Ořezání krčních mandlí. Máte zkušenost?

janickaaaaa
10. únor 2020

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda nemáte někdo zkušenost s ořezáním krčních mandlí u dětí. Pokud ano, tak jakou metodou (klasicky, laser, plazma)? Případně bych poprosila o info, jaká byla rekonvalescence, atd. Předem moc děkuji za Vaše názory a zkušenosti. Syn (4,5 roku) má právě zvětšené krční mandle (nosní mandle má již odstraněné) a má potíže - chrápání, spánkové apnoe, huhňá, špatně polyká jídlo, časté angíny (4x za rok),... Proto ORL lékařka navrhuje ořezání mandlí. Nemáte někdo zkušenosti třeba i s homeopat.léčbou nebo čínskou medicínou? Ještě jednou děkuji.

klea81
10. únor 2020

Všude ve světě se od toho ustupuje, jsme tady 50 let pozadu. Zaměřte se na prevenci. Orezani orgánů nevyřeší příčinu.

janickaaaaa
autor
10. únor 2020

Já už ale nevím, co pro prevenci udělat více. Dávám dětem tolik různých sirupů a vitamínů. Venku jsou denně, bydlíme na vesnici. Ovoce a zeleninu se snažím dávat, ale vše mi nejí. Ale s tím asi moc nesvedu. Sestra je magistra v lékárně, tak to mám z první ruky. Pořád něco zkoušíme, ale bez úspěchů. Ještě jsem dnes mluvila s jednou homeopatkou. Říkala, že to chce vyčistit celý imunitní systém. Tak ještě zkusit to. Ale to je bohužel běh na dlouhou trať. A já teď zrovna moc času nemám, když čekáme třetí mimi. Pak zase nastoupí kojení, atd. Syn se mi v noci někdy až dáví, pořád se točí, nemůže se vůbec vyspat. Nehledě na to, že to vzbouzí mladšího syna a mě. Muž si spí relativně v klidu 🙂 To jen tak pro odlehčení 🙂 Huhňání a špatné polykání stravy je až druhotné. Ale také důležité. Už kvůli výslovnosti určitých hlásek. No, musíme to nějak rozhodnout, ale vůbec se mi do toho nechce. Je to fakt těžké.

papousekpaja
10. únor 2020

Ja hodne trpela na anginy, i 10x do roka, mandle zvetsene a zjizvene s chronickymi cepy. Nejdriv mi je opalovali lejzrem, od angin jsem mela si 3 roky klid, pak se vse vratilo a angina byla opet hodne casto, nakonec jsem sla na odstraneni a od te doby mam klid. I imunita se mi o hodne zlepsila. Takze uprimne? Z meho pohledu je orezani mandli jen chvilkova pomoc.

janickaaaaa
autor
10. únor 2020

@papousekpaja Děkuji za reakci. No, moc jste mě nepotěšila... Třeba by ta plazma byla definitivní... Ještě zkusím načíst něco o tom dorůstání.

puhelin
10. únor 2020

Muj tatka (sedesatnik) nema ani nosni, ani krcni mandle. Nosni mu nechybi, ale krcni chybi velmi. Vzdy mu ryma spadne az do krku a dusi ho kasel. Bohuzel kvuli zadrzeni dechu pri kasli prisly i dalsi problemy,

janickaaaaa
autor
10. únor 2020

@puhelin Děkuji za reakci. Tak tady se utěšuji tím, že by šlo "jen" o ořezání. Odstranit celé bych určitě nenechala.

kacinda
11. únor 2020

Syn měl tři ročky, když tohle podstupoval. Trpěl na hrozné hnisavé rýmy a kašle. Z nosu mu to teklo přímo do krku. Doktor nám na malé kamerce ukázal jak je nosní mandle moc zvětšená a krční že je třeba taky pouze zmenšit, že vytrhnout se krční mandle nedoporučuje.
Šli jsme do toho a syn má nyní 6 a nebývá skoro vůbec nemocný, takže u nás to určitě pomohlo. Zákroku nelituji. V nemocnici jsme sice kvůli zmenšování krčních mandlí byli asi 8 dní, ale stálo to za to.

janickaaaaa
autor
11. únor 2020

@kacinda Moc děkuji za odpověď.

klea81
11. únor 2020

@janickaaaaa možná by pomohlo vysadit všechny ty umělé preparáty, četla jste někdy to složení? vždyť je to plné cukru a aditiv. Jsou studie, že každá dávka bílého cukru sníží imunitu na následující 5 hodin o 50%. Takže svému dítěti zatím jen skodite.

lucie_j
12. únor 2020

Bohužel nemám zkušenost s ořezáním krčních mandlí, ale s odebráním celých v mých 18 letech, pokud by i u tebe někdy došlo na nejhorší. U mě to již jinak nešlo, měla jsem několikrát za s sebou angínu a moje doktorka mě poslala pozdě na ORL, takže mandle byly na kusy. Nicméně tě chci uklidit, že vůbec netrpím na průdušky,kašel, v krku mě bolí málokdy a dokonce vydržím více než některé moje kolegyně, které krční mandle mají a to pracuji v jednom z nejinfeekčnejsich prostředí. Co se týče odstranění nosní mandle dětem, někomu prospěje, někomu ne, může sice dorůstat, ale v dospělosti stejně zakrní, takže to vliv na zdraví v dospělosti nemá.

janickaaaaa
autor
12. únor 2020

@klea81 Děkuji za reakci, ale nemyslím si, že naše potíže jsou způsobené nějakými sirupy. Nehledě na to, že sestra je vedoucí lékárny, takže asi ví, co mi má doporučit. Já to napsala samozřejmě trošku s nadsázkou. Rozhodně své děti nepředávkovávám, ale myslím si, že když jim dám nějaký bylinkový sirup, že se tím určitě nic nezkazí. I do domácího sirupu z rakytníku dávám cukr. Myslím si, že je to naprosto běžný postup. Samozřejmě, že ovoce a zelenina v přírodním stavu jsou vždy lepší varianta. Ale ne vždy se maminkám povede do dětí dostat tolik ovoce a zeleniny, co by si přály. A jinak mám čerstvé výsledky svého syna z imunologie a po této stránce je naprosto v pořádku. Takže problémy s imunitou nezpůsobují naše potíže. I to je pro mě dostatečný důkaz, že má péče má své plody. A třeba po ořezání mandlí bude vše v pořádku.

janickaaaaa
autor
12. únor 2020

@lucie_j To je dobře, že operace pomohla.Doufám, že i u nás to bude ok a synovi se uleví. Děkuji za reakci.