icon

Operovaný novorozenec kvůli neprůchodnosti střev

michaladudova
25. říj 2015

Ráda bych slyšela vaše zkušenosti. Miminko staré 5 dnů operované, konkrétně kvůli neprůchodnosti střev- nemůže se vyprázdnit, buď jsou střeva zauzlovaná nebo někde zúžená. Měli jste někdo s miminkem stejný problém? Jak dlouho muselo být miminko v nemocnici, od kdy jste tam mohli být s ním a ne jen chodit na návštěvy? A jak se dá doba bez miminka doma zvládnout? Jakým způsobem jste udrželi nebo spíše v mém případě rozjeli kojení, když jste neměli miminko u sebe. Děkuji za jakékoli příspěvky

petzy
25. říj 2015

Ahojky, bohužel nemůžu poradit s operací, ale můj malý se narodil ve 32 týdnu při plánovaném císaři, už nerostl, tak musel ven. V porodnici byl šest týdnů a já za ním denně jezdila. Mlíčko jsem rozjela na odsávačce, určo doporučuji elektrickou, já mám Medelu a je super. Od začátku dostával jen mé mléko a po příchodu domů jsme se dokonce rozkojili. Než jsme začali kojit, odsávala jsem mlíčko každé tři hodiny, jako bych kojila, tím jsem rozjela mléko natolik, že jsem ještě půl roku vozila mléko do mléčné banky, protože jsem ho měla opravdu hodně. To že je člověk doma bez miminka je náročené, ale to je celé šestinedělí, jen jsem měla jiné výčitky, typu co jsem to za matku že nedonosím dítě, mělo by být přeci se mnou a né ležet někde v inkubátoru. Domu jsme šli přesně na konci šestinedělí a vše už bylo v pořádku. Je to na nervy náročně, ale musíš věřit tomu, že bude brzo v pořádku a půjdete brzo domů. Vztah s miminkem mám od začátku super, nijak nás odloučení neovlivnilo. Teď už vše beru s humorem a jem ráda že je vše v pořádku.

tak2014
25. říj 2015

Dobrý večer, sice vám také ohledně operace neporadím, ale protože se dcera narodila předčasně, mohu poradit alespoň s kojením...rozkojila mě odsávačka, protože malá neuměla sát. 'Prolévala jsem se kojícíma čajema a soustředila se na odstříkávání, když jsem ji nemohla mít u sebe. Držím vám palce,ať to máte rychle za sebou a jste brzy spolu doma. Bude to náročné, hormony lítají, nestyďte si poplakat...v tu chvíli se zdá, že se doba neskutečně vleče, poté už budete jen vzpomínat a brát to s nadhledem...Přeji hodně síly a zdravíčka a myslete pozitivně

lucy_89
25. říj 2015

Myslím, že něco podobného zde řešila maminka @pajiskazemlyna 😉
Přeji ,ať vše dobře dopadne !!! 😵

pajiskazemlyna
25. říj 2015

@lucy_89
Děkuju za označení, máš pravdu 🙂 řešili jsme něco hodně podobného.

Syn se narodil 40+1tt, takže krásně donošený (3900g). Problémy začaly prakticky hned po porodu, neodešla mu smolka. Pak začal i zvracet mlíčko, které si nasál kojením a pak už měl i takové veliké vzedmuté bříško, takže mi ho den po porodu odvezli na JIRP do Hradce, kde padlo první podezření na Hirschprungovu chorobu, tzn. v určitém úseku střeva chybí nervové buňky a v tomhle místě se přestane posouvat stolice. Prostě průser. V Hradci se docela dlouho čekalo, protože se malý zlepšoval a zhoršoval na střídačku. Prošli jsme tam RTG s kontrastem, kde se to podezření téměř potvrdilo. Malého převezli do Motola, kde mu biopsií odebrali vzorek střeva a Hirchprungovu chorobu potvrdili. Operovali ho v jeho 18ti dnech. Jelikož všechno probíhalo skvěle, pěkně papal, pěkně se adaptoval, pustili ho domů v jeho 28 dnech. S malým jsem byla hned, jakmile mohl být kojen. Ale mám doma ještě jedno dítě, takže jsem se u nich tak jako střídala ....

Kdybys potřebovala cokoliv vědět, napiš mi klidně do soukromé zprávy. Hodně holek mi tu pomohlo, poradily a já vím, že jsem se cítila šíleně bezmocná .. umím si to představit, jak je to pro Vás hrozné ......

Drž se, snad to zvládnete stejně podobně jako my....

Držím Vám moc pěsti !

pajiskazemlyna
25. říj 2015

@michaladudova
P.S. kojení jsem udržovala ruční odsávačkou od aventu (asi za 1000kč). Odsávala jsem co 2-3 hodiny a šlo nám to na začátku moc pěkně.

michaladudova
autor
25. říj 2015

Děkuji všem za zprávy. Malý už má po operaci - ladův syndrom- špatná rotace střeva při vývoji s nějakými výrůstky a část střeva tlačila na dvanáctník, takže výrůstky odstranili, střevo dali do správné polohy, už nikde netlačí. Teď ještě zvládnout prvních 24 hodin. Předběžná prognóza bude v nemocnici cca měsíc, první týden pod léky, spát, druhý týden postupné zatěžování, takže první dva týdny u něj určitě nebudu. A dále se uvidí, spíše počítat, že u něj budu moci být až 3 týden.

michaladudova
autor
25. říj 2015

Ohledně kojení jde o to, že jsem za ty 3 dny po porodu nestihla pořádně rozjet laktaci, odsaju el. odávačkou z obou prsů max 30ml a nevím jestli se toto množství dá bez miminka zvýšit.

eficenka
25. říj 2015

@michaladudova
dokáží se rozkojit i mamink, které dítě adoptují..
nedělej si starosti, stres taky dělá své..
zkus si odsávat pravidelně co 2-3 hodiny, a alespon 3krát v noci ( pokud někd budeš spát celou noc, ničemu to nevadí) dostatečně pij a jez, musíš mít sílu..
stačí klidně udržovat jen těch 30 - i to je velmi krásný výsledek!!
jakmile pak budeš malého přikládat a přikládat, laktace se bude zvšovat podle jeho potřeby, je to trochu "boj" ale určitě to zvládnete!!!
moc vám oběma držím palce!

hojda
25. říj 2015

@michaladudova Napiš uživatelce Spaghi, že chceš přidat do uzavřené diskuze maminek, kde se řeší hodně podobné problem I u miminek.

luciamala1979
25. říj 2015

@michaladudova k inemu neporadim ale mlieko / laktaciu v pohode rozbehnete odsávačkou, kvalitnou elektrickou napr. od medely, kde stimuluje dve prsia naraz, da sa pozicat, mrknite cez net. No a ob dve tri hodiny odsávat az sa to rozbehne. Potom uz len kopirovat jako by pilo mimi co do frekvencie, vela pit, prip. homeopatika ak na ne verite. Drzim palce!

luciamala1979
25. říj 2015

@eficenka podla mna noc je na laktaciu najdolezitejsia, prespat celu noc je chyba

luciamala1979
25. říj 2015

@michaladudova a 30ml, teraz som precitala sa skutocne zvýšit da. Odsavala som a takto odkojila PLNE dve deti az do roka. Len pit, odsávat, stimulovat, byt v klude a pojde to 😉

lalakaslova
29. led 2019

@michaladudova ahoj můj malej to má zjistili to až tady v Motole. Jinak narozený je v 40+1 a vše bylo v pořádku. Po narození nekakal a ublinkaval. Tvrdili že je to plodovka. Při odchodu domu Přišlo mučení rourkou to se nezdařilo a následoval okamzity převoz na Lochotín. Tam dostal klistyr a nechal velkou porci smolky. Po několika dnech nás pustili domů s tím že je to dobrý. Doma jsme se ani 3 dny neohřáli. Opět začal zvracet ... Vydali jsme se na pohotovost. Tam Dr udělala že je to normální že musíme vychytat kojení tak jsme jeli domů. Druhý den opět pohotovost malý nejedl zvracel už z ničeho žluté zlucovite a zapáchající jakoby hleny. Začal kolotoč vyšetření. Tam se taky mnohokrát pozvracel. Dr volal opět Lochotín a že nás přijmou ale odpověděli že nemají místo. Tak následovala Praha Motol. Po 3 hodinách vyšetřeních a všemožných pokusů malýmu napíchnout kapavku aby se závodník jsme okamžitě sanitkou jeli do Motola. Cestou jsme vyzvedávání lékaře a hrozilo vrtání do patičky. Naštěstí se ti bez vrtání obešlo. V Motole mi malýho vzali okamžitě na vyšetřování a druhý den jo operovali. Nyní má bobeček můj malej vývod z bříška a potvrzenou hirschprungovu chorobu. Vše už zvládá velmi dobře ale nejhorší bylo když mi řekli že tu být nemůžu. Tak jsem musela domu a udržet si laktaci. Doma jsem to sice přežila ale přítel byl doma tak to šlo. Jinak mám ještě 3 letou zdravou holčičku. Díky nim jsem necvokatela. Teď už jsem tady s malým a čekám kdy nám řeknou že můžeme domu. Malýmu je 17 dní a ještě jsme pořádně nebyli ani doma ale hlavní je že žije .... Drž se a přeji hodně sil je to náročný ale zvládneš to

hojda
29. led 2019

@lalakaslova na facebooku je uzavřená diskuze pro rodiče dětí s těmito poruchami, nejsi v ní? pvůodně byla tady na MK, ale po změnách tu se přesunula na facebook.

lalakaslova
30. led 2019

@hojda ani nevím kde tam je. Máš odkaz?

hojda
30. led 2019

hledej na facebooku vrozené chybění‚ atrézie a stenóza konečníku a požádej o přístup

lalakaslova
31. led 2019

@hojda stenóza je ale něco jiného ne