icon

Syn ve třech letech nemluví. Jak ho rozmluvit?

lisaha87
5. bře 2024

Ahojte holky , jsem z toho už nešťastná a tak si sem jdu postěžovat a možná uklidnit , že v tom třeba nejsme sami. Syn zrovna dnes 3 roky , včera jsme byli u pediatričky , která nám napsala žádanku na neurologii s tím , že syn ještě nemluví, taky se jí nelíbilo , že s ní nechtěl spolupracovat a plakal, závěr “zvláštní chování, opožděný vývoj řeči a horší spolupráce ” , tak jsem z toho jako docela špatná, do teď jsem pořád někde slyšela ode všech , že jejich dítě taky nemluvilo, rozmluvilo se ve školce apod. Syn je jinak šikovný , dorozumíme se jinak, já už za ty 3 roky vím co chce, na nočník si taky zprvu ukazoval a teď už chodí sám , prostě nemá vůbec potřebu mluvit , když chci aby něco řekl začne se rozčilovat a pištět , že nechce. Nechci s ním teď běhat po doktorech protože on prostě teď spolupracovat nebude s nikým , s cizími lidmi problém nemá , ale doktory prostě ne, pláče a bojí se. Za první za 2 měsíce rodím a určitě nás neobjednají hned, mám právě spolužačku na dětské neuro kam máme jít a říkala že tohle není akutní a že budeme čekat klidně půl roku. Taky vyšetrění EEG u něj nehrozí nenechá si to udělat , ani na sebe od doktorů sáhnout. Tak jsem si říkala že ho objednám až třeba v květnu na někdy na podzim protože to už bude nastupovat do školky. Měl nebo má někdo taky takový “problém” ? Nebo čím ho rozmluvit když prostě nechce ? Za každou zkušenost , radu budu ráda. Jinak vývoj měl v pořádku všechno navštěvovali jsme do 1,5 roku neonatologickou poradnu kvůli předčasnému narození (bylo to hraniční 37+0, ale vážil pouze 1,8kg tak se bral jako předčasnátko) nikdy s ničím nebyl problém , vyvíjel se jak měl dle tabulek.

Strana
z2
hanka_12345
5. bře 2024

ale za 2 mesice rodis to se da jeste ledaco stihnout. Ja mela se synem obehat za 3 mesice pred porodem usni,SPC,neurologa,psychologa. Snazila sem se to za ty 3 mesice obreehat protoze jak pak s miminem? Sice ma i tatinka ale ja u toho vseho chtela samozrejme byt. Takze sem nastartovala tryskac a vse obehala abych pak nemusela s miminem. Jediny co jsme nestihli bylo očni screening ale ten sem moc zatim neresila ze az pak nekdy a nastesti dr dojde do nasi skolky takze mi to odpadlo...jo a to jeste sme stihli i trhani mandli 😀 Vse sem nasekala do tech 3 mesicu a priznam se ti obcas sem to i na to uhrala-ze ten a ten termin rodim jesdtli by nas nekde nenacpali... ale vsude teda az myslim na tu neurologii nas vzali do 1,5 mesice .. jo jeste zubar 😀
takze byt tebou obeham si to ted protoze s miminkem co si budem povidat ale je to zbytecne komplikovany. Ted na to mas cas..

Syn taky nikde nespoluprauje krom u pediatricky ale tam uz to zna.. Jinak vse je ocistec ale proste musi, nedavam mu vybrat... Takze ho natlacim do ordinace a bud prijdeme znova a nebo se to povede. Zatim krom usniho audio vysetreni se vse povedlo. Dokonce i ta neurologie s cepicou na hlave.

lisaha87
autor
5. bře 2024

@milusina malovat ho příliš nebaví takže spíš počmárá jen papír a hotovo, najíst se zvládne ale musí chtít , oblékání mu taky nejde snaží se ale nechce , radši se začne hned vztekat a zahodí to a konec. Vysléká se o něco lépe ale taky žádná hitparáda na hodně věci reaguje prostě vztekem a začne brečet.

hanka_12345
5. bře 2024

@lisaha87 syn presne co pises, to samy do putiku. Ten vztek presel asi kolem 5,5 roku..ted obcas mrci ze mu nejde oblict bunda bo se obout ale to ja hned utnu a reknu mu ze je predskolak at se snazi ze ve skole to za nej nikdo neudela. S jidlem boj dodnes ale co ma hodne rad to sni sam a musi mit hlad. Co nechce nebo nema zrovna hlad tak se s tim crca a ji to 2 hodiny tak vzdy to nevydrzim a zasahnu nebo to razne vysvetlim

palja
5. bře 2024

@lisaha87 tak reaguje vztekem a brekem, protože vám neumí říct, co by chtěl. To přesně dělala i naše dcera. A kreslit taky nechtěla, protože jí to nešlo, taky jen čmárala. To už by měl kreslit hlavonožce - kolo a v tom oči, k tomu čáry - ruce, nohy.
Vztekání přešlo, až začala více mluvit a byla nám schopna říct, co chce.

emillyhk
5. bře 2024

Nečetla jsem úplně všechny komentáře, tak možná jen zopakuju co už zaznělo... Syn měl tři roky koncem ledna. Jako mluvil víc než tvůj, ale taky žádná hitparáda, pár slov, věta o dvou slovech, blbá výslovnost... Tříletou prohlídku jsme nejdřív odkládali kvůli nemoci lékaře, potom jsme byli nemocní my, takže půjde skoro o dva měsíce později. Počítám, že nás kolečko neurologie, logopedie, atd. taky nemine. Syn má na všechno spoustu času - koníčky začal pást až opravdu ve čtyřech měsících, chodit v 16 měsících, ukazovat krátce po roce a půl, atd. Takže z toho, že ve třech letech nemluví jsem sice nervózní byla, ale tak nějak normálně, prostě vím, že má svoje tempo. 🤷‍♀️ Ale cca před dvěma týdny se najednou "rozpovídal" - pořád nemluví perfektně, ale už mu rozumí i ostatní, najednou má tak čtyřnásobnou slovní zásobu a používá kratší věty. Když jsem mu před dvěma dny řekla, že mu obleču mikinu, tak mi odpověděl, že: "Máma dá mikinu, táta ne, káka (táta) mikinu ne, táta svetr." Takže mluvit bude 😁 Ale ty vyšetření stejně budu chtít 😉

mia_von_prag
5. bře 2024

Vím, co prožíváš, můj nechtěl mluvit až do 2r8m a to bylo zrovna v období narození druhého dítěte. Nakonec je všechno ok.
To, že se domluví s tebou je skvělé, ale je to málo a pocítí to v kontaktu s kamarády a učitelkami.
Řešit by se to melo okamžitě, po porodu budeš měsíc dva úplně vyřízená, takže ztratite další čas. Možná to bude v pořádku a rozmluvi se, ale možná bude potřebovat speciální péči, logopedickou školku nebo další.

Na neurologii je třeba se co nejdřív objednat, zkusila bych ještě vyšetření sluchu a klinického psychológa. Zkus zapojiť partnera, kdybys nemohla.

cilkat
5. bře 2024

Zkuste se zamyslet nad tím, zda by zvládl tohle: https://www.svet-logopedie.cz/jias/ (existuje podobný sluchový trenik: Benaudira , který má za sebou můj syn, ale ten vyžaduje při vstupním vyšetření aktivní opakování zvuků... Jias myslím ne) Protože z toho, co píšete, mi přijde, že chcete "po barvoslepém roztřídit lentilky." Tím neříkám, že má trvalé poškození sluchu, ale že neumí používat ty dráhy v mozku, které zvuk zpracovávají, A to se dá (mimo jiné tímhle) natrénovat.

dashyyy
6. bře 2024

@lisaha87 úplně v pohodě to zvládneš i s mimčem 😉

sabik723
13. srp 2024

Zdravím ,máme stejný problém syn 3,5 roku nemluvi neřekne ani slovo jen krici a občas jeci, chodíme na neurologii podstoupil i 3x EEG , teď jsme byli na genetice to teprve budu mít výsledky v září, no nic méně už to řešíme od 1 roku a zatím se stejně nic neví bojují o to aby mu udělali magnetickou rezonanci aby jsme se třeba aspoň někam posunuli každopádně je to běh na dlouhou trať, nám tedy logopedie moc nepomohla syn moc nespolupracuje třeba to je i výběrem logopetky, ale máme taky problém s psychologem taky to je takový o ničem takže teď zkusím změnit jak logopedii tak i psychologa a i neuroložku protože nás furt jen oddaluje termín další máme až příští rok, každopádně využíváme služby ranne péče sluníčko která nám u pomohla zařídit ruzne dokumenty jako je třeba příspěvek na péči, nebo mobilita ,nebo i kartičku aby jsme mohli stát na invalidech myslím si že hodně lidí o této možnosti neví ale když se synem jezdím častěji k doktorovi tak mě to aspoň pokryje náklady na dopravu a tak dále, já o tom taky nevěděla , a paní z ranne péče která nás každý měsíc navštěvuje říká že těch případů kde deti nemluvi je hodně ,tak kdo ví cim to může být, mam dceru které je teď 6 let a je úplně zdrava

Strana
z2