Růstový hormon

viki788
10. bře 2017

Milé maminky,
je tady,prosím,někdo,kdo má již staršího syna a má nebo měl velké potíže s růstem? Záměrně píši "syna",protože u holčiček výšku neberu jako problém,chlap má být ten urostlý ochránce...(samozřejmě to neberte doslovně). Synovy problémy se začaly projevovat ve školce,kdy ho postupně všichni vrstevníci přerostli,i holky. Do školy nastoupil jako absolutně nejmenší. Teď je mu 11,ve třídě jsou všichni minimálně o hlavu i víc větší než on,fakt vypadá jak druhák a ne páťák. V pěti letech jsme byli na endokrinologii,kde nic zásadního nezjistili. Všechny testy na lepek,nesnášenlivost mléka,IBD střevní záněty má v pořádku. Minulý rok mu byla zjišťěna mírně snížená funkce štítné žlázy,ale to by prý na ten růst nemělo mít takový vliv,sono štítné žlázy v normě.
Teď máme jít opět na endokrinologii,zda mu nechybí růstový hormon. S manželem jsme se shodli,že pokud by to tak bylo,nepíchali bychom mu ho. Neumím si představit,že bych mu každý večer musela do stehna bodnout injekci,denodenně několik let...to opravdu ne. Kromě toho to jsou hormony a nevím,co všechno by mu to mohlo způsobit.
A tak prosím,jestli je tu někdo se stejnou zkušeností,kolik vaši synové měřili v těch devíti,jedenácti letech? Z jakého důvodu? Upravilo se to v pubertě nebo opravdu moc nevyrostli? Rozhodl se někdo nepíchat růstový hormon? Jak to dopadlo?
Děkuji.

maudd
10. bře 2017

Vlastní zkušenost nemám ale synovci růstový hormon pichaji. Sice tam omezení je, vzhledem k uchovávání toho léku, ale píchnout zvládne v pohodě i děda. Jinak mi nepřijde, ze by ho to nějak limitovalo. Je hodně akční 🙂 je mu ted devět a neuvěřitelně vyrostl. Kdybych to mela resit ja, určitě bych píchala, přeci jen ta vyska je důležitá. Manžel ma cca 170 cm, coz je relativně normální ale asi z toho komplex trochu ma, určitě by se par cm navíc nebránil...

maudd
10. bře 2017

Jo a když jsem se bavila se švagrovou tak u jeji netere (mají nějakou tu dispozici z manzelovy strany) se to projevilo cukrovkou...dost jsem se divila, ale pry to tak je - bud cukrovka nebo nedostatek růstového hormonu. A kdyby to u vas bylo tak, tak by ses asi moc nerozmýšlela, zda píchat inzulin...jasne, je to hormon, který je vyroben synteticky ale když v tele chybí tak ho člověk proste musí dodat (pokud je ta moznost). A co tomu všemu říká syn? Už je poměrně velký, určitě na to nějaký názor mit bude...

viki788
autor
10. bře 2017

@maudd Cukr je taky v pořádku. Syn je naštěstí naprostý pohodář,v kolektivu oblíbený,má teda zatím i štěstí na spolužáky,že mu to nijak zvlášť nedávají najevo a i když mu někdy někdo ze srandy řekne ve škole prcku nebo trpaslíku,zasměje se tomu a je fakt v klidu. Bavili jsme se i o injekcích,tak z těch měl teda panickou hrůzu,i obyčejný odběr krve u doktorky snáší příšerně. V devíti letech měřil 122,teď v 11 má něco kolem 130. My bychom ten hormon právě odmítli,chtěla bych vědět zkušenost někoho,kdo taky nepíchal,i když to bylo doporučeno a jestli dítě vyrostlo i tak nebo ne. Beru to právě podle staršího syna,který byl taky vždycky malinký a teď v 15 letech vyrostl během roku 13cm,fakt se vytáhl,i když byl taky pod třetím percentilem,teď už rozhodně není. Někdo roste dýl,třeba do 21 let,někdo do 17-i. Tak bych to právě nechtěla nějak uspěchat a něco mu třeba zbytečně píchat.

kaja2016
10. bře 2017

@viki788 Ahoj, a jak na tom byl jako miminko, muzu se zeptat? Ja resim neco podobneho s 10ti mesicni dcerou. Zakladala jsem pred chvilkou diskuzi, tvoji jsme si nevsimla.

viki788
autor
10. bře 2017

@kaja2016 Jako miminko naprosto v pořádku,rozdíly začly být vidět mezi 3-4 rokem.

werumka
10. bře 2017

@viki788 Lehká hypofunkce štítné žlázy s tím souviset právě může... dělali mu odběr na protilátky, nebo jen základní hodnoty?
Pokud růstový hormon chybí, tak právě v průběhu puberty nedochází k tomu prudkému růstu. Nekladla bych si otázku, zda píchat nebo nepíchat. Ale zda ten hormon chybí nebo ne (pokud hormon skutečně chybí, nejsou ty komplikace jen v nedostatečném růstu). A trvala bych na dalších testech na štítnou žlázu. Injekce u lékaře jsou oproti perům s hormonem úplné kobyly 🙂 Tohle člověk ani necítí (srovnávám s inzulínovým perem, je stejné).

kaja2016
10. bře 2017

@viki788 aha, vidis. Pro me je tahle zalezitost uplna novinka. Tak drzim palce, hlavne at ho poradne vysetri, vyska je sice pro chlapa docela plus, ale dusevne zdravi jedinec bude stastnej i bez ni🙂

petrahaj
27. kvě 2022

@viki788 dobrý den, my máme totožné problémy, které jste popsala nyní. Syn 11let 130cm. Jak jste se před těmi 5 lety rozhodla? A jak pokračuje růst? Díky za odpověď.

alubif
27. kvě 2022

@petrahaj už tu nemá účet.