Operace stenózy slzných kanálků v Motole

xoriska
28. črc 2015

Ahoj, chtěla jsem se informovat, zda nemáte někdo zkušenosti s touto operací v Motole ? Hlavně by mě zajímalo, zda budu moci být s dcerou na pokoji a nebo budu muset jít domů ? A jak to vlastně probíhá ?
Dostala jsem termín velmi narychlo již za 14 dní , takže jsem se sestřičky ptala na vše možné a na to ubytování jsem zapoměla...
Děkuji za odpovědi. 🙂

kopretinka266
28. črc 2015

Dobrý den, se slznými kanálky jsme měli problém u obou našich holčiček. Starší dcerce v prvním roce stále slzely očička na přeskáčku, vždy jedno a přestalo a začalo druhé. Mladší dcera to měla od narození v hrozivém stavu, antibiotické kapičky nepomáhaly, z obou očiček jí tekl hnis proudem a mnohdy po probuzení nemohla otevřít očička, jak je měla slepená.

Naštěstí jsem to řešila už u první dcery a tehdy jsem našla na internetu dokumentární porad Tep24, ve kterém byl oční lékář MUDr. Červenka z Otrokovic u Zlína jako odborník na tuto problematiku s tím, že se k němu sjíždějí všichni pacienti z ČR i ze zahraničí. U obou našich holčiček diagnostikoval ne ucpání kanálků, ale neprůchodnost nosem přes nějakou překážku, která se může pomocí jednoduché masáže a růstem obličeje miminka sama zprůchodnit. Dcerkám nejprve rozkapal očička kontrastní látkou a ve tmě ukazoval, jak u jednoho očička to neodtéká. Pak je vyšetřil (já čekala na chodbě) a zjistil tu překážku v nose. Je naprosto úžasný, empatický a hlavně opravdu jednička ve svém oboru na tuto problematiku.

A hlavně my jsme tam byli s mladší dcerou hned po ukončení šestinedělí v červenci. Konstatoval, že nás dříve než na podzim vidět nechce a v žádném případě nedoporučoval to proplachovat u nás v místě bydliště nebo to jakkoliv prorážet, protože u takto malého dítěte se to může ještě poškodit a slzné cestičky nejsou ještě vyzrálé. Samozřejmě pokud se to do cca roka nespraví, tak je nutné operace, kterou také dělám on sám. Jen nedoporučuji operaci v Ostravě, na tu jsem nečetla dobré reference z důvodu přístupu ostatního personálu.

Jsem ráda, že jsem si tehdy už u starší dcery informace vyhledala a šla rovnou k němu na jisto. Patří mu náš velký dík. V porodnici nám u mladší dcery říkali, ať jdeme rovnou na propláchnutí, ale to jsem odmítla. Bylo mi jasné, že by jí to u nás jen poškodili. A navíc u obou dcer jsme cca 14 dnů kapali kapičky a masírovali a vše se spravilo ze dne na den!!! Žádné obtíže, žádné slzení, žádný hnis. A dosud bez problémů, klepy klep.

Určitě bych k němu zajela na rychlou konzultaci. Pokud chcete, můžu se podívat do e-mailu, jestli tam najdu ještě různé odkazy na videa a články, které jsem posílala jedné známé. Petra

xoriska
autor
28. črc 2015

@kopretinka266 Děkuji za odpověď. Mé dceři je již 16 měsíců a lékařka u které byla dcera od narození to zadedbala, neřekla mi , že se jedná o neprůcodné kanálky od 8 mi měsícu neustále antibiotika do očí i třeba 2 měsíce v kuse ... Pořád měla hnis v očích , v lepším případě jí pořád očičko slzelo. Když byla na záskoku nová lékařka, ta jí odeslala ihned do Motola, kde jí vyšetřili. Udělali test s kontrastní látkou a pravé má nepruchodné zcela , levé částečně. Měli jsme dělat měsíc masáž kanálku a dostala speciální kapky, to vše dělat 5x za den. Bohužel to také moc nepomohlo, takže nyní musí na operaci, kdy jí zavedou do oka kanylky, které tam budou půl roku . Jiné řešení v jejím věku nedoporučují, jinak tyto alternativní metody my také lékař říkal, jen se musí dělat do jednoho roku. Každopdáně děkuji.

kopretinka266
28. črc 2015

Dobrý den, tak to máte stejný postup jako v Otrokovicích. Jen ne kapat v kuse kapky, ale tuším cca 10 - 14 dnů, pak přestat na nějakou dobu a čekat, zda-li se očičko "nerozchodí" a když ne, tak znovu opakovat kapání i masáže. Naštěstí nám to pomohlo. Tak ať to ta Vaše kočička zvládne. Naštěstí to není žádný řez. Pak se to myslím jen jednoduše vytáhne. Mějte se prima. Petra

xoriska
autor
28. črc 2015

@kopretinka266 Ano, ted jsem koukala na to video a postup odpovídá tomu co jsme ted absolvovaly a co nás dále čeká. Jsem ráda, že jsem mohla vidět i tu operaci . Doufám, že jí to rychle pomůže, jelikož v září jí bude 1,5 roku a vše již vnímá, takže pokud jí z očiček teče hnis , je z toho velmi nervozní a v noci nemuže spinkat...
Ještě jednou děkuji a přeji hezký zbytek večera Michaela.