Průplach slzného kanálku u ročního dítěte

tynka28
29. kvě 2017

Zdravím maminky, prosím Vás máte někdo zkušenosti s pruplachem slzných kanálků u ročního dítěte ? Naše doktorka nám pořád předepisovala různé kapky stím, že zaberou a ono nic. Už jsem ztoho nešťastná. Vždy se nám ocicko zlepší,ale po chvíli jí z něho opět teče hnis. Dr nám říkala, že po roce jedině pod narkózou a na průplach. Mám ztoho ale děsný obavy. Děkuji za odpovědi.

janablizka
29. kvě 2017

@tynka28 Zdravím já jsem chodila na průplachy očních kanálků se synem,ale hned po porodu.S ročním dítětem nemám zkušenosti.Posílám :Slzné kanálky - vyšetření, léčba, průplach
Co je neprůchodnost slzných kanálků?

Při vývoji dítěte nemusí dojít k dokonalému vytvoření slzných kanálků na jednom nebo obou očích. Až u 60-70% novorozenců není slzovod do dutiny nosní otevřen a slzy a hleny nemohou volně odtékat ze spojivkového vaku do nosu. Ve většině případů je příčinou vrozená překážka v dolních slzných cestách, vzácněji pak špatné vyvinutí některých dotokových částí v horním slzném systému.

Proč je nutné léčit?

Důsledkem neprůchodnosti slzných kanálků je slzení a hlenění oka, které může vést až k zánětu spojivek a vážněji i zánětům dalších struktur oka. Zároveň se záněty mohou rozšířit i do druhého původně nepostiženého oka.

Kdy začít s léčbou?

Samozřejmě co nejdříve od zjištění problému. Léčba probíhá nejlépe v kojeneckém věku do 6 měsíců. Poté je může vést neléčení neprůchodnosti slzných cest k jejich trvalému uzavření a je nutné je léčit v nemocnici formou operačních zákroků pod narkózou.

Jak probíhá léčba?

Konzervativní léčba

Konzervativní léčba neprůchodnost slzných cest se provádí u dětí do cca dvou měsíců věku. Konzervativní léčba spočívá v provádění masáží slzného vaku 5x denně s aplikací desinfekčních či antibiotických kapiček a čištěním nosní dutiny dle potřeby.

Průplach a sondáž slzných cest

Provádí se v případě neúspěchu konzervativní léčby. Za optimální věk, kdy se sondáž u dítěte provádí, jsou 3-4 měsíce (u dětí starších než 1 rok se pak již nedoporučuje a je nutná operativní léčba v celkové anestezii). Celý zákrok je nebolestivý a provádí se ambulantně při vědomí dítěte.

Průplach nosního slzovodu: provede se jako první krok při léčbě, a to formou průplachu přes slzný kanálek.
Sondáž slzných cest: pokud trvá podezření na neprůchodnost slzných cest, provede se sondáž tenkou kovovou sondou za účelem zprůchodnění a přerušení slizničních přepážek přítomných v kanálku. Po sondáži se 1 týden pokračuje v masážích a v aplikaci desinfekčních či antibiotických kapek. Při neúspěchu první sondáže se provádí nejdříve za 14 dní druhá.

Oční centrum Kukátko zajistí léčbu neprůchodnosti slzných kanálků u miminek, a to jak konzervativní, tak i průplach a sondáž slzných cest. Na konzultaci nebo průplach se můžete objednat i on-line.

carisima
29. kvě 2017

Syn měl hned po narození, Cca ve třech měsících jsme skončili na oční a průplachu, nebyla už jiná možnost, pomohlo to. Nemuseli jsme do nemocnice. Ale doteď je oko citilivé a to má 4 roky

dolezalovalucie
29. kvě 2017

Dcerka mela od narozeni jedno ocicko porad plne hnisu,do třech mesicu sme kapali ruzne kapky a nepomohlo to.Ve trech mesicich sme byli s malou na pruplachu,dela se to při vedomi dítěte,pry je to bezbolestne.Nastesti nam pomohlo hned na poprvé a uz zadny problém a dcerce jsou dva roky.Jak je stare vase dite?

letadlo13
30. kvě 2017

Hnisalo to dlouho, vracelo se to tak do půl roku a pak to přestalo, masítovala jsem koutek a kapala to, co napsala doktorka, později ocuflesh, nebo tak nějak. Nechtěla jsem jít na kanálky. V porodnici hnisalo jedno oko, potom zase to druhé, tak si myslím, že kanálkem to nebylo.