icon

Ulcerózní kolitida a Crohnova nemoc. Jaký jídelníček?

dudulinekwau
13. lis 2019

Dobrý den.... Zjistili mi tyto dvě nemoci.... A já vůbec netuším jak mám vařit... Co jíst atd. Beru léky... Nějaké kortikoidy a pentazu... Poradíte mi?

areh
•
13. lis 2019

Doktor ti nic nevysvětlil? A našli ti opravdu tyto dvě nemoci najednou? Nejlepší by bylo, když si najdeš nutriční terapeutku. Tím myslím osobu s vystudovanou lékařskou fakultou a necháš si poradit od ní. Ona přečte lékařskou zprávu a podle toho ti poradí. I lékař by ti měl někoho doporučit.
Rozhodně nevěř "jedna paní povídala". To v tvém případě udělá rozhodně víc škody než užitku! Ty potřebuje fakt šetřící bezzbytkovou dietu podle fáze onemocnění.

areh
•
13. lis 2019

Ještě koukni sem: https://www.crohn.cz/

puhelin
•
13. lis 2019

Mam Crohna. Trvalo mi dlouho, nez jsem si sestavila "jidelnicek". Proste jsem ta jidla zkousela. Problem mi delaji lusteniny, celozrnne pecivo, syrova zelenina a ovoce, pikantni jidla, mlecne vyrobky. Ale jim to skoro vsechno, vede to jen k boleni bricha a prujmu a to se prezit da. Protoze to bych nejedla skoro nic.

ariadna12
•
13. lis 2019

Nejedla bych nic s malymi zrnicky a celozrnne pecivo, smazena a pecena jidla, uzeniny, tezka jidla, ostre pokrmy. Jukni ale na netu na setrici dietu primo pro Crohna a ulcerozni kolitidu. Mne treba dali na gastroenterologii primo seznam veci, ktere mam omezit, ovsem ja mam reflux a mensi zanet jicnu. Tobe nic konkretniho nerekli k jidelnicku? Chodis do nejake gastro poradny pro Crohna?

dudulinekwau
autor
•
14. lis 2019

@ariadna12 žádné omezení mi nedali... Doktorka mi udělala kolonoskopii a dala léky.... A že mám zkoušet co můžu a co ne.... Popř. Nějakou alternativní medicínu...

ariadna12
•
14. lis 2019

@dudulinekwau to by ti meli rict nebo aspon odkazat, kde to zjistis. Takovy pristup se mi nelibi. Mozna na facebooku jsou nejake skupiny pro Crohna, zkus pohledat.

pribylovapetra
•
15. lis 2019

Zkuste si zjistit něco o GAPS stravě, např. https://www.janadellplotnarkova.cz/gaps-dieta/