icon

Testy na celiakii u dětí: Jaké možnosti existují?

kacka1994
19. únor 2024

Ahoj, prosím o radu - i přes vyřazené alergeny (z testů i co mu vadilo dříve) u syna (4roky) stále nepozorujeme zlepšení střevních obtíží. Dle krve - genetiky - nemá celiakii. Jenže já ji také nemám a vím, že mi lepek dělá ty samé obtíže, co má teď on (bolest břicha, střídání zácpa/průjem, na velkou jde i 10-15x denně, má hleny, jednou tuhé bobky, jindy průjem). Ten test je dost nevypovídající i doktorka souhlasila, že i přesto mi může lepek vadit, jen mi to bez biopsie nepotvrdí. Na alergo jdeme znovu až za několik měsíců, tak se ptám i zde. Většinou je to horší po nějaké nemoci, nebo po dietní chybě (vejce), jenže se to pak táhne hodně dlouho, než se srovná a vlastně nikdy to není úplně super.
Jaké testy lze požadovat, víte někdo? Jde to poznat třeba i z krevního obrazu z nějakých hodnot, že by na to odkazovaly? Nebo něco dalšího před biopsií existuje kromě eliminačky a té genetiky? ;) Je celkem vyžle a vysoký, ačkoliv se moc nehýbe, neustále je nemocný. Eliminační dietu asi zkusíme, ale tím, že nesmí vejce, laktózu a ořechy plus spoustu věcí nechce jíst -ryby, luštěniny, je to docela komplikované vyřazovat další a za b) je dost vnímavý, když mu řeknu, že teď něco nesmí kvůli bolení bříška, odmítne to jíst i nadále, nové věci nezkouší vůbec 😐 Nechci mu zas vnucovat dietu bez lepku, když si tím nejsem fakt vůbec jistá 😏 Manžel s tím nesouhlasí a nevěří tomu, takže pokud to nenařídí doktorka, tak eliminačka se nekoná 😏
Z
Doktorka bohužel vžsstřevnístřevchřipky a že někomu to trvá, než se srovná, ale on střevní chřipku neměl.

Strana
z2
blka
24. únor 2024

@kacka1994 aha. Já jsem se v tom popravdě ztrácela, kdo ji a nejí lepek🙈. No, u nás tohle samé plus další potíže a jiná diagnóza.

blka
24. únor 2024

@kacka1994 teď si čtu ještě znovu vaše příspěvky. Když už jste objednání na gastro, tak udělají testy jaké mají. To bude určitě lepší, než testy z alergologie😉. Ta gastroskopie ho ale možná nemine.

kacka1994
autor
25. únor 2024

@blka jj predtim jsme jeste nemeli zadanku na gastro, kdyz jsem to zakladala, no jako ja budu rada hlavne kdyz se prijde na to co to je 🙏 tohle trapeni je horsi.

blka
25. únor 2024

@kacka1994 to věřím. Hlavně dětem to dělají v narkoze, takže o ničem neví. Pak teda často dělají zaroven i kolonoskopii. Na to je blbá příprava. Problémy má ten starší chlapeček?

kacka1994
autor
25. únor 2024

@blka ano, ctyrlety. Je strasne sikovny a chapavy, ale je hodne citlivy a boji se o sebe. U doktoru uz si taky zaziva svoje, tak je mi ho lito. Snad budem mit brzy trochu jasno. Vcera mel zas problemy po jablku, predtim uz byl lepsi...

blka
25. únor 2024

@kacka1994 držím pěsti ✊️

Strana
z2