icon

Pomůže barefoot obuv při bolestech nohou u dětí?

jasminek2012
8. led 2025

Dobrý den maminky, syn 5 let si každý večer stěžuje na bolest nožičky zespodu na chodidle pod palcem. Teď o Vánocích, jak byl doma, ho to nebolelo a začátkem školky opět začalo. Napadlo mě, zda to nemůže být z bačkor? Má takové ty klasické bačkory, co se nosily za nás. Stélku maji tvarovanou. Doma chodi bez bačkor. Raději jsem ho objednala na ortopedii, ale zajímá mě, zda třeba by nepomohlo koupit nějaké barefoot papučky nebo zdravotní? Případně jaké doporučíte? Děkuji moc.

miryp
8. led 2025

Tak tyto papuče jsou strašně tvrdé a úzké, takže se v nich chodidlo nemůže přirozeně pohybovat a pokud mají navíc tvarovanou stélku, může ta bolest opravdu souviset s papučemi. Ale návštěvou ortopeda určitě nic nezkazíš. Naše dcera si v září začala stěžovat na bolest paty a ukázalo se, že se jí rozjela nekróza patní kosti (zánět) a teď má pro změnu zánět v kyčli, takže já ty bolesti neberu na lehkou váhu. Současně bych ale doporučila objednat prcka k fyzioterapeutovi s podoskopem. Ten posoudí pohybový aparát jako celek, posoudí i klenby a bude-li třeba, naučí tě s prckem cvičit.

jasminek2012
autor
8. led 2025

@miryp děkuji, takže tvarovaná stélka je špatně? Doporučíte nějaké papucky?

1pomnenka
8. led 2025

Já bych šla k podologovi a podle toho, co zjistí, bych šla dál. Tvarovaná stélka je v pohodě, pokud má dítě vysoký nárt. Pokud ho nemá, tak ho to tvarování tlačí. Tak je to alespoň u nás.

miryp
8. led 2025

@jasminek2012 tvarovaná stélka by se měla dělat na míru tomu kterému člověku, pokud je to třeba. A to ti řekne ten fyzioterapeut s podoskopem, který bude nahlížet na tělo jako celek (ideální je za mě hledat člověka, který je nakloněn bf). Naše děti nosí bf papuče. A ty se vybírají na tu kterou nohu, ne univerzálně. Chceš-li získat přehled o bf obuvi, doporučuji skupinu na fcb https://www.facebook.com/groups/664692313626508.