Seborea u 3měsíčního miminka. Co na to?
Ahoj,
Mame ukončeny 3 měsíc a udělala se nám seborea. Vyzkoušeni snad všechno, a všechno na takový na nic. Pediatr nám radil olej a vycesat před koupanim a umýt samponkem - tak do rána to měl ještě horší, víc krusty. Taky jsem zkoušela dat matersky mliko - vlasy měl zas jk po tužidle 🫣. Taky hermankovy čaj - to je tak vyschne, ze se to nedá odloupnout. Koupila jsem si krém v lékárně od biodermi na seboreu, před koupanim namazu, pak umyju samponkem. Má se používat 7dnu v týdnu, každý den. Používám 3 den a zatím nevidím výsledky. Někdo říká vycesat, aby se to nezanitilo. V lékárně zase mě radila nechat svým zivotem… zkoušela jsem taky zinkovou mast, to se akorát ještě víc ucpalo.
Navíc, čím víc na to všech o dávám, tím víc to smrdí.
Co jste používali vy? A hlavně jak, prosím postup? Jestli před kouoanim/ po, nebo přes den?
Dík
no vyčesat před koupáním určitě ne....
zkuste před koupáním třeba půl hodiny namazat kokosovým olejem, hodně, nechat působit. pak koupat v teplý vodě, a u toho vyčesat do vody - to jde dobře. ale je potřeba to předtím nechat změknout. když je dítě větší a vydrží ve vaně sedět nějakou dobu, tak je to taky ještě lepší, protože to změkne i tou teplou vodou líp. u kojence to ale nejde, no. tak bych to zkusila takhle.
A ono se toho dá zbavit úplně a napořád?
Je to silnější než já a moc se za to omlouvám, ale já musím - ukončený třetí měsíc má jen tvé dítě, ty určitě ne 🙈
Co se seborey týká - rozhodně nic nevyčesávat dle návodu lékařky. Dítě tím zbytečně přijde o vlasy, které jsou pod krustou. Pokožku promaž non toxic olejem, nasaď bavlněnou čepičku či obmotej bavlněnou plenku a nech působit alespoň 30 minut. Poté ideálně polož dítko do vany s vodou, hlavičku promasíruj a umyj non toxic šamponem. Krusty se začnou od pokožky samy uvolňovat. Když se neuvolní vše na první dobrou, zopakuj to před dalším mytím hlavy. Samozřejmě rozmočené a uvolněné části krust můžeš vybrat jemně hřebenem. Syn měl po druhém či třetím mytí (teď si nevybavuji přesně) hlavu úplně čistou. No a jelikož v krustách bývá velmi rozšířená kvasinka a pod krustami má kůže tendenci k zánětlivým procesům, je při kojení velmi vhodná protikvasinková dieta. A pozor na to, mnohdy je seborea prvním znakem následných alergií/(a) atopie. Syn má seboreu navázanou na potravinové alergie, takže než mu v kojeneckém věku diagnostikovali ABKM a dostal potřebné UM, ložiska se mu opakovaně tvořila. I dnes, pokud je po nějaké expozici či nevhodně poskládaném jídle v rámci HIT přetížený, se mu ložiska opět udělají, a to už mu bylo 9. Nemusí to být váš případ, ale je dobré to vést v patrnosti.
Jako za mě, co my máme zkušenost, tak řešit. Jinak je to čím dál horší. A pak už to asi jde i s těmi vlasy pryč. U nás se nejvíc osvědčilo úplně levný aviril olejíček. Nanést, nechat působit a pak se toho nebát a opravdu odškrabávat až na kůži. Samozřejmě ne do krve, ale fakt přitlačit. Dceři to nikdy nešlo pryč s vlasy, to vy pohodě zůstaly a to jich má spoustu. Poté hlavička krásná. Měla velký žluté vrstvy, ale pravda, nikdy vyloženě krusty už zanícené. Tolik k odstranění. U nás větší problém to, že se to stále vrací a to už má skoro sedm let. Sice hodně pomalu se to vrací, ale tak cca po roce už je potřeba zase odstraňovat. Tak děláme teď experimenty s šampony, že by se to po nich snad už nevracelo.
@prdipirko to se vrací klidně roky, bohužel... na druhou stranu zas není potřeba kvůli tomu plašit a bát se zánětlivejch ložišek a tak. jako.. je dobře, že se na to ptáš a snažíš se to nějak šetrně pořešit, ale zas se není potřeba kvůli tomu hroutit🙂 ani se bát, že dítě bude mít určitě alergie atp... v miminským věku to má fakt hodně dětí, možná i většina. ale neznamená to, že všem se rozvine alergie...
davala bych si bacha, co nat u hlavu cpu za šampony. úplně malejm dětem stačí jen voda, a za několik let třeba jen bylinkovej přírodní tuhej šampon.
@biciklissie tak jen ještě zlepšovák pro vás...než to vyčesávat nasucho a namastno, je to dobrý pak odstraňovat ve vaně.... vodou to ještě víc změkne a povolí, není potřeba to pak drásat, jde to dost samo. s vlasama vám to možná zatím dolů nešlo, to je fajn, ale jinak se to právě stává dost. a to jako nechceš....
@normalnimatka Moc díky, zkusím.

@prdipirko obě moje děti taky měly seboreu, cca jednou týdně jsem jim do vlásků dávala trošku přírodního olejíčku (ne minerální z ropy jako je Johnson apod.) a loupala, moc mě to bavilo 😂 ale ne komplet vše, jen ty nejhorší místa, syn to měl několik let, ale postupně to bylo stále lepší, až to postupně vymizelo 😊 už si nepamatuju, jaký jsem dávala olejíček, ale volila bych třeba měsíčkový 🌱