Operace nosní mandle. Pomůže zlepšit řeč dítěte?
Ahoj maminky,
ráda bych se zeptala, jestli může mít nosní mandle vliv na mluvení? Syn (4 roky) mluví tak nějak „nosově“ a špatně mu rozumíme, hlavně když je nachlazený.
Na ORL nám řekli, že má velkou nosní mandli a doporučují ji odstranit, ale já mám z toho zákroku celkem strach. 😰
Na logopedii sice chodíme, ale tam mi řekli, že s tím stejně moc neudělají, dokud se ta mandle nevyřeší – že prý když „neslyší dobře“ nebo „dýchá pusou“, tak to mluvení zlepšit nepůjde. Ale slyší celkem dobře (ne vždy reaguje, ale třeba je to jen schválně 🙈).
Má někdo zkušenost? Pomohla vám operace s řečí? Nechci ho trápit zbytečně, ale zároveň se bojím, aby pak nemluvil ještě hůř. 😢
Díky moc za každou zkušenost.
My nejprve zkoušeli záchovné metody, ale jelikož je to multialergik s HIT, nikam to nevedlo. Šel na plazmu a přineslo to jen samá pozitiva. A dnes si říkám, že kdybychom nečekali a šli rovnou, možná bychom teď neřešili, že se mu stálé zuby nevejdou do pusy...
@marcelka_jan také jsme nad tím přemýšleli, nakonec nám na alergologii poradili homeopatika LYMPHOMYOSOT (volně prodejné) a ty nám krásně pomohli 😊 zkuste!
Ano, pomohlo, dýchala ústy, funěla.
Ahoj. I syn byl. Ne kvůli řeči,ale kvůli sluchu. Neustále se opakující rýmy, kašel. Řešila jsem alergii(tu nakonec opravdu na roztoče má), na ORL okamžitě doporučila odstranění nosní mandle. Že má tekutinu v uchu a pokud ji tam bude mít opakovaně, může mu to poškodit trvale sluch. Napřed jsme váhali kvůli narkóze a že zkusíme prvně nějakou léčbu, ale poté, co byl trochu nachlazený a šli jsme po chodníku a měli přecházet silnici a on mě vůbec neslyšel, že na něj volám,začala jsem to okamžitě řešit. To už jsem pár dní byla špatná z toho, jak se pořád doptával, co jsem řekla. Závěr: sluch se zlepšil, zlepšil se i čich, což mě nikdy nenapadlo, ale najednou začal víc říkat, že něco voní. Ohledně kašle a rýmy zlepšení úplně nevidím. Ale spíš má problém s otokem sliznice kvůli té alergii. To musíme ještě vychytat.
Na řeč taky upozorňovali, že jak neslyší, nedokáže správně opakovat.
Kolem mě je opravdu hodně dětí, co mandlí nemají - záněty uší se zlepšily, lépe mluví, dýchají nosem, nechrápou.....syn se třeba nedokázal najíst bez mlaskání. Neuměl jíst se zavřenou pusou. Taková běžná věc a nešlo to. Tak držím palce, ať se rozhodnete jakkoli. Případně vřele doporučuji Vyškov 👍
@marcelka_jan Dobrý den,
rozhodně nejste sama, kdo se s tímto problémem potýká. Otázka nosní mandle a její vliv na řeč je poměrně častá a je dobře, že se tím zabýváte.
Nosní mandle (adenoidní vegetace) může mít nepřímý dopad na vývoj řeči, a to hned z několika důvodů:
1. pokud je zbytnělá, omezuje dýchání nosem – dítě pak často dýchá ústy, což ovlivňuje správnou polohu jazyka, rty i následnou artikulaci
2. může v některých případech způsobit i zhoršený sluch (tzv. převodní nedoslýchavost) – a to výrazně ztěžuje osvojování správné výslovnosti
3. mívá také vliv i na nosovost v řeči (tzv. hyponazalitu – dítě zní, jako kdyby mluvilo „s rýmou“).
Z pohledu logopeda má tedy odstranění nosní mandle (adenotomie) v některých případech pozitivní vliv na kvalitu řeči, ale samozřejmě to nejde použít obecně a celoplošně.
Rozhodnutí o operaci je vždy na základě ORL vyšetření, ale pokud logoped vyjádřil, že stav mandle brání efektivní terapii, je určitě dobré zvážit, zda neodstranit tuto překážku, která brání ve vývoji řeči.
Zároveň vás chci uklidnit – zákrok je dnes běžný, velmi rychlý a děti se obvykle zotavují bez komplikací. Po odstranění mandle má pak logopedická terapie mnohem větší efekt.
Synovi to moc pomohlo.Ja bych nečekala a šla do toho 👍
Syn byl na nosní i krční, původně měl jít jen na nosní, ale že prý to bylo tak špatné, že by jen nosní nepomohla....a zlepšení obrovské. Konečně umí smrkat, nechrápe, ale on teda hlavně měl problém s tím, že ve spánku se mu zastavoval dech, tak i když jsem se šíleně bála, jsem zpětně ráda 🙏 a bude to pravděpodobně čekat i dceru....

Logopedický kroužek je plný takových dětí, špatně čtou, nedýchají nosem, huhňají, špatně vyslovují atd. Za mne odstranit mandli a na nic nečekat. Na logopedii už nechodí, není tam posun.