icon

Pomáhá fyzioterapie kojencům se špatným spánkem?

martivit92
6. lis 2025

Ahoj maminky, má některá zkušenost s fyzioterapeutem pro kojence? Malý má 7 měsíců a opravdu těch 7 měsíců špatně večer spí, často se budí s pláčem a jediné uklidnění je prso (budí se třeba 7x přes noc). Už trpím i já, kdy mě neskutečně bolí kyčle, když kojím v leže na boku. Při častém buzení, jsem buď na jednom boku nebo na druhém a možnost ležet na břichu či na zádech je pro mě minimální... Ale teď k věci, tchýně mi poradila jestli nechci s malým k fyzioterapeutovi, že by mu mohl pomoct, jestli třeba nemá nějaké svalové napětí, které mu vadí... Tak mě zajímá, zda má některá z vás s tímto zkušenosti...

lv
6. lis 2025

Spíš zuby, obecně děti nespí celou noc, některé prostě spí úplně na prd, to vy ti půlka koně mohla vykládat.

luhana
6. lis 2025

@martivit92
Syn mi takhle dudlal prsa až akoro do dvou let. Kojení jsem už poté vyloženě nesnášela. Zvala jsem si domů lektační poradkyně, byla jsem s ním na osteopatii a jediné co pomohlo bylo, když mu byly skoro dva roky, tak odstav. Najednou se spalo světe div se, celou noc. Tím ti neradím odstavit, ale některé děti to tak prostě mají, touží po tom kontaktu a prostě nic jiného než prso na ně neplatí.

martivit92
autor
6. lis 2025
@luhana

@martivit92
Syn mi takhle dudlal prsa až akoro do dvou let. Kojení jsem už poté vyloženě nesnášela. Zvala jsem si domů lektační poradkyně, byla jsem s ním na osteopatii a jediné co pomohlo bylo, když mu byly skoro dva roky, tak odstav. Najednou se spalo světe div se, celou noc. Tím ti neradím odstavit, ale některé děti to tak prostě mají, touží po tom kontaktu a prostě nic jiného než prso na ně neplatí.

@luhana nejhorší, že jsem zkoušela ho uspat ne prsem, ale hlazením, placanim po zadečku, na rukách a prostě pořád pláč,... Při histerickem pláči mi usne na rukách a já usnu v polosedě (to jsou už takové stavy, že ani prso nechce). Přes den jsme na příkrmu a kojím jen při spaní, když nejsme venku. Prioritně kojím přes spaním a v noci, ale už jsem tam vyřízena, že se na ten spánek večer ani už netěším, spíše naopak 🙈. Já už opravdu přemýšlela, že bych zavedla UM, ale nedokážu si představit, že mi usíná při flašce jak u prsu. 🤦🏼‍♀️

squezy
6. lis 2025

@martivit92 jsou děti, které prostě špatně spí delší dobu. Od narození až do nějakých let. Dáváš na noc třeba kaši? A takhle spi od narození? Jak je na tom s hrubou motorikou? Podle me, pokud by měl nejakou blokadu,tak je neklidný celý den. A zkoušela si třeba dat flasku? Byť s tvym odstrikanym mlíkem? Ja mam 7,5 měsíční,v noci se budí dvakrát,kojim v sedě, protože v leze mi to nejde a me je to nepohodlné. A spi ve své postylce u nas v ložnici. Ale dvojčata v 7 mesici se budili třeba 3-4 krát za noc. Každé ditko je jiné.

cilkat
7. lis 2025

Možná zkuste spíš ergoterapii, než fyzioterapii. Fyzioterapie předpokládá, že je opravdu "něco špatně ve stavbě těla" a snaží se to "rozcvičit" . Ergoterapie předpokládá, že jsme se prostě některé pohyby/postoje ještě nenaučili, nebo naučili špatně a snaží se je naučit správně. Vlastně je to hrozně podobné, oboje nakonec znamená cvičení, ale je tam jiný výchozí pohled a jiný mechanismus hledání toho správného pohybu.
Jinak ano, měla jsme dítě, které fakt strašně mizerně spalo (když vám tříletí dítě spí 5 hodin za den, je to opravdu "velmi mizerně"), ano, nakonec pomohla ergoterepie ... Ale nebylo to v sedmi měsících - byla to neurovývojová terapie, kterou jde dělat až od přibližně pěti let, protože vyžaduje spolupráci a nápodobu pohybu.
Z toho, co popisujete, bych zkusila smyslovou integraci (opět vedenou ergoterapeutem) ale i ta se standardně začíná tak ve dvou letech. Dost se bojím, že do té doby, vám i ti odborníci řeknou "vývoj je tak rychlý, že taklhe drobnou věc nezvládneme rozumně řídit, takže budeme sledovat a doufat". Ale třeba se mýlím. Třeba najdete někoho, kdo bude schopný cíleně pracovat i s touto věkovou skupinou.

Možná by vám mohla pomoct facebookový skupina "rodiče dětí s vývojovou disfazií", kde je hodně rodičů, kteří prošli s dětmi různýma terapiema. ... U dětí s nerovnoměrným zráním mozku (což jsou právě i ti disfatici) jsou poruchy spánku častý problém. ... Je jistá šance, že by vás někdo mohl být schopný odkázat i na konkrétního odborníka.