Problémy s krmením 2měsíčního dítěte
Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně dcerky (10 týdnů). Narozená v termínu, 3690 g, bez komplikací, ale po porodu velký váhový úbytek a následně hospitalizovaná kvůli získané vadě srdce. Propuštěna v 5 týdnech v dobrém stavu - nadále je sledovaná a její problémy se srdcem by s mým dotazem neměly souviset. Od 4. týdne (ještě v nemocnici) jsem kombinovala kojení a UM, jedla každé 4 hodiny, bez nejmenšího problému, cca kolem 600 ml/ den nebo i více. Rychle přibrala váhový úbytek a cca mezi 5-6. týdnem se dostala na porodní váhu. Stejná tendence pokračovala do 7. týdne doma (o jídlo si říkala, jedla pravidelně a hodně, přibírala kolem 350 g i více/ týdně). V 7. týdnu se u některého kojení začínala kroutit, vztekat, křičet, na lahvičku reagovala lépe. Po několika dnech se začala chovat stejně i při krmení z lahve (bez rozdílu zda šlo o odsáté MM, UM, zkoušela jsem i různé savičky, polohy při krmení, bez výsledku). Snažila jsem se dodržet krmení po 4 hodinách, ale délka krmení se protáhla v průměru 1,5 -2 hodiny, kdy první 1-1,5 h se vztekala, chvíli sála, pak zase lahev odmítala, křičela, takto vypila cca 50 ml a usnula, zbytek dávky jsem ji pak bez větších problémů dala ve spánku. Posledních několik dní na radu pediatra zkouším prodloužit intervaly mezi krmením (aspoň 3 hodiny od konce po začátek), počkat až si o jídlo sama řekne a nenutit jí ho. Zatím pozoruji jedinou změnu - počet krmení klesl na cca 5 denně, trochu se zklidnila, u jídla neřve, ale stále se kroutí, odmítá savičku, krmení trvá dlouho a vypije velice málo a zbytek do ní dostávám opět ve spánku. Na radu pediatra jsem zkusila na 10 dní eliminovat mléčné výrobky a kombinovat MM s UM pro alergiky na bílkovinu kravského mléka, ale bez výsledku. Zkusila jsem i různé značky UM, opět nic. Dcerka je jinak docela spokojená, nijak výrazně nepláče, ale občas se jakoby kroutí, vzdychá, cucá si pěstičky. Stolici má 1-2x denně, žlutou, bez problémů. I nadále přibírá ale už "jen" kolem 200 g/ týdně (celkový příjem mléka za den hlídám cca 150g/ kg váhy, ale daří se to jen díky krmení ve spánku). Nyní váží 5 kg v 10 týdnech. Zkoušíme kapky BabyCalm a Biogaia, ale zatím také bez výsledku. Chtěla bych se zeptat, zda neuvažovat o nějakém specializované vyšetření? Pediatr se k tomu bohužel staví vlažně, protože dcerka přibírá. Děkuji
@jhoki Děkuji, budu moc ráda za Vaše postřehy, zkušeností máte mnohem víc než já.. Obávám se, že špatně zvládám nenutit jídlo, když dcerka jí opravdu málo, strašně panikařím, mám o ní strach (asi jste to měla u prvního dítěte podobné, jak píšete). Cca před dvěma týdny už jedla docela hezky, některé krmení úplně bez problému, jiné se kroutila, ale jedla, přes 800 za den. Pak najednou zase obrat o 180 stupňů a dostat do ní teď 600 je akce na celý den. Problém je, že asi i díky tomu očistci v nemocnici), teď opravdu nechce jíst vůbec, sní max těch 30 ml a dost. Zkoušela jsem ji i nechat s tou 30 do dalšího krmení, ale pak si vezme opět jen 30-40 ml (a pak já to neustojím s nervy a nějakou cestou se do ní snažím dostat víc). Můžu se zeptat, jak to přesně probíhá u Vás? Syn si o krmení říká, necháváte režim na něm? Kolikrát denně jí (ty 3 hodiny jsou od začátku do začátku krmení)? Krmíte tedy max půl hodiny a pak dost? Zkoušíte i to krmení ve spánku? Dcerka si o jídlo vlastně ani neříká, to už musí být opravdu třeba 6 a více hodin bez jídla. Když měla lepší období a nechávala jsem režim dost na ní, vyhovovalo jí jídlo jen 5x denně. Poradíte prosím, jak byste postupovala? Dát opravdu jen těch 30 ml a pak ve spánku? Polohu 90 jsem zkoušela, ale moc mi to nejde. Ona když chce pít, vypije to v jakékoli poloze, když nechce, je to těžký.. Savičku máme takovou, aby z ní mléko kapalo, ne teklo, jinak se kuckala, ale je pravda, že kdyby se mi podařila ta poloha 90, možná by s tím problém nebyl.
@maja2016 Paniku chápu, ovšem to ještě zhoršuje, dítě to cítí. Kroutí se proto, že jí nejspíš bolí břicho. Můj syn je na to extrémně citlivý, nejí, když ho tlačí prdy nebo bublina na žaludku, nebo není vykakaný. To, že další krmení si opět veme jen 30 je myslím krátká doba. Těžko říct, po jakém režimu pití třicítek by vyhladověla...jestli by to byl den, týden? U nás to je tak, že jde vidět, že za 3 hodiny má hlad, říká si o jídlo, Pije, ale např. po 70 ml si potřebuje odříhnout, nebo už pracují střeva a kroutí se. Chvíli počkám, nabídnu znova, pokud nechce, nenutím. Teď vypil jen 70, ať se dojí později. Pije rychle, když počítám ty pauzy, co čekám, nekrmím déle jak půl hodiny. V noci mi pije ve spánku, někdy 60 ml, někdy 100. Nedávám častěji jak za ty 3 hodiny. Včera to za 24 hod vyšlo na 7 krmení, celkem přes 800 ml, ale jsou dny jen 600 ml, to je různé. Měli jsme savičku MAM jedničku, teď už jsem začla dvojku. Velká dírka nic neřeší, dítěti to teče do krku a nestačí polykat. V té poloze 90 aktivně saje, jinak to ani nejde. 3 hodiny počítám od konce krmení. Dcera byla trochu jiná, krmila jsem jí pak už jen ve spánku, jak zaspávala. U Syna v době největší krize jsem i dělala přesný opak, co radí doktoři. Než nasazovat vysokoenergetické mlíko, tak nechat hladovět, ředila jsem mlíko více vodou. Aby mu ta chuť méně připomínala mlíko. Je to těžké, neřeknou nám, proč nechtějí.
@maja2016 z toho co píšete: určitě by bylo dobré zařadit probiotika - do UM a i sama je brát pokud kojíte 😉 jinak samozřejmě masírovat bříško, nahřívat (výborná je poloha v koupacím kbelíku)
5 kg v 10 týdnech je hezká váha, vím, že lékaři váhu odvozují od váhy porodní, ale u dětí, které se narodily s větší porodní váhou se často stává, že po porodu více hubnou 😉
na koliky i na Váš stres ohledně krmení a prospívání dcerky je možné namíchat Bachovy esence 😉 nejde o bylinné výtažky, mohou je používat už novorozenci a také kojící maminky... harmonizují energii a tím řeší mnoho psychických i fyzických obtíží 🙂
@maja2016 Syn teď váží 5,5 kg, obětuju radší váhu, než abych ho krmila v řevu s odmítáním a vypěstováním ještě většího bloku. Anemický ani hypoglykemický není, pokud je zdravý a nejedlictví není důsledek nějakého zdravotního problému musí dřív nebo později přijít na to, že to jídlo potřebuje. Teď je nevyrlý, 70 mu očividně bylo málo. A jak byl včera spokojený, jak vypil 170!
@jhoki Mám z toho strach.... ale zní to logicky. Doplnila byste aspoň tekutiny? A jak byste volila režim? Nabízet jídlo v nějakých pravidelných intervalech, nebo zkusit počkat, až si vyloženě řekne (jestli to tedy nastane, ale bojím se, že pak to nebude 5 jídel za den, ale 3 :( ) Když jste krmila dceru ve spánku, pila dobře? Já musím vždycky počat, až tvrdě usne, v podstatě naštelovat savičku do pusinky a pak cucá (někdy rychleji, někdy pije 100 ml třeba i půl hodiny)
@maja2016 Myslím si, že teď si asi o jídlo neřekne. Syn se krmí, když se vzbudí, myslím si, že ho budí hlad. On potřebuje být odpočatý, aby pil. Dcera byla opak, krmila se, jak zaspávala, když odbourala vědomí. Zkusila bych vypozorovat, kdy je podle vás nejlepší doba...Zkuste si vzpomenout v jakých intervalech pila v době, kdy to ještě fungovalo, myslím, že jste psala co 3-4 hodiny? Nechala bych jí vypít to mlíko za střízliva a tak za hodinu, pokud nebude spát trochu čaje? Ne moc, ať nemá žaludek zaplněný tím čajem. Pokud vyhladoví, v noci se dojí, ne? Dcera někdy kolem toho 2. měsíce, jak začla stávkovat se nejdříve vztekala, řvala za střízliva a jak už jsem jí krmila ve spaní pila dlouho. Postupně jak byla starší pila kratší dobu. Doba se zlepšovala. Ale dobrovolně začla pít až ve 2 letech večer.
@jhoki
Bohužel zatím žádný obrat k lepšímu. Jedinou změnou je, že pediatrovi konečně došlo, že máme problém a hodně mě podpořil. Doporučil nám návštěvu psychologa, který se specializuje na děti s poruchou příjmu potravy. Už jsem se objednala, máme jít cca za 2 týdny. Vyzkouším ráda všechno. Probírala jsem s Mudr, zda nezkusit to "vyhladovění", jak jste radila. Obává se ale, že dcerka je teď natolik zablokovaná, že by to mohlo přinést efekt až po několika dnech a ani to není úplně jisté, a určitě by zhubla (v noci bych toho do ní tolik nedostala). Řeším to tak, že mléko vytrvale nabízím, ale nenutím, pokud něco vypije, pochválím, pomazlím, když nic, tak to nechám být. Dokrmuju jí ve spánku průběžně a i tak se mi podaří za den jen 600-700 ml. Jedna dávka je z toho vysokokalorické mléko. Pokud nespí, vypije max 30 ml, teď jak je teplé počasí občas trochu víc, asi kvůli žízni. Když nabízím lahvičku, když je unavená, pobrekává, trochu si cucne (myslím, že spíš proto, že jí uklidňuje dudání, s dudlíkem hezky usíná) a pak se odtáhne. Když nabízím jídlo, když je odpočatá, zase se trochu napije, ale pak jí savička přestane zajímat, nevzteká se, ale nesaje, nechce. Kouká, kde co lítá, máchá ručičkama, sahá po hračkách. Jak to vypadá u vás? Moc doufám, že příkrmy jí pojedou víc...
No u nás nic moc, dcera dotáhla rýmu a malý to samo chytnul taky, pije tak 350 ml mlíka a 200 čaje, což je zoufalé. Koupila jsem Infatrini, tak mu dávám 1 denně. Co je na lžičce nejí vůbec. My jsme byli u Mgr. Kejíkové, která se specializuje na nejedlíky, ona je logoped, ale psychologa jsem nezkoušela. Teď je ovšem nemocný, tak je jasné, že jíst mi nebude. Ovšem nevím, co budu dělat, pokud to bude trvat delší dobu a bude hubnout...☹
@maja2016 - je dobře, že se to doktorka konečně rozhodla řešit a doporučila vás dál. Tohle občas člověk nemůže zvládnout sám. Držím palce. Ale 600 ml mi příjde krásná dávka. Dcera mi takto pila stále. A i dnes, když má 8 měsíců si dávku mlíka nezvýšila a vypije max 3 x denně 100 -130ml, ale někdy taky jen 70 ml.Ale v době, kdy byla plně na mlíčku mi vypila taky mezi 600 -700 ml, ale když vypila k 700 ml, tak měla hodně dobrý den. A stačilo jí to. Ale je to asi hodně individální, každé mimčo má tu svojí hranici jinde. Ellince to prostě k životu stačilo, dokázala s tím vyžít a ještě trochu přibrat.
@jhoki - tak to mě mrzí, že takhle pořád bojujete. U nás to ta pevná strava na lžičku zlepšila a je více méně po problému. Sice občas ještě zakolísá, že nemá hlad a 2 -3 dny bojktotuje vše, ale pak se většinou srovná a jako každý jedinec vyhladoví a o jídlo se přihlásí. Takže musím zaťukat, že u nás už je krásně. Vypije mi i čajík, což dřív nepřicházelo v úvahu a dnes těch 150 ml tekutin do ní dostanu. Krásně baští mnou vařené jídlo. Přesnídávky a jogurt tedy moc ne, ale kaši a jiné s ovocem je zase v pořádku. Stále toho proti jiným dětem jí málo, ale přibírá docela pěkně, je hrozně živá, leze jak čamrda po celém domě a vidím, že jí nic neschází, tak už to neřeším. A u dcery jsi taky takto dlouho bojovala, že? Přála bych vám jako rodině zlepšení, at můžete vydechnout, je to strašně psychicky náročné, kor když se to opakuje u druhého dítka znova.
Holky držte se, přeju zlepšení a klidné léto. Je to hrozné, když se celé dny a celé noc motají jen kolem jídla. Jsem tak šťastná, že už jsem se mohla směrovat jinam. Můžeme jít mezi lidi, jet na dovču atd.
@zolik
Já myslím, že pokud dítěti stačí menší dávka a přibírá, je to super, pak bych to neřešila. Bohužel u dcerky mám vypozorované, že pokud nemá těch cca 150 ml/kg váhy a den, je to s přibíráním bída. Teď budu asi ráda za to, aby stagnovala. I když metabolismus dětí se může vyvíjet, třeba je to už jinak. Navíc 90% toho, co do ní za den dostanu je ve spánku, režim na nic.
Za to klidné léto bych vraždila 🙂
@jhoki
@maja2016 - znam to. Taky je nedokazal u nas nakrmit nikdo jiny nez ja a manzel. Tchyne vyhovala 4 deti a sama si Ellu neteoufla najkmit. Teda jednou troufla ale zmar. Nic do ni skoro nedostala.
@jhoki - je smutne, ze te manzel nepodrzi. Oni to ty chlapi tolik neprozivaji. Manzel pri me stal, ale obcas by ji taky nechal vyhladovet a at si neji. Coz ja nedokazala. A nezkouselas nakontaktovat psychologa? Me to v nemocnici primo doporucili, kdyz videli, jak to psychicky uz nezvladam. Strasne obdobi. A fakt, kdo si tim neprojde, nepochopi. Je to psychicky narocne pro nas, kdyz nikam nemuzeme na nic jineho nemyslime, nez na dalsi krmeni. Nehde se od toho odpoutat. Prezuvaka jsem od krmeni ke krmeni. Ve stresu jak to zase dopadne.
@zolik
@jhoki
Ne že bych někomu to peklo přála, ale jsem opravdu ráda, že se s podobnými starostmi nepotýkám sama.. Říkám si, že jednou se to prostě zlepšit musí. Když ale někde vidím buclaté miminko, je mi vždycky smutno. Mohu se zeptat, kolik ty Vaši nejedlíci měří a váží (nebo měřili a vážili ve 4 měsících), ať mám alespoň nějaké srovnání? Kolem nás mají všechny kamarádky takové cvalíky, že se raději neptám.
@maja2016 - u nás Ella vážila dost,myslím kolem 6400 g. Ale se 4 kg se narodila po 6ti nedělí do kdy jedla pěkně tak měla myslím 5300 g a pak to už šlo pomaleji. Ale pak jí fakt pomohly ty příkrmy. Během 5tého a 6tého měsíce přibrala 1 kg. 😅 A teď má lehce přes 8 kg. Takže dost, tohle měla starší dcera v roce. U nás už to opravdu je v pohodě. 😵
@jhoki
Jsou drobnější, ale udržují si svojí křivku od narození, to je pozitivní. Hlavně Vás strašně obdivuju, že zvládáte dvě děti, zrovna dnes je jeden z těch dní, kdy mám pocit, že nezvládnu ani to své jedno.
@zolik
Tak to jsou hezká čísla. A hlavně je super, že se vše srovnalo. Už mám nakoupené přesnídávky a doufám... Za týden jdu na to 🙂
Dcerka měla při narození 3,7 kg, zpět na porodní váhu se dostala kvůli zdravotním problémům až v 5. týdnu. Ve 3 měsících měla 5,3 kg. Takto to vypadá asi v pohodě, ale je za tím můj strašný boj a hodiny a hodiny krmení. Za týden jí budou 4 měsíce, váhu jsem si zakázala, ale nebude to žádná sláva, tento měsíce je opravdu krizovka.
@jhoki - naprosto souhlasím. I kdyby na pár hodin. Člověku to ohromně pomůže. Já taky utíkala. Aspon na hodinku na dvě se staršíma na brusle, na lyže, cokoliv, kde jsem mohla chvilku zapomenout, co se děje doma. Takže jestli ta možnost opravdu je,vyražte.A jestli syn pije aspoň čaj, tak aby byl zavodněný, tak bych jela.
@jhoki Tak jak se Vám daří? My byli dnes na 4 měsíční prohlídce a jsem pěkně zdeptaná... Dcerka jí prakticky jen ve spánku a i když toho do ní dostanu vlastně docela dost a jednu dávku má vysokokalorické mléko, přibírá málo. Začali jsme s příkrmy a žádná sláva to také není, poválí to v puse a jde to ven.
@maja2016 U nás příkrmy taky nic moc, dost to vyhazuje jazykem. Jsem si nejdříve myslela, že má problém s technikou, ale pár věcí jí hezky. Ze zeleniny jen dýni a ovocné přesnídávky jen namíchané s něčím, aby to bylo sladké. Překvapená jsem, že mu docela jede kaše, sice jí sní jen ze 60 vody, ale to nevadí. Teď 14 dnů nic nepřibral, ale je mi to fuk. Nejde mi vůbec o tu hmotnost, ale o to, jak se to dítě chová u jídla. V noci ho krmím co 2,5 hodiny, vypije si cca 110 v polospánku a spí dál. Přes den žádné krmení ve spánku, ikdyby nic nesnědl. Už jsem se zařekla, nenutit. Si myslím, že to dítě se musí naučit, že to jídlo potřebuje. Mám zkušenosti z dcerou, že stejně, pokud jsem do ní "nacpala" více jídla, o to méně mi další dny snědla. Pořád přemýšlím, čím to je...jestli to je genetika, že "chtějí" jíst málo, nebo mají psychický problém, nebo alergie..pochybuju, že na to příjdu. Snažím se být v klidu, pač to dost deptá. Zbytečné to řešit s jinými maminkami, pač to nepochopí. Neřeš hmotnost, zkus hledat něco, co by jí chutnalo, jedno co...na čem by se chytla..vařené, kupované, zelenina, ovoce, kaše...jedno co.
@maja2016 - stejně je zajímavé, když doní dostaneš docela dost mlíčka, že stejně nepřibírá, kor ve věku,kdy se ještě tolik nehýbe. ☹ U nás se vystačilo s málem a dokázala i přibrat, proto jsem to mohla přestat řešit. Ale já řešila hlavně přísun tekutin celkem. Že jich bylo málo. 😖 U nás poslední týden zase max 100 ml mlíka - večer a 1 x v noci a někdy ještě kolem té 5té ráno. Někdy ani to né.Pak má ráno kolem 9 kaši. Tak ze 100 ml vody, víc taky nedá. Pak oběd , ten jí hezky, pak odpolko kolem 15 hod sváču - ovoce - taky max 90 ml, kolem 18 hod vanilkový dezert od nestlé,nebo jogurt nebo něco jiného mléčného a pak v 100 ml mlíka. Takže na tak velké dítě taky docela málo, ale evidentně jí to stačí. Přibrala za poslední 2 měsíce 600 g. Doktorka byla naprosto spokojená a já taky. Hýbe se jak drak. Několik hodin denně opravdu jen leze, leze, stoupá si a zase mete dál. Takže co bych chtěla.
@jhoki - tak aspoň, že v noci se trošku dojí. Myslím, že jsi zvolila dobrý přístup,chceš - jez,nechceš -nejez. Škoda, že ani ty příkrmy moc nezabraly,ale pokud kaši baští dobře,klidně bych jí dala i 2 x denně ráno a odpolko po té 60 a mezi tím, co si dá po pár lžičkách od každého jídla a pár hltů mléka. Není to nic moc, ale aspoň něco. A ty pokud budeš mít rošku možnost, jdi si zaběhat, vyjet na hodinku na kole,nebo si pro sebe udělej něco, co ti dřív dělalo radost, vypni, nadechni se a užij si svoji chvilku, protože to máš hodně náročné ☹ a člověk se pak cítí jak mezi mlýnskými kameny.
@jhoki Také jsem si nejdřív myslela, že si neví rady se lžičkou, ale vodu z ní zblajzne. Mléko nebo příkrm ne. Pediatr mi radil moc to nestřídat, dávat jí s železnou pravidelností ráno jablko s banánem a odpoledne mrkev+brambor+maso. Z toho krmení ve spánku jsem nešťastná, myslím, že to není dobrá cesta, ale pediatr, nutriční poradce i psycholog mi radí to tak dělat dál a nestresovat sebe ani ji snahou o změnu. Ona opravdu vědomě vypije max 30 ml dost, o jídlo si absolutně neříká. Nejhorší je, že jí cca 6x za den krmím ve spánku a do toho teď ještě 2x se snažím s příkrmy, už pomalu nedělám nic jiného...
Jsem přesvědčená, že u takovýchto dětí musí být nějaká fyzická příčina - problémy s trávením, alergie, která se neprojevuje úplně typicky, ... Myslím, že to je spouštěč problémů, která pak mohou být ale určitě vygradované psychicky - dítě si spojí jídlo s pocitem bolesti nebo nějakou jinou nepohodou a je to.
@zolik Právě proto jsem přesvědčená, že musí být nějaký zádrhel v trávicím traktu, čekala bych, že s takovým kalorickým příjmem přibere víc. Ale je pravda, že docela vyrostla a pak prý ten váhový přírůstek není takový. Dcerka je hodně živá, až si říkám, jestli to není problém. Od 3 měsíce se přetáčí na bříško, teď se pokouší lézt. Hodně sebou mrská, válí sudy, nevydrží chvíli v klidu. Na pití se vůbec nesoustředí, i u toho pořád máchá ručičkami, kope, kouká, kde co lítá (ptala jsem se na to lékařů a jen pokrčili rameny). Přes den spí ještě několikrát, ale max půl hodiny - vždycky začne být jakoby přetažená z tolika podnětů, pofňákávat a pak jí musím uhoupat. V noci spí hezky, jen se k ránu někdy budí evidentně kvůli bolení bříška.
Pokud jí Váše dcera míň, ale daří se jí celkově dobře (což její živost dokládá) a něco přibírá, je to asi v pořádku. Trochu Vám závidím a držím palce, ať to takto hezky pokračuje dál 🙂

@maja2016 Ještě jedna věc...to že přibrala je super, ale to znamená větší nároky organismu a proto by měla vypít ještě více, že? Asi bych to v této fázi řešila krmit ve spánku, né více než půlhodiny né častěji než co 3 hodiny a zkusit tu devadesátku a chce to dobrou snadnou savičku.