Předškolák je hubený a nejedlík. Pomůže ozdravovna?
Hezký den všem,
mám předškolního syna, co od narození špatně jí. Aktuálně má nějakých 122 cm a k tomu necelých 20 kg, osobně mi to nepřijde nijak děsivé. Ani z něj nepadá oblečení.
On k tomu ještě velice špatně jí a postupně se to zhoršuje. Dneska nesnídal, neobědval a jediné, co od rána snědl, byla domácí ostružinová zmrzlina k odpolední svačině.
Před rokem měl 19 kg a 115 cm, takže roste, ale nepřibírá.
Teď už do mě začíná hučet celá rodina, že je až moc hubený, že to je na ozdravovnu, že to není normální. Na začátku to byly jen babičky, ale už to dělají i tety, sourozenci...
Opravdu je daná váha opravdu tak moc malá? Mám zkusit ozdravovnu, nebo to není tak dramatické, jak podává okolí?
syn měl na 5 leté prohlídce 119cm a 19,7kg, dle dr. je vysoký a hubenější, ale ok. Je pořád v pohybu a jí teda pravidelně. Do pusy nevezme jen ovoce (musím pomixovat s banánem a jablkem, aby snědl čerstvé), ale jinak má od cca roku režim snídaně - svačina - oběd - svačina - večeře. Někdy sní víc, někdy míň, cukr se v jídle najde (buchta, lipánek), ale představa, že by si ani nezobnul oběda je děsivá. Je fakt, že dcera 2,5 toho sní už skoro víc než on, ale kromě toho, že odmítá vyzkoušet nové věci k jídlu (to musí jen ve školce, doma s ním nehnu), tak bych ho za nejedlíka neoznačila. Takže u vás mi ta váha nepřipadá nijak strašná, aby to bylo na ozdravovnu.
@jipe on má tedy režim snídaně - oběd - svačina - večeře. Ale někdy jen posedí s námi a ani se jídla nedotkne. Nebo třeba vyjí jen zeleninu. Ale třeba jsem zjistila, že mu dělá problémy, když jí ve společnosti. Jak jí sám, tak toho sní víc a je víc v pohodě. Takže mu dávám jídlo do pokojíku. Nebo často oběd jí až po nás, protože se vzteká, my dojíme, on se uklidní a nají.
Náš syn měl v srpnu 6 let. Má 110 cm a 15 kg. Úžasný, hbitý, zdravý, chytrý kluk. A že je drobný? Nevadí. On to dožene stejně jako jeho starší brácha 🙂
@antilopkax chápu, ale fakt se mu dají počítat žebra na dva metry a je jak pavouk 😅 u těch dětí je to asi prostě jiný no... Nevím teda já stále vykrmuji páč všem i mě přijde vychrtlej 🤷♀️🤦♀️
Mně ta váha nepřijde nijak hrozná. Náš starší měl 5 letech 120 cm a 18 kg, teď v 6 letech má 130 cm a 21 kg. Hubený je hodně, všechny kalhoty mu padají, ale když chce, umí se pěkně najíst, tak to nijak neřeším.
Ahoj, do ozdravovny bych ho poslala až v krajní nouzi. Vždyť by tam byl bez vás sám ☹️ To mu asi na štěstí nepřidá. Je super, že to řešíte s psycholožkou. Mě jen napadá - píšeš, že s manželem jste silnější... Řešíte ten problém jako rodina? V rodinné terapii? Protože třeba nechce vypadat jako rodiče ☺ promiň, vím kulový. Ale tak napadlo mě to. Jestli to berete nějak celkově. Nejen, že on má problém.
@agnes_123 nejsme obézní, ale žádné vychrtliny. Takhle malé dítě nad tím nepřemýšlí. Když se nají, tak chodí a říká, že má břicho jak táta. No a nedávno říkal, že by chtěl tak měkké břicho, jako mám já. Takže v tom to nebude. On má problémy s jídlem a jedením.
On má jiné problémy, se kterými problémy s jídlem mohou souviset.
@antilopkax jj, Ty znáš své dítě nejlíp, já jen, že mě to napadlo. Držím moc palce, ať se to spraví!

@jsme tak mně zase přijde 30 kg na 128 cm moc, ale to je tím, co máme doma (druhý syn má 137 cm a 30 kg ještě nemá 😉 a ten je takový pěkně "měkký").
Ještě doplním, že on jí, ale má velice omezený okruh toho, co jí. Takže se snažím volit zábavné formy a občas ustoupím. Např. mu ochutím jídlo domácím kečupem a tak podobně. Ale pokud je něco už na stole, tak se to prostě jí a neustupuju, i kdyby měl být o hladu. Pokud nechce jíst, tak má smůlu a další jídlo je za 3 hodiny.