icon

Špatné přibírání u osmiměsíčního - prosím o zkušenosti

calvac
24. říj 2018

Mam osmimesicniho syna,ktery do konce pateho mesice veku pribiral ukazkove. Od te doby pribira za mesic cca 200 - 300 g, coz je malo. Od ukonceneho sesteho mesice je na prikrmech,kojeny je dale dle potreby. Nyni ma tri prikrmy denne. Masozeleninu,ovocny a mlecnou kasi. Moč byla kontrolovana dvakrat,vzdy v poradku. Pristi mesic jdeme kvuli vaze na odber krve a nevim,co ocekavat. Mudr zminovala jen stitnou zlazu,dale se o tom,co by mu mohlo byt,moc bavit nechtela. Mam obavy. Mate nektera zkusenost? Kde by mohl byt problem? Proc ten odber krve? Jake onemocneni by se syna pripadne mohlo takat?

Strana
z3
leymea
25. říj 2018

Muj syn mel ve trech mesicich 5365g a v peti mesicich 5890g. Uprimne me to hodne vydesilo. Prece jen v techto mesicich pribiraji nejvic. Zacala jsem doma vazit, nepribiral. Zacala jsem dokrmovat UM, v sesti mesicich mel 6700g. UM zabralo, ale bohuzel mi potom pul roce zacal odmitat prso, takze jsem pak nekojila. Zajmavy bylo, ze po kojeni vypil celou davku UM. Ale nez jsem zacala dokrmovat tak ani nebrecel, nenapadlo me, ze bych mela malo mlika. Kazdopadne je to stale prcek. V roce mel 9160g a 77cm. Doktorka nic neresila 😉

lencamat
26. říj 2018

Ahojte taky jsem mela takovy problem že my dcerka malo pribrala.V 10M mela 8550g a merila 71cm v roce na poradne mela 8600g a merila 76cm.Tak jsem byla s toho spatna že za necele 2mesice přibrala jen 5dkg ale vytahla se o 5cm.Je fakt ze jídlu nekdy moc neda.Tak jsem se ptala dr ze jestli to neni divne ze pribrala tak malo ze se spise vytahla.Ta my rekla ze kdyz se hybe ze uz tolik nepribiraji.Ted ma dcerka 13M vahu nevim ale mame problem ze dokud nema 9kg tak ji nemůžeme dat do vetsi autosedacky a vozime ji stale ve vajicku jen je uz dlouhá a couhaji ji nozicky.

mumomurka
27. říj 2018

@calvac zkousela jsi davat batoleci mleko? Nam to u mladsiho zachranilo zivot..a 300 g pribral ne za mesic jak pises ale za tri..Ma vysetrenou celou genetiku, metabolicky vady a je zdravej jako ripa🙂

mumomurka
27. říj 2018

@calvacsyn se v 9 mes. krom naprostyho nepribivani prestal hybat. 14 dni jsmd lezeli v nemocni, vysetrili mu vsechno. Dva mes. jsme doma trnuli hruzou, protoze tvrdili ze ma same hrozne choroby s rychlim koncem. Po 2 mes.volali z nemocnice, ze ty nejhorsi veci nema, na kontrole nam pak rekli, ze nenasli nic. Syn pri nemocnicnim pobytu cerpal energii z vlastni DNA. Proto ty sileny prognozy. Cvicime uz 9 mesicu Vojtovku. Syn je stastny, vesely, zdravy, zacal chodit

calvac
autor
29. říj 2018

@calvac Tak zkousime tedy UM. Ale jak to proboha do nej dostat? Nema nekdo radu? Lahev si okusuje,ze lzicky skoro nechce.... Je fakt,ze mu moje mleko asi fakt nestaci.

calvac
autor
29. říj 2018

@mumomurka Jezisi,to je strasne!!! Chudaci. No,aby nas to taky necekalo. UM mleko jsme poridili,jen se nam ho nedari do nej sakra dostat. Takze v podstate dalsi problem. Lahev nechce,ze lzicky taky ne.

zmrzlinka
29. říj 2018

@calvac skus mu nabídnout flašku v noci .V polospanku možná bude líp spolupracovat .

kachna_b
29. říj 2018

@calvac a čo skúsiť kŕmenie cievkou po prsu? Ja som tak malého dokrmovala 3 mesiace po pôrode. Alternatíva prikrmovania keď si niekto nechce pokaziť kojenie fľaškou. Na nete je hromada návodov. Cievka sa dá kupiť v lekárni a suplementor sa dá vyrobiť aj doma.

mku
29. říj 2018

@muhehehe na 15m nemame ani 8kg 😱 a pritom je to taky naprosto zdrave dite 🙂

mumomurka
29. říj 2018

@calvac taky jsme s tim bojovali, syn mel hodne malo mlika. Sestry v bemocnici me naucili dve uzitecny veci. Lahev nesmis nechat vystrcit jazykem a musi prokapavat. Drzis ho stejbe jako pri kojeni. Dulezite he take zvolit vhodne/sladje mleko. Sladkost stoupa v rade nutrilon, beba, sunar. Sunar uz je hodbe sladky🙂
Zvladnete to!🙂

bayt
29. říj 2018

@calvac Jeslti tě to uklidní, tak prcek vždycky přibíral kilo měsíčně a za poslední měsíc přibral jen 100 gr. Moc příkrmům nedá, i kdžy je nabízím třikrát denně. Kojit, to by byl u prsa pořád a mléka mám dost. Vůbec by mě teda nenapadla souvislost se štítnou žlázou apod. Brala jsem to prostě jako normální, i na netu psali, že průměrně se přibírá od 7 měsíce cca 50-150 gr měsíčně.

lenkamor
29. říj 2018

@calvac Ahoj, diskuzi jsem jen zběžně prolítla, ale napíšu, jak to bylo a je s mojí dcerou. Porodní váhu měla 2620g, v 8 měsících 6570g (za 2 měsíce přibrala 470g) a doktorka vůbec neřešila. Máme naštěstí paní doktorku, která nejede striktně podle tabulek, ale hodnotí dítě komplexně. Dcera je hodně živé dítě - na bříško se sama přetočila ve 3 měsících a od té doby jen zrychluje. Je to taková neposeda, která pořád pobíhá, poskakuje, někde leze, metá salta a tak :D Teď jí jsou 2 roky a konečně pokořila 10kg. Pokud není malý unavený, vylučuje normálně, je šťastný a spokojený, tak bych nic neřešila. Já jsem příznivec kojení (dceru na uspání stále kojím), takže bych UM nedávala, slabé mateřské mléko je mýtus ;) Případně se mrkni na mamila.sk a kontaktuj laktační poradkyni ze svého okolí.

mumomurka
29. říj 2018

@calvac jeste me napada, syn poprve akceptoval flasku v noci, v polospanku. Jinak si s tim hral

calvac
autor
29. říj 2018

@bayt Souvislost se stitkou je velka,ja trpela na hyperfunkci, pri ktere jis jako kun a nepribiras nebo i hubnes.

bayt
29. říj 2018

@calvac Já to mám úplně stejně, taky problémy se štítnou, taky hyperfunkce. Ale četla jsem, že fakt u těch kojených a kor jak se rozletou, tak je normální nepřibírat - někdo dokonce i zhubne. Tak si počkám, jak ti to dopadne...

calvac
autor
29. říj 2018

@lenkamor Syn je v pohode,usmevavy hravy,ale rad si pospi a je pohodar nebo i lenoch. Nekdy si ale rikam,jestli to neni unava,motoricky je pozadu taky. Jinak jsem tez zastancem kojeni,prvni syn byl kojen dva roky. Tady nam to ale nejak nejde,nebo je to proste jine. Rikala jsem si,ze to bude prece tak jak u prvniho ditete. Kdyz kojis,tak kojis. Slabe mleko neni,to jsem taky cetla. Nevim.

calvac
autor
29. říj 2018

@bayt Jenze syn je navic motoricky fakt pozadu a rad i spi,tak se bojim,aby to nebyla unava nebo je mozna slaby. On se fakt moc nehybe.

lenkamor
29. říj 2018

@calvac Dcera byla naopak s motorikou napřed, takže si to, že je drobná zdůvodňuji tím. Věřím, že testy dopadnou dobře a ty budeš moct být v klidu. Zkusila bych tu LP, třeba jen konzultaci po mailu/telefonu - z vlastní zkušenosti i z okolí vím, že se obvykle jedná o drobný problém, který LP pomůže odstranit téměř ihned. Držím palce ;)

muhehehe
1. lis 2018

@mku A na délku máte kolik? Jinak - ta váha sama o sobě (číslo) žádné drama není.... u nás je blbý to, že porodní byla 3,7 a nějakou dobu si ,,držel linku", prostě adekvátně rostl i přibíral. A pak se zasekl. Váha posledních 7 měsíců zcela beze změn, na délku přírůstek zcela minimální. Ze spíše nadprůměrného kousku se propadl hluboko pod tabulku a nadále se propadá :( To je bohužel problém, ta délka... že se nemění. Jinak když se narodí dítko malé a je mezi kámošema malé stále, tak je to oká, akorát si musí ,,jet to svoje", a ne dlouhé měsíce stagnovat... jak to máte vy? Pro porovnání... náš měl v půl roce 69 cm a teď v 15 m má 71 ☹ Už je to v řešení, změnili jsme obvoďačku a je to teď dost cvrkot, naše původní neřešila nic a měla jsem k ní důvěru asi moc dlouho... čekáme teď na výsledky odběrů krve.

calvac
autor
2. lis 2018

@muhehehe Syn ma k

calvac
autor
2. lis 2018

@muhehehe Pardon, odeslala jsem omylem. Syn ma k 8 mesicum 70 cm a vazi tedy 6,600. Vyse uvadim, jak to slo casem s jeho vahou. Jinak moooc drzim palce. Kdy budete znat vysledky?? Na co vsechno odber delali?? Kazdopadne bych byla rada,kdybys pak dala vedet,jak jste dopadli.

mku
2. lis 2018

@muhehehe pv 2080g a 45cm, pak to slo celkem slusne, na 3m 4679g a 55cm, na 6m 6370g a 63cm, ale od ty doby pomalu, 8m 6540g a 65cm, 10m 6810g a 67,5cm, 12m 7210g a 69,5cm. Ted v 15tim ma odhadem 7900g a 73cm.

muhehehe
2. lis 2018

@calvac Ahoj, dělají klasika biochemii + krevní obraz, štítnou žlázu, celiakii. Jestli ještě něco dalšího úplně nevím, možná ano, ale ta štítná a lepek nás teď asi zajímají nejvíc. Plus ještě svalové enzymy, ale to je kvůli něčemu jinému. Biochemii a krevní obraz budu vědět dneska, ostatní za týden. Jinak, shodou náhod jsme v neděli skončili na pohotovosti, tak jsem to tak nějak probírala s každým lékařem, co mi přišel pod ruku, plus máme teď opravdu extrémně pečlivě vybranou novou obvodní, která má moji plnou důvěru. A všichni do jednoho mi říkali, ať se nestresuju tou váhou (ono se to tak nabízí, je to údaj, který si člověk pohodlně doma zjistí i sám a každý se vždycky ptá ,,tak kolikpak už váží?", a ne ,,kolikpak už měří?" ... já dokud jsem to nezačala řešit, nikdy jsem netušila, kolik mé děti měří...), i když je pravda, že stagnuje velmi dlouho a je to trochu na pováženou, ale že naprosto zásadním parametrem, jestli je dítě ok, je délka. že s váhou děti stagnovat můžou a pořád je to v cajku, ale musí růst do délky a ,,držet si svou lajnu". I jinak neprospívající děti (že nepřibírají) obvykle do délky rostou normálně. Ve zdravotní průkazce jsou na konci grafy, první z nich je růstový. Vytečkuj si délky tvého miminka v tomto grafu, třeba tě to trochu uklidní. Křivka by měla být taková, jako jsou namalované v tom grafu, dítě by ji mělo plus mínus kopírovat. Jedno v jaké hladině, ale měla by mít prostě stejný tvar a ,,nekřížit to", začít a končit zhruba na stejném percentilu. Tak mrkni. Prcek od @mku je krásný příklad, 45 cm je třetí percentil a jestli má teď těch 73, tak je úplně přesně na té své lince, naprosto ukázkové 🙂 Také je v tom růstovém grafu vidět, že mezi třetím a čtvrtým měsícem děti s růstem zpomalují, obvykle ta váha jde tak nějak ruku v ruce, takže i váhový přírůstek se zpomalí.

muhehehe
2. lis 2018

@calvac PS - jak jsme dopadli napíšu. A ještě jsem zapomněla doplnit, že když v těchto testech nebude nic, co by bylo jasné, budeme odesláni na endokrinologii. Ale vše fakt kvůli té délce, váhu nikdo moc neřeší ani teď - ostatně na tu délku je váha naprosto ok, syn rozhodně není hubený. Vy už byste ale taky měli mít nějaké výsledky, nebo ještě ne? Držím taky pěsti, ať je klučík ve všech ohledech v pořádku. Větší starost by mi možná dělala ta motorika.

mku
2. lis 2018

@muhehehe dej vedet jak jste dopadli... my mate testy snad na vse co medicina zna (bo od 3m nepije mleko) a mame naprosto zdrave dite bez jakekoliv alergie atd... ale i tak nas ted doktor posila na antropoligii...

muhehehe
2. lis 2018

@mku To mi připadá úplně prdlý, s prominutím... co jako čekají od títěte, které se narodilo dvoukilové?

mku
2. lis 2018

@muhehehe nevim... ale chodime na gastro do motola (ma diagnozu neprospivani a obtizne krmeni kvuli tomu jak nepil mliko) a doktor na tom trva... tak jsem si rekla, ze tam radsi pujdu at nic nezanedbam

muhehehe
4. lis 2018

@mku Tak ono je to nic proti ničemu, že.. je to fakt, než něco nechat vyhnít...

muhehehe
4. lis 2018

@mku @calvac Tak u nás zatím dobrý. Biochemie ok, štítná žláza ok, svalové enzymy ok. Dvě hodnoty trochu nižší, bílé krvinky a ještě cosi co si nepamatuju, ale prý to není nic zásadního. Tak ještě čekáme na celiakii, to je jediný výsledek, který ještě není.. A pak endokrinologie a asi souběžně i interna v dětské nemocnici, kde si ho ještě proklepnou a udělají vyšetření, která uznají za vhodné.

mku
5. lis 2018

@muhehehe tak to jsem zvedava jestli neco vykoumaj...

Strana
z3