Ulcerózní kolitida a Crohnova nemoc. Jaký jídelníček?

dudulinekwau
13. lis 2019

Dobrý den.... Zjistili mi tyto dvě nemoci.... A já vůbec netuším jak mám vařit... Co jíst atd. Beru léky... Nějaké kortikoidy a pentazu... Poradíte mi?

areh
13. lis 2019

Doktor ti nic nevysvětlil? A našli ti opravdu tyto dvě nemoci najednou? Nejlepší by bylo, když si najdeš nutriční terapeutku. Tím myslím osobu s vystudovanou lékařskou fakultou a necháš si poradit od ní. Ona přečte lékařskou zprávu a podle toho ti poradí. I lékař by ti měl někoho doporučit.
Rozhodně nevěř "jedna paní povídala". To v tvém případě udělá rozhodně víc škody než užitku! Ty potřebuje fakt šetřící bezzbytkovou dietu podle fáze onemocnění.

areh
13. lis 2019

Ještě koukni sem: https://www.crohn.cz/

puhelin
13. lis 2019

Mam Crohna. Trvalo mi dlouho, nez jsem si sestavila "jidelnicek". Proste jsem ta jidla zkousela. Problem mi delaji lusteniny, celozrnne pecivo, syrova zelenina a ovoce, pikantni jidla, mlecne vyrobky. Ale jim to skoro vsechno, vede to jen k boleni bricha a prujmu a to se prezit da. Protoze to bych nejedla skoro nic.

ariadna12
13. lis 2019

Nejedla bych nic s malymi zrnicky a celozrnne pecivo, smazena a pecena jidla, uzeniny, tezka jidla, ostre pokrmy. Jukni ale na netu na setrici dietu primo pro Crohna a ulcerozni kolitidu. Mne treba dali na gastroenterologii primo seznam veci, ktere mam omezit, ovsem ja mam reflux a mensi zanet jicnu. Tobe nic konkretniho nerekli k jidelnicku? Chodis do nejake gastro poradny pro Crohna?

dudulinekwau
autor
14. lis 2019

@ariadna12 žádné omezení mi nedali... Doktorka mi udělala kolonoskopii a dala léky.... A že mám zkoušet co můžu a co ne.... Popř. Nějakou alternativní medicínu...

ariadna12
14. lis 2019

@dudulinekwau to by ti meli rict nebo aspon odkazat, kde to zjistis. Takovy pristup se mi nelibi. Mozna na facebooku jsou nejake skupiny pro Crohna, zkus pohledat.

pribylovapetra
15. lis 2019

Zkuste si zjistit něco o GAPS stravě, např. https://www.janadellplotnarkova.cz/gaps-dieta/