Spojitost ekzému a horečky s hexavakcínou. Diskuse a zkušenosti.
Ahoj holky,
syn byl na začátku listopadu na první dávce hexy. Jsou mu dva roky a pět měsíců. Do té doby naprosto zdravé dítě. Teď je brutálně olezlý ekzémem, i v obličeji a už podruhé za sebou má šílenou rýmu, několikrát v týdnu nevysvětlitelné horečky.
Přemýšlím, zda to nemůže mít spojitost s tou vakcínou a pak na mě najednou vyjede článek, že stáhli vakcíny přesně s touto šarží, kterou syn dostal. Jsem z toho teď docela v nervu. Očkování jsme odkládali co nejdéle kvůli dceřině diabetu a teď tohle! 😢
Ach jo, vůbec nevím, jak se k tomu postavit. V pondělí tedy volám naší pediatričce, ale mám strach.
Co si o tom myslíte?
@martinka_33 co znamena rodova zatez? Vsichni, kdo by teoreticky mohli podedit diabetes? Vsechny deti, ktere by mohly podedit jakoukoli autoimunitni nemoc? Tak to bude podle meho soudu hodne vysoke cislo.
Ale mas pravdu, je to na zvazeni kazdeho, aby si zvazil rizika.
Takovy tetanus treba.
A pokud jde o kolektivni imunitu, tak beru ockovani svych deti i s ohledem na udrzeni te kolektivni imunity. Pokud se rozhodne neockovat tisic rodicu, deset tisic, sto tisic.. Kde je ta hranice, kdy se to zacne zvrhavat a uz nepujde o “temer vymycene choroby”?
S ohledem na to, ze nam antibiotika pomalu ale jiste prestavaji ucinkovat, s ohledem na to, ze se sem vlivem ruznych zmen klimatu, vyraznejsi migraci lidi atd. zacinaji sirit choroby, ktere tu driv (mysleno v Evrope) nebyly (opici nestovice, podezreni na ebolu v UK), tak jsem rada, ze jsou deti naockovane aspon proti nekterym chorobam - myslim, ze jejich imunita se do budoucna bude muset potykat se spoustou dalsich novych chorob, tak se nemusi vracet ty “stare”.
A opravdu bych rekla, ze uz neni v populaci moc lidi (deti), kteri by nemeli nejakou rodovou zatez. Zrovna alergie/ekzemy/imunitni choroby jsou rozsirenejsi cim dal vic.
Misto na vynechavani ockovani bych apelovala na zdrave zivotni prostredi, prisun zdraveho cerstveho vzduchu, co nejzdravejsi a pokud mozno domaci stravu, otuzovani, dostatek pohybu a sportu.
A na opatrnost s pouzivanim “zazracnych 100% prirodnich preparatu”.
@rencinka87 ja s tebou v jadru souhlasim, ale nevim, jestli by si to rikala, i kdyby tve dite melo po ockovani diabetes 🤷🏼♀️ jestli by si byla smirena s tim, ze v zajmu kolektivni imunity jste to schytali zrovna vy doma. ted to nemyslim nijak zle, ikdyz to tak asi vyzniva. jen se pokousim o pohled z te druhe strany.
@rencinka87 rozhodne kdyz ma spatnou reakci na prvni dávku, tak je spatne očkovat další... A nebála bych se ze by bylo nejaké velké množství neočkovaných, pořád je vetšina rodičů, kteří vidí víc rizik v nemocech. A pořád vetšina lidí odmítá souvislost určitych problémů s očkováním. Moje nejmladší třeba po první hexe zasekla vývoj, dokonce ho vrátila, přestala žvatlat a obcházet nábytek, teď se vrací na úroveň toho co umela na roce. A to ani nemela nejak ošklivou reakci, jen teplota, jinak nic. Druhá dávka prošla bez povšimnutí (a to je zrovna pravdepodobne ta stažená šarže) 😀
@martinka_33 presne to by podle me stacilo 👍 ockovat vic individualne a pred nezadoucimi ucinky nezavirat oci a hlavne je nepopirat. ockovani je rozhodne dobry vynalez, dceru sem navic nechala i nepovinnym prevenarem, ale to neznamena, ze jsem v klidu a nemam pred tim respekt.
@gbp Taky si to tak myslím, naštěstí náš pediatr nechává očkování zcela na rodičích. Dokonce když jsem vyjádřila názor, že MMR bych nejradši nedávala vůbec, tak poznamenal, že to je rozumný názor 😅 Ale to uvidíme podle toho, zda budu potřebovat umístit dítě do školky nebo ne... Hexu jsem vyhodnotila jako prospěšnou a rozhodla jsem se pro ni už na roce, dokud kojím a pomůžu tak dítěti překonat oslabenou imunitu
@martinka_33 jenze jak budes nastavovat tu hranici. Fakt je, ze tech kontraindikaci je opravdu malilinko. Dnesni vakciny jsou extremne setrne oproti tem, co jsme dostavali my. Proto se asi nedivim, ze diabetes neni KI, skoro bych tipovala, ze tam o to vic to ocko prospesne je. Plosne testy imunity delat nemuzes - to by bylo pro system extremne zatezujici. Kdyz to nechas na rozhodnuti pediatra - bez presnych kriterii - verim, ze pro dnesni antiockovaci masirce by byli vystaveni extremnimu tlaku. Neni to tak jednoduche...tady totiz nikdy nebude vitezit zdravy roz ;vcum, ale emoce.
U nás v rodině ani v rodině u manžela nikde nikdo žádný diabetes neměl. Ani jsme o tomto onemocnění nic nevěděli, než nám samo nevstoupilo do života. Je to dva roky a od té doby žijeme víceméně peklo. I když se samozřejmě snažíme žít pořád dál a dělat maximum proto, abychom fungovali jako dřív. Nezávisle na sobě nám už několik lékařů řeklo, že s největší pravděpodobností to očkování nastartovalo. Dceři se potom narodil brácha a zřejmě tato kombinace byla pro její imunitu neúnosná. Nesouhlasím zcela s názorem, že by se to dřív nebo později spustilo. Jako příklad uvedu tolik. Moje sestra měla rakovinu, a protože má velmi bohatého manžela, nechala si dělat nějaké značně drahé genetické testy, které jí měly projet naprosto všechny nemoce a jejich dispozici k nim v naší rodové linii. Ty testy odhalily, že bychom neměli mít nikdo nic (z mojí strany pochopitelně, ne z manželovi). No a moje mamka má teď revmatoidní artritidu, celý život nic a mně bylo na imunologii zjištěno, že mám lehce zvýšený nějaký titr, který se běžně vyskytuje u AI chorob. Ale jsem zdravá, nic mi není. Otázka je, jak dlouho to tak bude. A spouštěč? Může to být cokoliv a zřejmě to celý život nemusí být nic. Chci tím říct, že kdyby očkování nevyprovokovalo nepřiměřeně imunitní systém naší dcery, nemusela si teď 7krát denně píchat inzulín. Pediatrička mi na to řekla, že současný systém očkování se jí nelíbí. Není proti očku, ale ta plošnost je šílená. Má 40ti letou pediatrickou praxi a za posledních 10 let zhoršení všech možných velmi ošklivých chorob. Tak čím to může být? Jsou to jen spekulace a já se nechci a nebudu s nikým pouštět do horlivých debat. Jde mi jen o to, že nechci poškodit ještě syna, i když on může být naprosto v pořádku. Každý organismus je naprosto odlišný. Vytočilo mě jen to, že když už se tedy do toho očkování pustíme, tak prostě schytá nějakou závadnou vakcínu.
K té klanoprašce, rozhodně si nemyslím, že mu to může jakkoliv uškodit. Dávám mu jen jednu tobolku pár dní a naopak se mi zdá, že z akutního ekzému se stává ekzém snesitelnější. Všem vám přeji jen zdravé děti. Je to to nejcennější, co můžeme mít.
@zizibou to me mrzi 😔, taky bych hned plasila. Jen pro male uklidneni, ze to treba nemusi byt tou vadnou vakcinou, ale vakcinou obecne - muj syn mel po hexe taky hodne rozjety ekzem. Mel v podstate 2 velke epizody ekzemu a pokazde to bylo po hexe, dostaval se z toho vzdycky dlouho (je tam zatez, ma to po mne a asi to bude i s alergiemi v pozdejsim veku). A nemocnost u deti je ted obrovska obecne. U nas doma si nemoci podavaj dvere, jak nekam vylezem, jsou deti marod. Drzim pesti, at je vse v poradku 🙂
@zizibou picha si 7x ? 😔 to je hrozny. jak to zvlada? nedovedu si to predstavit 😥 je najaka pozitivni prognoza aspon? nemyslim, jestli ze z toho vyroste, ale treba ze si bude pichat min. snad do budoucna vymyslej nejake uplne neviditelne inzulinove aplikatory, ktere to budou delat samy, jrn budou stale na tele 🙏 a je sileny, ze zrovna u vas vysel ten cernej Petr, ze mate tu pozastavenou vakcinu 🙄 to je jak znameni🤦🏼♀️
my sme u starsi resili atopak pul roku v kuse po covidu 🙄 nastesti ne moc, zato stale dokola...at jste vsichni co nejvic zdravi ❤️🍀
@gbp Ano, píchala si i víckrát jak 7krát denně. Je to ke každému jídlu a navíc ještě dopichy, když byla moc vysoko. Naštěstí doba je taková, že už má inzulínovou pumpu, tak jí inz posíláme. Ale i tak jí každá aplikace štípe. Zvládá to skvěle, protože jí stejnak nic jiného nezbývá. Ale je to malé dítě a ta bezmoc rodičů je šílená. Nemoc, která není vidět, ale ty jako rodič, musíš tu slinivku suplovat 24/7 denně a ani v noci vpodstatě nespíš. Potom to samozřejmě bude na ní..chjo. No nic, takový je prostě život. Díky za podporu ❤️.

@gbp viď? Jenže spousta lidí a bohužel i odborníků vidí jen pozitiva očkování a negativa vidět prostě nechce 🙄
@rencinka87 osobně si myslím, že nekolik jedinců tech se špatnou rodovou zátěží by bez očkování v klidu přežilo, návrat očkováním pryč vyhnaných chorob by nezpůsobilo. Toho bych se bála kdyby nebyla očkovaná třeba polovina populace, ale tolik dětí se špatnou anamnézou neni... Jenže to by lidi museli vnímat i rizika a opravdu, pro nekteré jedince je vyšší riziko vakcinace než riziko, že se vubec setkají s nekterou nemocí, v tom je pak chrání kolektivní imunita. Kolik lidí se u nás ročně nakazí některou z nemocí obsažených v hexavakcíně? Je potřeba přemýšlet takto, nevidět jen hnusnou nemoc, se kterou se možná na 1% setkám, ale videt i to, žr konkrétní jedinec má třeba 80% riziko kvůli ridové zátěži nedobré reakce na vakcínu a podle toho se rozhodovat...