Syn 2,5 roku má problémy se stolicí

westie
6. črc 2019

Maminky, hledám radu od někoho, kdo byl v podobné situaci. Samozřejmě vše řeším s lékaři, ale zajímalo by mě, zda někdo řešil něco podobného a jaká případně vyšetření absolvoval. Mám totiž pocit, že i naše dětská Dr. si s problémem neví moc rady a i když vím, že by nám ráda pomohla, sama neví jak. Proto hledám možnost, jak ji případně návodnými otázkami někam nasměrovat, ale sama nevím kam☹.
Syn 2,5 roku má opakující se řídkou stolici. Frekvence je v pořádku, nejde tedy o klasický průjem. A stává se to občas, poslední dobou spíš více než méně. Metodou pokus-omyl jsme přišli na to, že má intoleranci na laktózu, tím se celý problém výrazně zmenšil. Absolvovali jsme vyšetření na imunologii, takže máme potvrzeno, že netrpí žádnou z běžných potravinových alergií.
Přemýšlela jsem nad placeným vyšetřením v Motole z krve na potravinové intolerance. Byl jste na tom někdo s malým dítětem? Také jsem přemýšlela nad možností nějakých bakterií v žaludku/střevech. Synovi jsme teď nasadili laktobacily (bezlaktózové), zatím bez účinku.
Chtěla bych zjistit, zda existuje nějaké vyšetření a na co. Samozřejmě bych se velmi ráda vyhnula nutnosti vyšetřovat syna vnitřně na gastroentorologii.

zmrzlinka
7. črc 2019

S dětskou bych to vůbec neřešila.Nejlepsi je gastroenterologie.Neznamehna to hned ,že mu budou dělat endoskopii.

malytlustyhroch
8. črc 2019

Resila jsem podobnou vec u sebe, na gastroenterologii mi zadna invazivni vysetreni nedelali, jen me ujistili, ze laktoza je ve vecech, kde bych ji nehledala. Treba hodne hlidam, kde kupuju maso, protoze, to se casto napousti ruznymi roztoky,ktere laktozu obsahuji ☹ Maso ze supermarketu nepripa v uvahu. V normalnim reznictvi je mi blbe tak z jednoho nakupu z deseti. Ted uz mam vychytana reznictvi, ktere maji maso bez primesi snad vzdycky. To, ze u silne intolerance laktozy je potreba hlidat i slozeni peciva (a cukrovinek), polotovaru (omacek, pest...), ruznych masnych vyrobku (pastiky, parky atd.) a leku (nektere ji maji jako pomocnou latku) ti asi psat nemusim. Na gastroenterologii vam take mohou doporucit laktazu v tabletach, me teda nepomaha, a nevim, jak male deti ji mohou, ale treba by to pro vas reseni bylo.

milius
8. črc 2019

Testy nejsou striktní. Především u dětí se uvádí, že jsou pouze orientační, protože nemají plně vyvinutý imunitní systém. Já mám zkušenosti sama se sebou - testy na bílkovinu kravského mléka a laktózu negativní. Ovšem z praxe vím, že si nesmím dát víc než jeden jogurt denně nebo hrnek mléka. Takže být tebou vynechala bych všechny mléčné výrobky i bezlaktózové a lepek. Kamarádky dcera měla celiakii zjištěnou ve třech letech, předtím měla občas průjmy a bolení břicha. Pak ji zjistili i alergii na bílkovinu kravského mléka i laktózu a opravdu při dietě má tuhou stolici, paradoxně až zácpu. Celiakie se dá zjistit taky z krve, většinou to chtějí potvrdit i z endoskopie, ale to až později..