Testy na celiakii u dětí: Jaké možnosti existují?
Ahoj, prosím o radu - i přes vyřazené alergeny (z testů i co mu vadilo dříve) u syna (4roky) stále nepozorujeme zlepšení střevních obtíží. Dle krve - genetiky - nemá celiakii. Jenže já ji také nemám a vím, že mi lepek dělá ty samé obtíže, co má teď on (bolest břicha, střídání zácpa/průjem, na velkou jde i 10-15x denně, má hleny, jednou tuhé bobky, jindy průjem). Ten test je dost nevypovídající i doktorka souhlasila, že i přesto mi může lepek vadit, jen mi to bez biopsie nepotvrdí. Na alergo jdeme znovu až za několik měsíců, tak se ptám i zde. Většinou je to horší po nějaké nemoci, nebo po dietní chybě (vejce), jenže se to pak táhne hodně dlouho, než se srovná a vlastně nikdy to není úplně super.
Jaké testy lze požadovat, víte někdo? Jde to poznat třeba i z krevního obrazu z nějakých hodnot, že by na to odkazovaly? Nebo něco dalšího před biopsií existuje kromě eliminačky a té genetiky? ;) Je celkem vyžle a vysoký, ačkoliv se moc nehýbe, neustále je nemocný. Eliminační dietu asi zkusíme, ale tím, že nesmí vejce, laktózu a ořechy plus spoustu věcí nechce jíst -ryby, luštěniny, je to docela komplikované vyřazovat další a za b) je dost vnímavý, když mu řeknu, že teď něco nesmí kvůli bolení bříška, odmítne to jíst i nadále, nové věci nezkouší vůbec 😐 Nechci mu zas vnucovat dietu bez lepku, když si tím nejsem fakt vůbec jistá 😏 Manžel s tím nesouhlasí a nevěří tomu, takže pokud to nenařídí doktorka, tak eliminačka se nekoná 😏
Z
Doktorka bohužel vžsstřevnístřevchřipky a že někomu to trvá, než se srovná, ale on střevní chřipku neměl.

@kacka1994 aha. Já jsem se v tom popravdě ztrácela, kdo ji a nejí lepek🙈. No, u nás tohle samé plus další potíže a jiná diagnóza.