Tříselná kýla u 6týdenního miminka. Jak probíhá operace a hojení?

marti89
26. říj 2020

Ahoj maminky,

bohužel nám na kontrole doktorka řekla, že musíme na operaci s tříselnou kýlou, malýmu je teď 6 týdnů. Mohu poprosit o info, jak taková operace probíhá, nějaké tipy, jak podpořit hojení a zdraví malého? Bude muset pod celkovou narkózu.. Velmi se toho děsím, už jen ta představa, že do tak malého drobka bude někdo řezat, je pro mne příšerná.. :(

malinkaelinka
26. říj 2020

Dcera byla na zákroku v cca 4 měsících a nejhorší z celého zákroku bylo čekání na operaci, kdy musela být na lačno a bohužel jsme čekali déle než bylo v plánu. Samotná operace byla otázka chvilky, dcera pak dlouho chrnela a druhý den už o ničem nevěděla. Já se na tu operaci vyloženě těšila, protože jí kyla několikrát vylezla a to bylo hodně nepříjemné. Takže se ničeho neboj, není to nic strašného.

marti89
autor
26. říj 2020

I takhle malý miminka musí být na lačno? Vždyť papají cca co 3 hodiny..

malinkaelinka
26. říj 2020

@marti89 dcera měla jít na zákrok tuším v 11 a naposledy jsem ji měla kojit v 6. No, kojila jsem před sedmou a na zákrok šla po 12... A ta poslední hodina čekání byla peklo, brečely jsme obě jako želvy.

martt
27. říj 2020

@marti89 Ahoj bohužel i taková malá miminka musí na operaci na lačno. Syn byl s triselnou kilou, když mu byli 4 týdny. Naposledy mohl jist cca v 5 hodin a v 11.30 šel na zákrok. Pro nás bylo nejhorší čekat na ten samotný zákrok cca od 10 hodin mi brečel hlady a ke konci nešel pořádně ani uklidnit.

drep
27. říj 2020

Poslední příjem mateřského mléka musí být 4 hodiny před anestezií, pro umělé mléko je to šest hodin před anestezií, pro čiré tekutiny dvě hodiny. Je to kvůli lačnosti, aby se vyprázdnil žaludek. Léky na uspání totiž “vypneme” nejen vědomí, ale i reflexy a v té chvíli, kdy už dítě spí a ještě nemá zavedenou trubičku na dýchání může obsah žaludku vytéct do plic a to je průšvih. Proto je třeba dodržet tem lačnící interval

marti89
autor
27. říj 2020

A mohu se zeptat, jak a co jste potom používali na ránu kvůli hojení? U nás v malé lékárně je vše na objednání, tak abych si to zařídila včas..

@drep Děkuji za vysvětlení. 🙂 A mohu se zeptat, jak to funguje s tím uspáním a velkou potřebou? To dostane nějakou injekci a klystýr?

malinkaelinka
27. říj 2020

Nepoužívala jsem nic.