Ošetření zubu dítěte. Midazolam nebo rajský plyn?
Dobry den,
Petileta dcera ma bohuzel panickou hruzu z lekaru. I pres veskerou peci ma pomerne hodne kazu a dlouho nam trvalo najit kliniku kde by brali nove pacienty a jeste meli trpelivost na bojacne deti. Jiz probehlo prvni osetreni s midazolamem, ale ten moc nefungoval, dceri se sice zub vyvrtal, ale museli jsme ji drzet a hodne kricela a bolelo ji to. No a nasledoval natlak zubarky na celkovou anestezii, ze to takto nejde, neda se osetrit atd. No je mi ten pristup obecne takovy neprijemny, protoze v tom citim spis financni motivaci, ale detaily zde nebudu rozepisovat. Take je mi divne, ze misto neumrtvila, nebo to se pri sedaci nedela? Chci to vyresit co nejdrive nez zacnou dceru zuby trapit, ale do celkove se mi nechce i z duvodu toho ze byla na jine operaci pred 2 mesici a za dalsi 4 bude muset na dalsi. Tento argument byl mlade zubarce pomerne lhostejny a skodlivost castych anestezii je pry spis veci nazoru. Tak se chci zeptat jakou zkusennost mate vy? Ma smysl znovu zkouset analgosedaci, nebo je treba lepsi rajsky plyn? Dekuji
Pokud to dceru bolelo, tak je něco hodně špatně. Napadá mě, zda mladí zubaři to rovnou neberou, že prostě děti se vrtají v anestezii a hotovo, tak je snad ani alternativní metody neučí či co. Jinak mě napadá, že snad pokud je dítě neošetřitelné a má na to papíry, tak anestezie je zdarma. Ale ty papíry nikdo moc psát nechce (a ošetřovat taky ne). Držím palce.
@gabina85 No, ja si tedy podle popisu nemyslim, ze by to ze strany zubaře byla finanční motivace, jecici dite, ktere se snaží uhybat fakt neni neco, co by se dalo rozumně osetrit. Takze ano, zaplatila bych hlubsi analgosedaci pro klid ditete a potažmo i zubaře, aby mohl vse osetrit. Resp. Ne bych, mela jsem takové deti dve a udelala jsem to. A ze ji to bolelo, me to dite tvrdilo taky, po 2 injekcich a rajskem plynu, on strach dělá hodně.
Midazolam je čistě sedace. Uspání. Má smysl třeba na magnetickou rezonanci u klaustrofobiků. Nemá ale žádnou analgetickou složku. Rajský plyn je celkem slabé analgetikum. Ani jedno nevyřeší opravdu hodně vyděšeného/nespolupracujícího pacienta ani bolestivý zákrok, což ošetřování zubů umí být. Mně celková anestezie dává u dětí na zuby celkem smysl, uskakující dítě se ošetřit nedá
My jezdime na celkovou anestezii na soukromou kliniku. Velka spokojenost, dnes uz ty anestezie jsou jemne, ne jako drive. S rajskym plynem je clovek pri vedomi, musi spolupracovat
@drep Zeptam se proč celkovou anestezii a ne hlubsi analgosedaci? Nebo uz tohle radis do celkové anestezie?Me treba celkovou anestezii odmitli, ze se musi resit podpora dychani atd. Dostala jsem analgosedaci do zily, ale byla jsem ve stavu, kdy si nic nepamatuju ci jen utrzky, ale byla jsem schopna zakladni spoluprace, to mi prijde na zibni ošetření ideální.
@gabina85 my jsme se 4letakem zkusili rajsky plyn. 5min to dychal,za 5min to zase vydychal, takže to je vhodný maximálně na pichnuti injekce,aby se zub umrtvil, pokud se dítě boji. Ale pokud jde pak o vrtani na 15-20min,tak za me bych rajský plyn nedoporučovala. Midazolam jsme tenkrát obesli a šli rovnou do celkové anestezie a za mě super! Syn mel dva hluboké kazy na dolních petkach,uz si stěžoval na bolest, takže se to muselo resit a od několika doktoru,kam jsem si volala, bylo doporučeni,at petky určitě netrhame a okamžitě to řešíme, protože ta kazivost tech "spatnych" zubu nakazi i zuby zdravé. Byli jsme na klinice v Benešově, kromě těch dvou hlubokych kazu opravila zubarka i pár drobných,celkem 1:15h v anestezii,syn se probudil úplně jako každé rano,v pohodě,nic si nepamatoval,bez bolesti. 2 hodiny jsme byli na pozorovacim pokoji a pak jeli domu. Zaplatili jsme asi 20tis. Kc. Palka,ale byli jsme vděční, že jsme mu netrhali zuby. Dnes ma už vyrostle sestky (syn čerstve 6 let) a kdybychom mu petky vytrhali,tak ty sestky by se mu automaticky posunuly na ty petky a byla by 100% jistota jednou zarizovat rovnatka. Možná i tak rovnatka jednou mit bude,ale my se rozhodli takto a určitě nelitujeme.
@gabina85 syna osetroval zubar s midazolamem, ale stejne daval normalne injekci na umrtveni + jsou jeste gely, aby dite necitilo ten vpich, ale asi se to vsechno doplaci. Mozna zkusit jeste se zubarkou probrat, jake jsou moznosti pojistovnou nehrazene pece.
+ Pry rano funguje lip nez odpoledne, mela bys znat presnou aktualni vahu ditete kvuli davkovani, a nez ten midazolam zabere 20-30 minut udrzovat dite v dobrem rozmaru. A pak dite zbytek dne hlidat jak oko v hlave, nase nerizena strela, byla opravdu hodne impulzivni i nekolik hodin po.
U nas je teda vic nez bolest a strach problem cas, zubar rika, ze je to na houby, ze ty novy materialy proste potrebuji cas a sucho, aby se pod plombamy nezacaly ty zuby znova kazit. A syn proste vydrzi 15-20 minut a je potreba tak 35 🙄
Dekuji za odpovedi. Me jen zarazilo, jak se k tomu ihned zubarka postavila, ze dalsi osetreni pouze v anestezii. Pritom dcera nebyla agresivni, ano kricela ale i tu pusu otevrela. Drželi jsme ji spis aby neucukla. Chtela jsem se domluvit, ze bychom to zkusili jeste jednou, ale pani zubarka je presvedcena, ze to nepujde a byla celkem neprijemna kdyz jsem toto navrhla. Na druhou stranu mi uz asi dvakrat volali, ze se jim uvolnil termin na celkovou, jestli ho chceme vzit. Ja chapu, ze je snazsi osetrit dite, ktere spi. Ale zatim jsem nevidela dite, ktere by si nechalo v klidu vrtat a vsechny preci hned neuspavaji. Nechci cekat dalsi pul rok na vstupni prohlidku nekam jinam a nasledne na termin osetreni. Ty kazy tam bohuzel ma a chceme to samozrejme resit co nejdriv. Tak dekuji za reakce, jak rikam, kdyby dcera nemela dalsi dve operace behem pul roku, tolik bych nevahala.
@j.a.n.i ono to dělení na “celkovou” a “hlubokou analgosedaci” je hodně teoretický. V hluboký analgosedaci nejsi schopna spolupráce. To, že si to nepamatuješ není daný ani tak hloubkou jako právě efektem midazolamu, který maže paměťovou stopu. A hluboká sedace u výkonu v dutině ústní bez zajištěných dýchacích cest je za mě výraznem rizikovější než celkova se zajištěním kvůli aspiraci.
@gabina85 ja zubarku naprosto chápu. Vzij se do její situace, když u toho dítě křičí. Ona ma dost ostre nastroje,v puse tvého dítěte a když nespolupracuje,tak kdyby ji v puse nejak porezala nebo cokoliv jiného,tak bys ji hned zalovala a buh vi co ještě,to ji za to nestoji. Ani za ty výčitky, že se snazila sebevic a pak ne svoji vinou dítěti ublížila. Promluv si s anesteziologem a zeptej se na ry další operace a celkovku,ale podle mě to dítěti nijak neuškodí..
@drep fakt? Dcera byla 2x na ošetření právě s midazolamem. Byla u primarky na dětské zubní klinice na Karlaku. Je to tedy už asi 8 let zpátky, ale právě midazolam byl doporučený. U ní měl tedy efekt te ztráty paměťové stopy, jinak jsme ji stejně drželi asi v pěti dospělých. Ale ostatní děti, co tam byly s námi, byly v pohodě. Primarka nám to tehdy vysvětlovala tak, že u některých děti je ten strach tak velký, že adrenalin v tu chvíli přežije midazolam, ale pak si to pamatovat nebude. A nepamatovala - odchazely jsme a prý "maminko, to už jdeme pryč....já jsem si to tady chtěla užít...."..."no drahá dcero, já si to užila i za tebe..".
@enoli já to možná píšu nesrozumitelně. Pokud je problém jen to, že se dítě “trochu” bojí, neví, moc nechce, tak ta sedace midazolamem může stačit, ono se trochu zklidní a to stačí pro svodnou anestezii zubu. Ale pokud je dítě totálně vypsychlé (viz autorky “má panickou hrůzu z doktorů”), tak to nevyřeší “víc midazolamu”, protože tam pak fakt riskuješ, že ztratíš spontánní dechovou aktivitu a ochranný reflexy dýchacích cest a než to vyřešíš, tak máš dítě zaspirovaný krví.
I když mi teď dochází, že já jsem mentálně naladěná spíš na extrakce, který krvácí. Na běžné ošetření kazu my v nemocnici neuspáváme, uspáváme jen komplikované pacienty na ošetření mnoha zubů (autisté, mentálně postižení atd) a sama jediný kaz nemám, takže mi nedošlo, že běžný vyvrtání zubu asi moc nekrvácí.
@drep Dekuju. U nas takhle. No dcera měla paničkou hrůzu že zubaře. Nás zubař ji tam odeslal se slovy "ja bych ji ty dvě čtyřky mohl vytrhnout tady, ale utekla by přede mnou i na ulici, jen by mě viděla.. ". Je fakt, že o pár let později si u něj nechá bez problémů ošetřit všechno.
@drep Protoze pusobis dojmem velmi zvidave osoby a pises, ze nemas sama zadny kazy (ondivuju), tak ti pro zajimavost napisu moji zkusenost jako pacienta. Z "beznyho vrtani" je hromada vody z chlazeni vrtacky + nejake sliny a trva to dlouho (zubni sestra se snazi odsavat, ale ne vzdy to 100% klapne), takze obcas clovek vdechne (zamava na zubare a vykasle) i neutlumenej, zatimco "bezne trhani" je obvykle kratka akce a krve minimum, rozhodne ne desitky mililitru (narozdil od toho chlazeni vrtacky).
@drep Tak ja se priznam, ze netusim, co jsem dostala, ale vim, ze jsem reagovala na pokyny ale z celeho ošetření si pamatuju jen utrzky. A celkovou mi odmitli, ze potrebuji volno v puse, pravda sla jsem na sekani 3 osmiček. Deti pak byly taky bez zajisteni dýchacích cest, ale anesteziolog tam samozřejmě byl.
@gabina85 Můžu se zeptat jak jste se nakonec rozhodli, nebo ještě řešíte?
Syn hodně nespolupracující, a zubařka mu chce vytrhnout zub bez jakékoliv analgosedace, což si neumím vůbec představit, já bych zase byla ráda, aspoň za zkoušku nějaké analgosedace, kterou ale ona nedělá... Popřípadě bych se zeptala kde jste byli u zubaře, ráda bych našla nějakého který používá Midazolam... Děkuji za odpověď
@markiss77 dobry den, a odkud jste? My chodime v Praze a tech klinik kde davaji analgosedaci je tam pomerne dost. Jinak jsme zvolili nakonec tu hlubokou sedaci (spanek), tech kazu mela opravdu hodne, jeden zub ji i rovnou vytrhla, ale rozhodne to uz nechci podstupovat znovu. Ani nebudu rikat jak dlouho to trvalo a mam opravdu smisene pocity ohledne casu ktery na to byl potreba. Ono totiz ten zaklad je asi 15-20 000kc a kazda dalsi pul hodina 5000kc… a predem vam to samozrejme nereknou. U nas bohuzel ten midazolam moc nefungoval, dcera byla asi v moc velkem stresu. Pry na to ma vliv i lehke oslabeni napriklad po nemoci, coz byla.
@gabina85 aha no, pořád doufám že by aspoň ten Midazolam byl lepší, než vytrhnout zuby jen v lokální anestezii, což vůbec naší lékařku nechápu že se do toho chce pustit, když se hýbe a celkové ošetření je peklo... Celkovou anestezii nám nedoporučuje kvůli jiným zdravotním problémům. My jsme z Vysočiny a jezdíme do Brna, a hodně klinik dělá analgosedaci, ale u dětí jsem tam ještě neobjevila žádnou. Jen u dospělých...
Už jsem z toho hotová, hledám pořád nějakou jinou možnost než ho trápit bez jakéhokoliv sedace... Už tak má trauma jen z kontrol, jen ji vidí.
@gabina85 já bych ti doporučila najít zubaře, který má na to dítě čas a trpělivost, jenže se obávám, že to spíš najdeš duhového jednorožce ☹ My měli fantastickou zubařku, když děti byly malé. Sice u ní člověk dlouho čekal, ale věnovala pacientům tolik času, kolik potřebovali. Děti si nechali zuby v pohodě ošetřit, syn zvládl v pohodě i trhání. Pak jsme ji museli vyměnit a katastrofa. Doktor 20 min nebo kolik na pacienta, na žádné crcání není čas. Od té doby mají děti a hlavně syn ze zubařů hrůzu ☹

@gabina85 dcera měla 3 kazy. A také křičela. Zubař nabídl midazolam - ten jsem moc nechtěla, děti můžou mít na něj agresivní reakce, přispání nebo celkovou anestezii,ale na tu by se muselo aspoň měsíc a půl čekat. Zubař se nebránil ničemu, jen že je potřeba zuby opravit.
Nakonec jsem si sedla do křesla já, dcera na mě a setra jí držela hlavu. Zubař byl šikovný všechny 3 zuby vyvrtal a opravil. Dcera se spíš bála než že by jí to bolelo.
Já sama pracuju v nemocnici, byla jsem i na dětském, při anestezii a musím říct, že ani jedna možnost se mi nezamlouvala. Asi hlavně kvůli rizikům a reakcí na léky.
Takže jsem ráda, že zubař vymyslel, že jí takhle můžeme podržet. Dcera se zubaře nebojí a chodíme tam dál.
Moc jsem vám neporadila, ale napsala jsem naši zkušenost.