Špatné přibírání u osmiměsíčního - prosím o zkušenosti

calvac
24. říj 2018

Mam osmimesicniho syna,ktery do konce pateho mesice veku pribiral ukazkove. Od te doby pribira za mesic cca 200 - 300 g, coz je malo. Od ukonceneho sesteho mesice je na prikrmech,kojeny je dale dle potreby. Nyni ma tri prikrmy denne. Masozeleninu,ovocny a mlecnou kasi. Moč byla kontrolovana dvakrat,vzdy v poradku. Pristi mesic jdeme kvuli vaze na odber krve a nevim,co ocekavat. Mudr zminovala jen stitnou zlazu,dale se o tom,co by mu mohlo byt,moc bavit nechtela. Mam obavy. Mate nektera zkusenost? Kde by mohl byt problem? Proc ten odber krve? Jake onemocneni by se syna pripadne mohlo takat?

vecerinka
24. říj 2018

Syn to měl podobné. Od 7 měsíce špatně přibíral. Krev se bere hlavně na SŽ, Celiakii. My byli i v nemocnici. Vyšetřený na všechno možný. Je zdravý. Takže problém to vůbec být nemusí. Je hodně akční a jídlu moc nedá. V lednu mu budou 3r a ted má 10,5kg. Přeju ať je vše v pohodě 🙂

pandabox
24. říj 2018

@calvac a kolik ted ma?? je spokojeny? moje dcera ma 9,3 kila temer ve dvou letech - nekolik mesicu skoro nic nepribrala, do 13 mesicu mi na prikrmy kaslala a nikdo se nad tim nepozstavil..ani my, ani pediatr...

vecerinka
24. říj 2018

Muj synáček pribral za 2 mesice třeba jen 200g a to je teprve málo. Je naprosto spokojený 🙂 jen já ne s jeho jídlem nejídlem 🙂 Má 2r a 9 měs.

calvac
autor
24. říj 2018

@pandabox Spokojeny je a pohodovy,coz doktorce taky nesedi uplne. Ted v osmi mesicich vazi 6600. Nechce se moc hybat,hezky spi,je vysmaty.

calvac
autor
24. říj 2018

@pandabox A prikrmy ji luxusne.

calvac
autor
24. říj 2018

@vecerinka Aha,ten nas akcni neni,je to lenochod,pohodar.

calvac
autor
24. říj 2018

@vecerinka Muj syn ji prikrmy luxusne,fakt ma apetit.

calvac
autor
24. říj 2018

@vecerinka Co s vami v nemocnici provadeli? Jak dlouho jste tam byli?

betelgeuzz
24. říj 2018

@calvac mně to nějak málo nepříjde. Půlroční dítě už nepřibírá jako kojenec, přibírání se zpomaluje. Kolik měl porodní váhu a kolik teď? jak se vyvíjí dle růstového grafu? Tohle jsou podstatné informace, ne to, kolik přibere za měsíc.

Našla jsem i jednu odpověď doktorky https://www.babyonline.cz/detsky-lekar-online/d...

vecerinka
24. říj 2018

@calvac máte odpověď v poště, a na grafy se vyprdněte, akorát stresují, je to sice pomocny ukazatel ale …. musí se zvážit spousta věci kolem

kejt29
24. říj 2018

Nas pribira taky pomalu. Ted od 10m do 12m pribral 300g. Je to ale zivel. Co zacal lezt porad je v pohybu. Basti krasne. Doktorka neresi. Ted v roce ma 8400g. A to se narodil 3900g.

betelgeuzz
24. říj 2018

@vecerinka proč by měly grafy stresovat? Moje holky přibíraly vždy málo, ale na grafu si právě pěkně držely svou křivku, takže i podle doktorky bylo vše v pořádku a nikdy nás po žádných testech nehonila.

aja55
24. říj 2018

Můj syn má 6 měsíců a váží 7040 a měří 72 cm ale podle grafu je to málo a přitom sní skoro vše už maso, kase, ovoce ale některé děti to mají prostě tak. A graf podle kterého to berou doktoři to je pěkná blbost, protože každý člověk je jiný někdo hubený a někdo tlustší. Pokud je veselý, tak je šťastný a nic mu nechybi

zmrzlinka
24. říj 2018

Bud ráda že mu vezmu krev. Aspob budes vědět zr je vše v pořádku. Spousta pediatru by se na to vykaslala.

betelgeuzz
24. říj 2018

@aja55 proč by to mělo být málo?U růstového grafu není podstatné, jestli je to oproti jiným hodně, nebo málo, ale podstatné je, jak se drží své růstové křivky. Že najednou prudce nezhubne, ale rovnoměrně přibírá, i když málo. https://www.maminkam.cz/rustove-grafy
Ale pořád jsme se od tazatelky nedozvěděly, jaké míry měl při narození, jak přibíral. Míry teď, z jedné váhy se nedá nic usuzovat. Pokud by šlo o mé dítě a já viděla, že v grafu si vede dobře, tak testy odmítnu. Pokud by se mi to nezdálo, tak je nechám udělat. Ale na to, abych autorce něco doporučovala, dala málo informací.

codal
24. říj 2018

@calvac moje malá nikdy nepribirala ukazkove, někdy dokonce za mesic jen 100g, na roce 7,5kg, dnes na 2 letech necelých jedenáct..vždycky jedla mizerně ( kojena do 18 měsíců) i teď je to s jídlem na houby, ale je naprosto zdravá, zatím nebyla krom jedné jednodenní střevní virózy nemocná, pohybove velmi zdatná, krásne mluví, vše jak má být, jen je drobnější... Pokud je malý spokojeny, zdravy, není bledý a apaticky, tak bych to neřešila..

emamaira
24. říj 2018

@calvac náš má v 9 měsících 6620g... A nikdo neřeší...🙂

calvac
autor
24. říj 2018

@zmrzlinka To je zase fakt,mas pravdu.

calvac
autor
24. říj 2018

@calvac Narodil se a mel 3,270. Ve veku 1 tydne mel krasnych 3,300. Ve dvou tydnech 4,220, v sesti tydnech 5,620, ve trech mesicich 6,210, ve 4 mesicich 6,360,v necelych sesti mesicich to zacalo - zhubnul na 6,140 a najeli jsme na prikrmy. V sedmi mesicich mel 6,440 a ted v osmi mesicich 6,600. Pry velmi malo nabral. Chutna mu moc,bledy neni,apaticky taky ne,ale pohodlny je.

kachna_b
24. říj 2018

a rastie do dĺžky? Náš malý do 6 mesiaca priberal pekne potom sa to začalo spomaľovať a teraz medzi 10 a 12tym mesiacom pribral dokonca len 50g. V 8 mesiaci sa začal plaziť a byť aktívny. Má obdobie kedy mu proste nechutí jesť, inokedy zbaští úplne všetko. Ale za ten čas sa natiahol o 30 cm. Je aktívny nevidieť na ňom nijaký "problém" takže aj doktorka to pripisuje tomu, že sa proste viac ťahá do dĺžky ako do šírky. Ale je super, že mu vezmú krv. Aspoň budeš mať istotu, že to nie je nič vážne

ivuska1986
24. říj 2018

@calvac zdravim Vás, ja bych se tim moc neznepokojovala, je dobre, ze chce mit dr vse pod kontrolou, ale ony deti opravdu okolo toho sesteho mesice prestavaji rapidne pribirat na vaze, mala od desateho do trinacteho mesice nabrala jen 210 g a cpe se furt. Za mesic vyroste o tri cm a je neustale v pohybu. Pokud dobre basti, pije, pravidelne kaka, je vesely a na pohled ho nic netrapi, buďte v klidu. Opravdu se nestresujte.

calvac
autor
24. říj 2018

@kachna_b Momentalne meri 70 cm v osmi mesicich,coz je pry prumerna delka na ten vek. Pri narozeni mel 49 cm.

calvac
autor
24. říj 2018

@ivuska1986 Ja bych byla vice v klidu,kdyby mi lekarka nerekla,ze bohuzel nektera metabolicka onemocneni a taky onemocneni dychaciho systemu probihaji skryte. Proto chce i tu krev. Jinak syn kaka normalne,nema prujmy,zacpy,nezvraci atd. Zatim nebyl ani nemocny (odklepavam).

muhehehe
24. říj 2018

Doktorka je pečlivá, pokud vezmete krev, proč ne, je to nic proti ničemu, alespoň se uklidníš, když to bude v pořádku. Ale připadá mi, že to není bůhvíco, že takových dětí jsou mraky... přibírá? Přibírá... Je spokojený? Je...

muhehehe
24. říj 2018

A jestli chceš nějaká konkurenční data 🙂 Syn porodní váha 3,7 kg, k tomu 50 cm. Ve 3 měsících 6,5 kg. Potud moc pěkné. Pak to z hlavy nevím.. V 10ti měsících 7990, v roce 7750 - začal být tou dobou fakt akční a jídlu moc nedal, šel trochu dolu. Trojnásobek porodní váhy? Ani omylem. K tomu 70 cm - taky v roce nic moc, že... Teď mu bude 15 (!!!) měsíců a těch osm kilo pokořil asi tři týdny dozadu... takže 10 měs - 14 měs. stejná váha. Kluk je veselý, šikovný, pěkně papá. K vyšetření zatím nikdo neshledal důvod, akorát mu někdy po roce dělali krevní obraz, ne v přímé souvislosti s tou váhou. Asi takhle - už se mi to přestává líbit a při další návštěvě doktorky to s ní chci probrat, tohle už je podle mne moc. Ale co tím celým chci říct - ta míra, kterou lékař považuje za ,,ještě ok", je opravdu velmi široká. Nepovažuji naši doktorku za špatnou, reference jsou na ni dobré (nejen od lidí, kteří žádný problém neřeší, takže jsou spokojeni vlastně všude kde netvrdnou tři hodiny v čekárně; ale i od lidí, co problém s dítětem mají), tady si ale myslím, že už by konat trochu měla, nicméně ona zatím důvod neshledala. Ty máš zjevně pečlivou doktorku, je to spíš dobře, ale nepropadej nějakému zbytečnému stresu.

sudylichozrout
24. říj 2018

@calvac neres to, pokud si drzi svou krivku. Dcera je strasne pide, ma 10 kg a jsou ji dva roky a ctyri mesice. Meri 83 cm, je uplne mimo tabulky, ale zdrava. Prosla jsem si peklem, nez doktori pochopili, ze nebude obr. Nema po kom. Rodila jsem 40+4, dcerka mela 2,5 kg a 46 cm. Proste prcek. Pribira dobre, ale ma porad o kilo mene, nez by mela mit. Jo a v roce mela 6,8 kg.

calvac
autor
25. říj 2018

@calvac Jeste jsem nenapsala,ze aby toho nebylo malo,je syn motoricky pozadu,asi budeme rehabilitovat. Navic ma od narozeni skoro porad vyplazeny jazycek - pry muze byt priznak poruchy stitne zlazy,ale take autismu ci Downova syndromu. Nemate treba nektera zkusenost s timto? Ja se asi po....

calvac
autor
25. říj 2018

@sudylichozrout Ty brdo,to je drobek,ale vis,ze je vse ok.

calvac
autor
25. říj 2018

@muhehehe Ty joo,tak to jste jeste trochu jiny level. Drzim palce,at je i u vas vse ok.

ivuska1986
25. říj 2018

@calvac uvidite, ale myslim, ze vše dopadne dobře, je super, ze dr je pecliva, budete mit pak alespoň klid. Dneska jsem potkala znamou, ma 17ti mesicniho chlapecka, ktery vazi devet kilo, v desetimesicich pil doktorkou predepsane nutridrinky, pak to obe matka i doktorka prestaly řešit-je z nej šťastné dítě, akorát jidlu moc neda no.