icon

Různá tloušťka ruky miminka. Máte zkušenost?

nelka99
9. bře 2026

Hezký den,
má někdo zkušenost s tím, že miminko má jednu ruku tlustší než druhou? Synovi je 6 měsíců a pravou ruku má tlustší o 0,5 cm. Červenou ji nemá, používají ji taky bez problému ani ho nějak nebolí.
Budu ráda za každou radu nebo zkušenost. 🙂

Různá tloušťka ruky miminka. Máte zkušenost?
cilkat
9. bře 2026

U takhle malého dítěte zkušenost nemám, ale u dospělých e to běžné: dominantní ruka má více svalů, tudíž i větší obvod (= je "tlustší"). Pokud nepozoruješ jiný problém, než že ho škrtí rukáv, pak bych předpokládala tuhle příčinu i u dítěte. Pozor ale na poškození pohybového vývoje výraznou preferencí jedné strany. V tomhle věku by prý dítě ještě nemělo být pravák či levák a mělo by používat obě ruce podobně často. (tj neběžet k doktorovi hned, ale zmínit při příští kontrole a zvážit návštěvu fyzioterapie).

malytlustyhroch
9. bře 2026

@me_druhe_ja Dokazala bys poradit? Malokdo asi vi tolik jako ty ohledne toho, co to muze byt a co vsechno vzit v uvahu.

me_druhe_ja
10. bře 2026
@malytlustyhroch

@me_druhe_ja Dokazala bys poradit? Malokdo asi vi tolik jako ty ohledne toho, co to muze byt a co vsechno vzit v uvahu.

@malytlustyhroch 🙈

@nelka99 Takhle z jedné fotky lze těžko soudit. Každopádně je vidět, že ta ruka je opravdu výrazně silnější a to mi úplně normální nepřijde. Je fajn,že není červená a nijak ho nebolí. Má ještě nějaké znaky? Nema nikde na těle ještě červené fleky? Jak vypadají prsty na nohou? Jsou normální nebo je palec výrazněji bokem? Ostatní části těla jsou souměrné? Nemá třeba byt i jeden prst větší než druhý? Zadeček,tvaricka? Vývoj zatím v pořádku? Žádné výrazné opoždění?
Jo a co dr? Tohle určitě musí vidět.
Možná má v té ruce problémy s lymfou, že se mu tam shromažďuje. Pokud nejsou žádný jiný příznaky. Těžko říct. 🤷 Ale určitě bych chtěla znát důvod proc. Možná to bude nějaká banalita, ale určitě bych patrala, co to je... protože ta ručka je opravdu silnější.
Držím palce!

nelka99
autor
10. bře 2026
@me_druhe_ja

@malytlustyhroch 🙈

@nelka99 Takhle z jedné fotky lze těžko soudit. Každopádně je vidět, že ta ruka je opravdu výrazně silnější a to mi úplně normální nepřijde. Je fajn,že není červená a nijak ho nebolí. Má ještě nějaké znaky? Nema nikde na těle ještě červené fleky? Jak vypadají prsty na nohou? Jsou normální nebo je palec výrazněji bokem? Ostatní části těla jsou souměrné? Nemá třeba byt i jeden prst větší než druhý? Zadeček,tvaricka? Vývoj zatím v pořádku? Žádné výrazné opoždění?
Jo a co dr? Tohle určitě musí vidět.
Možná má v té ruce problémy s lymfou, že se mu tam shromažďuje. Pokud nejsou žádný jiný příznaky. Těžko říct. 🤷 Ale určitě bych chtěla znát důvod proc. Možná to bude nějaká banalita, ale určitě bych patrala, co to je... protože ta ručka je opravdu silnější.
Držím palce!

@me_druhe_ja Tak jsme byli na kontrole u pediatra a ruka je prý v pořádku. Je tam mírná asymetrie, ale nateklá není a prokrvení je taky v pořádku. Nejspíše je to prý tím, že začíná více zapojovat svaly a je možné, že ruku více používá. Snad to tedy bude v pořádku.

kleio
Včera ve 12:49

No nevim, ta teorie se svalama se mi moc nezdá, miminko má tak tenký svaliky, představa, že má jednu ruku oproti druhé tak nabušenou, že je rozdíl vidět od pohledu mi nepřijde moc realistická. Já ti sice neporadim, ale osobně bych pátrala dál..

drep
Včera ve 13:35

Ona ta fotka ale dost zkresluje, tak silná ruka je blíž=vypadá větší. Chtělo by to nějakou fotku, kde jsou končetiny vedle sebe, aby bylo vidět srovnání. Tady to vypadá jako dramatick rozdíl a moc si neumím představit, že by si takového rozdílu zkušené oko pediatra nevšimlo.