Trichotylomanie u dětí - vytrhávání vlasů

veruska007
21. bře 2019

Už si nevím rady, nemáte někdo zkušenost, co u vás zabralo? Dcera, 5,5 roku si vytrhává vlásky na hlavě. Dělá to čas od času od malička. Zpočátku si při kojení a usínání žužlala palec, postupně si u toho kroutila vlásky, od dvou let jsem si všimla, že má na hlavičce lysinky.
Celé roky to řeším, asi dva roky měla dcera vlasy víceméně pořád na kratinko, jakmile byly okolo 2 cm, začala je trhat znovu. Myslela jsem si, že jsme se toho zbavili, narostly jí teď pěkné vlásky, husté... a ráno jsem se koukala, a má opět vytrhanou kštici.
Jsem z toho zoufalá. Ptala jsem se praktické lékařky, ta nad tím mávla rukou, že je to zlozvyk. Také si myslím, že je to zlozvyk, psychické potíže dcera nevykazuje a traumata ani významně zátěžové situace neprožívá.
Ani nevím, kdy si vlásky trhá - spíš se bojím, že ve školce. Doma je pod dohledem, na rukou má rukavičky na spaní a když kouká na Večerníček, což byly situace, kdy si vlásky trhala. Během dne si je netrhá.
Nemáte někdo typ, co s tím? Co pomohlo vašim dětem?
Za ty roky jsme to už zkoušeli po dobrém, po zlém, nevšímat si toho, neustále dozorovat, odměny, tresty... všechno bez efektu 😢.

maminkaha
21. bře 2019

Ahoj, znala jsem dívku (bylo jí tehdy tak 13 let), která si také trhala vlasy - a ještě k tomu je většinou snědla. Léčila se s tím na psychiatrii. Být tebou, zkusila bych si najít nějakého dobrého dětského psychologa, event. psychiatra a poradila bych se sním.

veruska007
autor
21. bře 2019

@maminkaha S dětskými psycholožkami jsem to řešila. Je to zlozvyk, zavazovat ruce, hlídat ji... doma to dělám, ale ve školce nejsem. Stříhala jsem ji na kratinko, ale manžel s tím nesouhlasí a už nemám energii se s ním donekonečna hádat 🥺

bazarekudeticek
21. bře 2019

co zkusit rict ucitelce ve ,ze je takovy problem zda by ji nemohla sledovat treba pri spani,pohadce..pripadne ji dat rukavicky tam

mirri7
21. bře 2019

Ahoj, zkus vyhledat jeste znovu odbornou pomoc. Urcite narazis na nekoho odbornejsiho., kdo te neodpalkuje hromadnyma povidackama... Pracovala jsem na detske psychiatrii a vim, ze devcatka vsech vekovych kategorii tam s timto problemem dochazela...

bayt
21. bře 2019

@veruska007 Ano, není to jen "zlozvyk", zkus pohledat dobrého dětského psychiatra a ještě lépe dětského klinického psychologa. Blbé je, že je jich jak šafránu a čekací lhůty budou tři měsíce i více.

maminkaha
21. bře 2019

Souhlasím s mirri7 - zkusila bych jineho psychologa, zavazování rucicek mne jako dobra rada nepřipadá. Třeba tím dcera řeší nějakou úzkost - sama píšeš, že to dělá v určitých situacích - večerníček, školka.

veruska007
autor
22. bře 2019

@mirri7 A jak se to tam řešilo, kromě medikace? Psychoterapii přeci psychiatři nedělají a pokud vím, tak už je nedělají ani dětští klinikové - protože na to prostě nemají čas. Resp. objednací lhůta 3 měsíce, další setkání nejdříve za 2 měsíce... to je úplně marný.
@maminkaha Právě, že to není z úzkosti, ale z "nudy" - prostě když nemá zaměstnané ručičky. Z Večerníčku ani školky dcera úzkosti určitě nemá 🙂.

@bazarekudeticek Zapojit do toho školku manžel naprosto odmítá. Hádáme se kvůli tomu od prosince ☹

maminkaha
22. bře 2019

Trichotilomanie by se měla řešit KBT (kognitivně behaviorální terapií), to znamená, že by se dcerka učila nahradit špatné chování (trhání vlasů) méně škodlivým (naučila by se dělat v dané situaci něco jiného, co neškodí), ev. antidepresiva, ale chápu, že u malého dítěte se ti medikace nelíbí, také bych to u svého dítěte nechtěla. Najdi si psychoterapeuta, který to bude ochoten dělat (pokud nemáš nouzi o peníze, tak třeba soukromého), klidně na opačném konci republiky, pokud poblíž nikoho nemáte, dětských psychologů je málo. Že by na vás měl čas jednou za 2 měsíce nevadí, naučí vás, jak s dítětem pracovat doma. A navíc lepší jednou za 2 měsíce než vůbec, ne?
Mimochodem trichotilomanie je fakt psychiatrická nemoc, dětská forma vzniká u dětí od 2 let, nejčastěji si děti trhají vlásky večer (nejde o to, že je večerníček, jde o to že je večer). A úzkost je vnitřní stav, tu může mít a nepoznáš to (ani u dospělého, natož u dítěte, dítě ti to neřekne, neumí to pojmenovat). Pokud jsi to ještě neudělala, zkus si o tom něco pohledat na googlu, nebo třeba na emimino.cz jsem našla nějaké diskuse na toto téma. Jsem dětská sestra, ale ne psychiatrická, takže víc ti asi neporadím.

veruska007
autor
22. bře 2019

@maminkaha No, to je totiž právě tristní, jsem dětská psycholožka, obklopená stejnými profesionálkami. Postupy KBT znám, cizí děti, včetně nerotických, do této terapie beru. Vyzkoušela jsem všechno, co mohlo pomoct, i po konzultacích a vyšetření u kolegyň. Nic dalšího už nás nenapadá, proto se pídím, jestli někdo nepradí zde.
S ohledem na dobrou znalost projevů úzkosti i testových položek k diagnostice úzkosti, deprese aj. si fakt nemyslím, že je dcerka úzkostná. Myslím si, že je to zlozvyk - z období řešení vrozených zdravotních potíží dcerky, tři roky ale už je fit, bohužel žužlání palce a trhání vlásků se plně nezbavila.
Tak hledám moudrou inspiraci. Google mi zatím nic zázračného neporadil ☹.

maminkaha
22. bře 2019

Tak jsi ale mohla napsat hned na začátku, že jsi psycholožka.

bayt
22. bře 2019

@veruska007 No dobre, ale kdyz jsi obklopena stejnymi profesionalkami, tak nechapu rady ohledne zavazovani rukou.

veruska007
autor
22. bře 2019

@maminkaha to je přece jedno. Hledám radu.

veruska007
autor
22. bře 2019

@bayt Klasické doporučení jako u ekzematických dětí, nevidím v tom problém. Máme hezké “pacičky” ze specializované prodejny pro alergické děti, dcerka si je dává dobrovolně, taky chce mít hezké vlásky, ví proč je má.

bayt
22. bře 2019

@veruska007 Aha, pochopila jsem to jinak. Ale i kdyz jsi psycholozka, tak potrebujes nezavisleho terapeuta. Sama sobe/dceri terapii neudelas a znamy, to taky neni ono.

veruska007
autor
22. bře 2019

@bayt neboj, terapii bych vlastním dětem fakt nedělala 😀

mirri7
23. bře 2019

@veruska007
Pracovala jsem na luzkove casti v liberecky nemocnici, s ambulantni casti jsem do styku priliz neprisla. Ale psychoterapie byly opravdu bezne... A cekaci doba asi nejkratsi nebyla... Ale nekdy se zacit musi. Drzim pesti! Je to trapeni

veruska007
autor
24. bře 2019

@mirri7 Díky. Já mám ještě starou kolegyni, která dělá hypnózu u dětí, tak se jí zkusím poptat. Doporučení podle KBT docela znám a tam v důsledku jde stejně zejména o zaučení rodiče, který potom s dítětem doma pracuje sám - jenže to u nás úplně nefunguje. Resp. vždycky na chvíli a potom jsme zase na začátku ☹.

mirri7
27. bře 2019

@veruska007 pripadne zkusit kineziologii. U znamych to pomohlo na pocuravani... Jen vystrel do neznama....
U nas se vlasky nevytrhavaj, ale ted aktualne jsem opet nasla vypadany mistecka a to ji to tak pekne zarostlo. Achjoo

veruska007
autor
28. bře 2019

@mirri7 diky

saabi
19. čer 2021

ahoj holky, pro podporu a sdílení mezi rodiči dětí, které si trhají vlásky, jsem založila fcb skupinu https://www.facebook.com/groups/852694825663884