Růstový hormon pro 2leté dítě, dávali jste?
Maminky, dávali jste vašemu dítěti někdo růstový hormon???? A jak dlouho jste dávali???
Malá má ve 2letech 82cm, naše doktorka říká, že je prostě menší po nás rodičích, ale mě přijde, že je tedy hodně malinká. Nechci, aby z toho měla do budoucna nějaké potíže, o kterých jsem četla samozřejmě na internetu. Při narození měřila 42cm (je z dvojčat), bráška měl taky tak, ale ten teď měří aspoň 86cm, roste pěkně.
@madulinka děkuji za odpověď. četla jsem, že můžou mít problémy ve škole jako hyperaktivita, nějaké poruchy učení atd. já mám 160 cm, tak nevím jestli je po mě nebo má snížený ten růstový hormon.Do rizikovky jsme chodili 1 rok, jsou zcela v pořádku, ale u malé řekl, že je potřeba růstový hormon zvážit. byla pod čarou růstu.
@ivaadvojcata byla jsem se synem na vyšetření na endokrinologii kvůli pomalému růstu v jeho 2 letech, kdy měřil 81 cm a vážil 10 kg a po absolvování testů bylo zjištěno, že se mu růstový hormon tvoří a roste spíš na dolní části pásma daného výškami rodičů, ale to ničemu nevadí. Vyšetření tedy bylo náročnější, protože růstový hormon se tvoří výhradně ve spánku, takže mu musela být podána nějaká tlumící látka a pak proběhly, myslím 3 odběry krve po určitých intervalech. Pokud by vyšetření prokázalo, že se růstový hormon netvoří, tak bychom asi podávání zvolili, ale je to běh na dlooouhou trať, podává se až do kostní dospělosti. Mám to docela nastudované, tak kdybych mohla ještě nějak pomoci, klidně se ptejte....
@ivaadvojcata @sabatko ano, pokud by trpěla poruchou a růstový hormon by pomohl, uvažovala bych o tom, ale jen proto, že je malinká, bych podávání růstového hormonu nedovolila (pokud to vůbec bez nějaké poruchy podávat lze). Taky mám 160 cm, manžel 175. Moje mamka taky 160 cm, Taťka možná 170. Tchán tak nějak stejně jako taťka a tchýně, jestli má 170, tak je to hodně, takže nemůžeme očekávat mega dítě 🙂 Pro mě bude důležitá ta růstová křivka, jestli roste v pravidelných intervalech, pokud ano, nechala bych to být,.. díky za popis vyšetření, vůbec jsem netušila, co ji budou dělat, a ano, na endokrinologii jsme právě pozvaní,...
@ivaadvojcata A na jakém percentilu by měla být? Aha, teď vidím, že jsi to napsala - očekávaná výška v dospělosti 161 cm, tzn. nějaký 18. percentil (odhadem). No a jestli ve 2 letech přesně má 82 cm, tak je na nějakém 10. percentilu, což mně teda příjde v pohodě..
@ivaadvojcata ..abych tu myšlenku dokončila - můj syn by měl dle očekávané výšky být na 60. percentilu a je lehce nad 20. ☹ A to už mi teda hlavou vrtá ☹
@madulinka pokud se zjistí, že se růstový hormon v těle tvoří, tak jeho nasazení nemá smysl a podávat ho určitě nelze. Jinak na prvním vyšetření potřeboval lékař celou křivku jak syn rostl, kolik měříme my rodiče, synka několikrát přeměřili, převážili a vzali krev (aby vyloučili některé choroby). Když nic nezjistili, tak nás objednali na ten clonidinový test. No a tam zjistili, že se hormon tvoří a roste svým tempem bez opožďování. My tedy mám s manželem já 168 a muž 177cm, takže roste v dolní části pásma daného rodiči...

Ahoj, naše malá měla při narození 39 cm (předčasně narozená). Teď bez 2 měsíců ve 3 letech má 87 cm a 9,8 kg. Ve 3 letech máme jít na nějakou prohlídku, aby posoudili, jestli je potřeba růstový hormon nebo ne (posílají nás tam z rizikové poradny, kam kvůli nedošenosti chodila do věku 2 let). Už teď vím, že pokud řeknou, že ho potřebuje, já ho odmítnu,.. My s mužem jsme oba malí, naši rodiče taky, moje babička měla dokonce 148 cm (dopékaly ji tenkrát v troubě, protože se narodila malinká, tak aby o ni nepřišli). Vím, že tohle má geneticky dané, žádnou poruchu nemá. Roste a přibírá pomaličku, ale určitě je rovnoměrně.. Myslím, že pokud se neprojeví nějaká porucha dřív, dělají se tyhle vyšetření právě kolem toho 3. roku,.. To, že je malinká, potíže přináší (nedosáhne tam, kam ostatní, třeba dcera má problém ve školce vylézt na wc, i když je to wc pro mrňata, pro ní je to vysoko - doma chodí na nočník), spolužáci si ji kvůli tomu budou dobírat. Ale určitě bych ji kvůli tomu nepíchala růstový hormon,,..