Řídká stolice u téměř 3letého dítěte - celiakie?

hanka158
4. kvě 2018

Dcera ma uz minimalne pul roku takove ridke stolice. Neni to vylozene prujem, ale rozhodne to neni klasicka pevna stolice. Jednou denne a docela velke mnozstvi. Barva je ruzna podle toho co sni. Ji toho fakt hodne - rekla bych, ze kolikrat sni vic nez dospelak, presto je dost drobna. Za tri mesice ma 3 roky a meri 94 cm a vazi 13 kg. Napadlo me, ze to muze byt spatna mikroflora, protoze to zacalo priblizne kdyz jsem ji prestala kojit (ve 2 letech), tak ji davam uz minimalne 2 tydny probiotika biogaiu, ale zatim bez efektu. Doktorka nas poslala na krevni test na celiakii, coz podle popisu dost sedi, akorat teda stolice neni sediva a dcera ma hodne velky apetit. Lepku teda moc nejime, jen v malem mnozstvi, bilou mouku jen vyjimecne. Nemate nekdo zkusenost co by to mohlo byt, jestli se skutecne takto projevuje celiakie, nebo jestli mame zkusit treba Hylak a je to tou spatnou mikroflorou? Dekuju!

wimbledon78
5. kvě 2018

Ahoj. To je tezko rict, celiakie je dost tezko rozpoznatelna, kazdy ma uplne jine priznaky a nekdo muze byt dokonce bez priznaku uplne. Ja celiakii mam, a se stolici jsem problem nemela nikdy. Mela jsem od mala krece v brisku, a spatne krevni hodnoty(jak tenke strevo netravilo jak ma). Dieta vse vyresila jak mavnutim kouzelneho proutku. Ovsem u celiakie nezalezi zda jite malo nebo hodne veci s lepkem, tam plati, ze bud vsechno nebo nic. I male mnozstvi lepku(kousek rohliku, nebo pridana strouhanka v sekane atd.) vadi.
Nicmene moje dcerka je stejne drobna jako vase, a testy na celiakii byly negativni. Tak drzim palce at se to brzy vyresi a upravi 😊👍

leniczka23
5. kvě 2018

@hanka158 a kolikrat za den chodi na velkou? Je mi blbe to tady popisovat, ale jsem clovek co chodi pravidelne nekolikrat denne a pak je normalni ze to je ridci. I jsem to resila s Dr.

hanka158
autor
5. kvě 2018

@leniczka23 vetsinou jen jednou...

hanka158
autor
5. kvě 2018

@wimbledon78 muzu se zeptat za jak dlouho zabrala dieta? A muzete jist i napr. ovesne vlocky nebo vse jen 100% bezlepkove i bez stop lepku,?

wimbledon78
5. kvě 2018

@hanka158 cca 2 mesice trva nez se vyleci zanet ve streve a vse se ustali. Nejim ani ovesne vlocky. Nehresim, ptz i male mnozstvi znovu vyvola zanet. Potraviny, kde je napsane, ze “muze obsahovat stopy lepku” neresim a jim. Ale jim vetsinou prirozene bezlepkove veci, nezahustuji, a chleba se dnes da koupit uz bezne. Takze tato dieta neni zas az tak hrozna 😊

eloise02
5. kvě 2018

Můj tříletý syn, má tuhou stolici jen velmi výjimečně, jinak přesně tak jak popisujete. Je také hodně drobný, má 12kg. Také nás kvůli tomu poslali na testy na celiakii, taky jsme byli na alergologii, nikde se nic nezjistilo. Nakonec nám řekli jen to, že ve střevech nemá žádné špatné bakterie, ale nemá tam ani žádné dobré. Přestože mu nezjistili žádnou alergii, máme už několik měsíců předepsaný Xyzal. Žádná změna k lepšímu se neděje.

hanka158
autor
6. kvě 2018

@eloise02 to s temi bakteriemi ve strevech vam rekli na alergologii? a co to bylo za testy, jestli se muzu zeptat? Netusila jsem, ze se to da takto testovat...

eloise02
6. kvě 2018

@hanka158 Ne vyšlo to tak ze stěrů ze stolice - vzorek jsme nesli do laboratoře v nemocnici a výsledky nám řekli pak normálně u dětské doktorky.

eloise02
6. kvě 2018

@hanka158 Jinak ještě dodám, že nám na to doporučili akorát nějaká hodně silná probiotika, které syn bral několik měsíců. Název už nevím.

simona_33
18. bře 2019

@eloise02 zdravim, mohla bych se zeptat, zda se u vas situace nejak vyvinula? Muj syn je 2r8m a od srpna lonskeho roku pozoruji, ze ma ridsi stolici... Neni to prujem, ale stolice neni formovana. Zezacatku mi prislo, ze to celkem dost pachlo, ted uz mi prijde standartni.... V lete jedl hodne ovoce, na podzim mu rostly vsechny 5ky najednou, ale ted se to nelepsi. Asi pred dvema tydny mel najednou bobek normalni asi tyden.... Ted uz zas ne. Ji normalne, chova se normalne, brisko ho neboli, je malickej, ale to jsou geny a je predcasne narozen s rustovou restrikci, takze je proste mensi. Domluvila jsem se s doktorkou na navstevu, ale pak zas mel ty pekne bobky, tak jsem to odlozila, nechci ho nejak zbytecne stresovat.... Nicmene uz jsme zas tam, kde jsme byli. Treba rano doma kaka ridce, a ve skolce udela bobek a odpoledne doma zas ridsi... Nicmene vetsinou kaka jednou... Doktorka mi i rika ze v tomto veku muze byt stolice jakakoliv.... Me uz z toho mirne hrabe... Rikala jsem si ze pockam do 3 let, zda se to upravi, ale svetle dny strida beznadej...

hanka158
autor
18. bře 2019

@simona_33 nam hodne pomohl Hylak. Kdyz mela ty kasovite stolice, tak to upravil tak, ze tam byla nejaka konzistence, ale nevyresil to uplne. Vzdy na konci byla stolice takova ridka. Pak jsme meli obdobi, kdy si asi 3 mesice stezovala na bolesti briska a Hylak nepomahal. Vyzkouseli jsme Mutaflor Suspenze - museli jsme to objednat z Nemecka a je to strasne drahe, ale uz druhy mesic ma krasne hovinka (efekt byl uz po cca 10 dnech) a ted uz ho nebere. Na bolesti briska si take prestala stezovat. Vyzkousejte Hylak a kdyby to nefungovalo zkuste ten Mutaflor - ten je uplne zazracny. U nas se da koupit Mutaflor pro dospele a deti ale snad az od 6 let. Da se to teoreticky naredit, ale ja jsem nechtela a radeji jsem objednala z nemecke lekarny tu suspensi pro deti. Jinak co jsem se tak bavila s kamaradkama, tak ty kasovite stolice jsou docela bezne, tak se tim asi moc nestresujte 🙂

simona_33
18. bře 2019

@hanka158 ok to rada slysim, nekdy si snad i preju aby mi rekli je to lepek a ja dam dietu a bude ale samourejme spis cekam at se tim nemusi trapit.... Jemu to uacalo presne v tom srpnu, vedro jedl hodne ovoce a skoro vsechny deti kolem to mely podobne... Ale u nas to trva, par dni ok, pak zas hruza.... Ale neni to prujem, vyter byl negativni... Zkusit mutaflor, moc diky!

eloise02
18. bře 2019

@simona_33 Ano, upravilo se to samo, ale synovi jsou teď 4 roky a tuhou stolici má snad až poslední 3-4 měsíce. Kadí někdy i třikrát denně, ale už jsou to fakt normální šišky, nic řídkého.

simona_33
18. bře 2019

@eloise02 moc diky! No tak treba nam ten nas kluk nadelu k jezisku poradnej bobek 😂😂😂 zatim tonecham byt, jsem z tiho trochu nervozni, ale snad to bude taky v poradku, vypada jako absolutne spokojene dite, tak to nebudu kazit 😉