovat, je též pravda.

lnk84
4. led 2019

@odula Já vám věřím, ale u dítěte by mi to stejně přišlo strašně riskantní..Mě se zase přestaly objevovat po velmi silných ATB z krčního a po dalších speciálních z imunologie, která řešily mykobakterie, které jsem měla v krvi. Těžko říct, jak bych dopadla, kdybych žádná další ATB nebrala - možná bych se z toho vyhrabala sama a možná bych tady už nebyla..

blondynka400
5. led 2019

@lnk84 mne nikdy nepřestane udivovat lidské myšlení (jak lidí tak velké části doktorů), že jediná léčba je ATB a vše ostatní je hazard. Vždyť to vůbec není pravda. Nejde o to něco přechodit "doma", jde o o to se opravdu vyléčit, ač někdy jsou ATB dobré a je s nimi opravdu potřeba pomoct, protože jinak by to mohlo mít fatální následky. Ale neměla by to být věc první volby, tak jak v dnešní době je. Díky západní konzumní medicíně jsme na tom tak jak jsme...

zelenaesmolda
5. led 2019

@lilionka mamka tohle resila u brachy kdyz byl maly.jednou mu atb nedala a brachu vykuryrovala sama,od te doby atb ani anginu nemel.
moje draha polovicka si taky anginu vylezel bez ATB,doktor mu je sice napsal ale az ve chvili,kdy uz mu bylo lip.prvni stery z krku totiz ztratili...

lnk84
8. led 2019

@blondynka400 nemluvim o prvni volbe atb jsem měla naosleddy někdy před 5 lety.. jenom si nemyslím, ze je dobré riskovat, závažné komplikace u dítěte protože to četla nějaká paní někde na netu.. samozřejmě pokud lekar uzna za vhodné atb nepredepsat je to jina vec..dost pravděpodobné ví mnohem lépe co dělá než my
dvě..

blondynka400
8. led 2019

@lnk84 já to nemyslela konkrétně na vás, spíš všeobecně, protože to v dnešní době tak je. Bohužel Vaší víru v doktory já určitě nemám, jen málokterý je skutečně dobrý a myslí na pacientovo blaho (komplexně a v dlouhodobém charakteru). A bohužel za to dost často nemůžou, už od medicíny nastoupí do vlaku a jedou a jen málokterý přemýšlí o tom, že se to dá i jinak.
A ještě jednou opakuji, co tu už bylo psáno, nejde o to riskovat, spíš ukázat i jinou možnost léčby, včetně asistence ze strany doktora.