Proplach slzných kanálků u 9 měsíčního dítěte

keplici
26. črc 2021

Zdravím,
Chtěla jsem se zeptat zda má někdo zkušenosti s pruplachem slzných kanálků u 9. měsíčního dítěte.
Syn dostal ještě jedny kapky s tím, když nezabeoru, tak máme zkusit pruplach. Zároveň nám naše doktorka i řekla, že nám to možná už ani neudělají, protože je veliký. Popřípadě jestli jste někdo z Královéhradeckého kraje, kde jste byli a jak jste byli spokojeni? My máme nejblíž Náchod ale recenze moc pěkné nemají. Děkuji

jako_mala_holka
26. črc 2021

Měli jsme troje kapky, naštěstí ty poslední spolu s masáží kanálků zabraly, takže jsme nesli... Jaké máte kapky? Dceři zabral až Neofloxacin, Tobrex ani Kanamycin nic, respektive jedno zabralo na chvilku a hned to bylo zpět, druhé kapky nezabraly vůbec

katule1990
26. črc 2021

@keplici Ahoj, mluvíš mi z duše 🙂! My s tím máme taky problém, taky 9 měsíční syn a taky nejblíž Náchod 😀. Na sondáži a průplachu jsme byli v jeho 7 měsících a taky už nám hrozili, že je velký, že to neudělají. No, kroutili se, ale udělali mu to. Nicméně to nepomohlo, očičko bylo po zákroku dokonce ještě horší, nemohl ho ani ráno otevřít. Teď mívá klasicky pořád v koutku hnis. Nepomohly různý kapky, masti, masáže, sondáž, průplach, odsávání přes nos, nic. Už jsem celkem zoufalá a bojím se, že budeme muset na zákrok v narkóze do HK, kterému se snažím vyhnout. Myslím si, že v 9 měsících vám už fakt průplach neudělají, protože mimčo neudrží. Kdybys chtěla, napiš zprávu, můžeme to probrat. A budu ráda, když sem někdo napíše, že se jim to nějak spravilo i takhle pozdě :-/.

2hanah
26. črc 2021

@keplici Nikdy, vůbec nikdy!!!!! Bych dítě nenechala týrat tímto způsobem, můj syn na to trpěl od narození a trpí na to spousta dětí a až do roku, pak jako když utne a byl klid, v drtivé většině případů z toho děti jen prostě vyrostou, kanálek vyroste, zvětší se a je klid, já bych ještě počkala, vím, že pak můžou být komplikace a už to nejde jen protáhnout, ale já bych prostě počkala, u dětí to jde často samo ta léčba a regenerace.

katule1990
26. črc 2021

@2hanah My jsme na to taky nechtěli jít za žádnou cenu, odkládala jsem to až do 7 měsíců, ale doktorka nás pak pořád strašila, že může mít hrozný problémy. Většinou jsem četla, že to pomůže a je klid. No, tak nám to teda nepomohlo, naopak, a doktor říkal, že jestli to nepomůže, tak už jedině zákrok v anestezii. Na to právě odmítám jít s tím, že jsou případy, kdy se to vyřeší samo. Děkuju za tvůj příspěvěk, to mi dodává naději! Takže fakt do roka mu hnisalo očičko a pak se to samo spravilo? Syn to má taky právě od narození a za týden mu je 9 měsíců a je to pořád stejný...

2hanah
26. črc 2021

@katule1990 Ano, přesně tak, do roka jsme byli pořád na očním, a pak jako když utne a úplně zdravý, už je mu 14 a oči má úplně v pořádku, mě od toho tehdy nějaká doktorka odradila, že to protahování nemusí pomoct a stejně se to vrátí a že je to hodně bolestivý a traumatizující zákrok, tak jsme tam nešli, taky jsem poslouchala strašení a výhrůžky doktorů, ale já jsem na to od nich za celý život zvyklá, jsem od dětství nemocná a v tėhotenství to byla taky jedna lež a hrůza za druhou, takže já už se řídím zdravým rozumem, příp. zjišťuji více názorů. Já si řekla, že i později se to dá řešit, ikdyž narkózou, tak aspoň by tolik netrpěl a počkali jsme a dobrý a mladší syn vlastně na to trpěl taky, jen ne tak často a taky nás strašili a taky se to spravilo úplně samo.

pexi
26. črc 2021

S větším dítětem zkušenost nemám, ale k samotnému zákroku. U nás to byla záchrana. Jeden průplach a bylo po problému. Před tím jsme střídali kapičky, masáže...několikrát problém, kdy jí to evidentně i bolelo, nic moc spolehlivě nezabralo. Pak průplach a ještě asi týden jsme kapali kapičky a od té doby úplný klid. 🍀🍀🍀

marimanta
26. črc 2021

U nás byl pruplach asi ve 4m, moc to nepomohlo, ale dr. pořád, že se to s věkem zlepší a ať nic neřeším. Ve 4 letech ta samá dr. šílela, proč se to neřešilo dřív a ve 4,5 byla operace. Od té doby ale dobrý 😊

zakyna21
26. črc 2021

Kapat preventivně ocuflash a masírovat a furt dokola... Srovna se to, proplach jsem odmítla a zvládli jsme to i bez něj. Antibiotika na akutní zánět jsme měli asi 2x...

prezdivka
26. črc 2021

Mně u dcery pomohla až borová voda 🤷🏻‍♀️

keplici
autor
26. črc 2021

@jako_mala_holka kanamycin jsme měli asi 3x napoeld už nám nepomohl, tak ani ne týden na to dostal tobrex a žádná sláva teda. Dnes nám předepsala úplně jiný, myslím si, že stejný jak jsi psala. V lékárně je neměla, takže si pro ně jdu zítra. Doufám Teda, že nám taky zaberou 🙄.

keplici
autor
26. črc 2021

@katule1990 to jsme ráda, že v tom je někdo s námi. Já už jsme taky bezradná. Přitom to je tak veselý chlapeček ale furt uslzený. Podle toho co všude čtu, tak si taky myslím, že nás na ten pruplach nevezmou a proto se děsím taky té narkozy ale to se stejně dělá od 1 roku, ne? No nic dostali jsme recept na jiné kapičky než doposud měl, tak se budu modlit aby zabralo a byl klid :/. A toho pruplachu bych se tedaa taky bála no a ještě když říkáš, že vám to nepomohlo. Hrůza. A tak vy jste měli jaké kapičky?

keplici
autor
26. črc 2021

@2hanah Děkuji za názor. Taky se mi do toho vůbec nechce a nejspíš nás stejně ani nevezmou. Je už veliký. Budu doufat, že tyhle kapičky zaberou už a bude mít prcek klid. Ale k tomu pruplachu prý je to bezbolestné, děti u toho brečí kvůli tomu, že jim drží hlavičku. No ale stejně nechtěla bych.. Prý rodiče vyhazuji za dveře.

keplici
autor
26. črc 2021

@zakyna21 Děkuji.. Ocuflesh je přírodní, že?
No my antibiotika už měli tak 4x určitě.

katule1990
26. črc 2021

@keplici My jsme meli Tobrex a taky ten Kanimycin. Pak borovou vodu, ophtalmoseptonex a ted mame Omisan baby. To je prirodni proplach, doporucili nam ho po tom pruplachu a i v lekarne, ze je nejlepsi. Uprimne si myslim, ze zadny kapky uz nepomuzou, jedine masirovani a cas. Akorat ta masaz je celkem bolestiva, musime to delat ve dvou a i tak je to problem. Chudak uz si skoro nechce ani nechat umyt oblicej, jak se boji, ze zase bude masaz ☹. V tom Nachode nam vynadali uz v tech 7 mesicich, ze jdeme pozde, ze se to dela nejpozdeji do 6 mesicu. Ale syn je predcasne narozeny a porad hodne drobny, tak ho vzali. Ocicko ale porad slzi a v koutku vecne hnis. Po tom pruplachu nam rekli, ze kdyz to nebude do 14 dni dobry (nebylo), tak mame hned zavolat do HK (v cervnu), ze mu to udelaji s nejakym oblbovakem, asi ne teda primo narkoza. A ze o prazdninach tam nejsou. Ale nechtela jsem s nim ani na to, takze jsem tam nevolala a porad cekame a doufame.

katule1990
26. črc 2021

@zakyna21 A kdy to u vas preslo?

jako_mala_holka
26. črc 2021

@keplici držím palce, hlavně kapat, masírovat a určitě to bude dobrý 🍀

zakyna21
26. črc 2021

@keplici Jo jo pomohl nám že všech kapek nejvíc, opravdu, pravidelně několikrát denně

zakyna21
26. črc 2021

@katule1990 chvíli po roce😊ale ocarka říkala, že klidně do 2 let to může být zúžené

keplici
autor
27. črc 2021

@jako_mala_holka tak neoflaxin nemáme. Teď jsme vyzvedla ty kapičky v lékárně a je to: Gentamicin. Trošku mě zarazilo ale, že lekarnice říkala, že jsou do 1 roka 🙄.

jako_mala_holka
27. črc 2021

@keplici tak hlavně přeju, ať pomůžou 🙂

2hanah
28. črc 2021

@keplici Ikdyby bezbolestné, tak ta představa, že se hrabou u toho oka je dost hrozná, u nás prostě ty kapky řešily vždycky akutní zánět, ale spravilo se to úplně až v tom roce, kdy se ten kanálek "dovyvinul", povyrostl a zprůchodnil se sám. Moc držím pěsti, aby z toho malý taky vyrostl🤗

keplici
autor
29. črc 2021

@2hanah no budu v to doufat. Moc děkuji ☺️🌷

keplici
autor
29. črc 2021

@jako_mala_holka snad ano. Děkujeme 🤗

katule1990
19. říj 2021

@keplici Ahoj, jak jste na tom s očičkem? Jak ste to pak řešili a je to lepší? U nás to byla pořád hrůza asi před týdnem jako když utne (samo od sebe) a oko bez hnisu, bez slz. Tak se modlím, aby to opravdu znamenalo, že se kanálek zprůchodnil kolem 1 roku věku sám, jak tady holky psaly. Synovi je 11,5 měsíce 🙂. Nevěřila bych, že to může takhle samo zmizet a jsem moc ráda, že jsem s ním zatím odmítla jít na tu operaci.

keplici
autor
28. říj 2021

@katule1990 ahoj, to je mile
Děkuji za optání. No díky bohu poslední kapičky nám zabraly. Gentamicin. Sice jsem mu je kapala asi 10 dnů, furt se to nelepsilo a pak bum, očičko v pořádku, naštěstí. Tak jsem ráda, že i u vás je to už v pořádku. Teda boj jste měli ale dlouhý. Naštěstí už máte výhru ☺️. Můžu se zeptat odkud jste? Klidně do zprávy. Můžeme dát třeba někdy procházku☺️.

odinne
1. led 2022

Slzný kanálem jannym

daduvtatka
31. led 2022

@katule1990 mohu se zeptat zda stav očička vydržel? Malému teď bude také 9 měsíců, byli jsme 2x na proplachu kolem 4 měsíce, ale jedno očičko pořád špatné. Objednal jsem nás do motola na březen. To mu bude 10 a kousek. Vytírám omisanem ale už má problém si na to nechat sáhnout.

katule1990
31. led 2022

@daduvtatka Ano, vydržel. Opravdu v těch 11,5 měsících to z ničeho nic přešlo, už jsem v tu dobu ani nevytírala Omisanem. Teď je mu skoro 15 měsíců a pořád dobrý 🙂. Pokud plánujete operaci, na vašem místě bych ještě počkala, operace se dá udělat vždycky a je hodně případů, kdy to kolem roku samo přešlo (někdy i později) 🙂.