V noci se prckovi ucpává nos

nugetka20
4. led 2018

Mám takový dotaz. Synovi je 18 měsíců a poslední 2-3 měsíce bojujeme s tím, že v noci, cca kolem půlnoci, někdy déle se mu jakoby ucpe nos, nebo spíš "trubičky" uvnitř. Nejdřív začne pochrupovat, pak sípat a nakonec se vzbudí, protože prostě v té poloze nemůže spát. Někdy se převalí a zase dýchá normálně.

Rýmu ani kašel nemá, teplotu taky ne. Prostě zdravé a prospívající dítě. Nevíte, čím by to mohlo být? Večer vždy větrám, zkusila jsem Eucasol. Dávám Nasivin (ten zabere asi nejlíp, ale ne na 100% a ne vždy), Quix (ten je na tom s účinností hůř). Máme zapnuté topení. Mokrou plínku jsme zkoušela pověsit nad postel, ale ta za 2 hodiny uschne, takže nedokážu posoudit, jestli má efekt :(

Budu ráda za postřehy.

bayt
4. led 2018

Zkus nějaký trvalější zvlhčovač vzduchu. A mě teda pomohlo nakapat do aromalampy eukalyptový olej, fakt se to nezdá, ale krásně to uvolňuje dýchání.

tynka9
9. led 2018

Pozor u toho nasivinu, ať si na něm malý nevytvoří závislost.

ev.ka
9. led 2018

a bez topení byste to nezvládli?
my v noci netopíme, máme celou zimu maličkato ventilaci (větrák jen trošku pootevřený) a je to fajn
děti jsou zvyklé

lucka662006
9. led 2018

Ahoj, Nasivin bych svému dítěti nikdy nedávala, doktorka i lékárnice mi řekla "pozor" vzniká na něm závislost, tj. pak bude mít ucpaný nos stále, pokud nebudeš dávat a bude se zhoršovat. Existují dospělí, kteří si na něm vybudovali takovou závislost, že se bez něj doslova dusili a museli odvykat - postupně po dírkách, aby vůbec mohli dýchat! Zkus něco přírodnějšího, ztlumit topení. Měli jsme toto také, a přešlo nás to tak okolo 2,5 roku úplně. Nasivin jsem nedávala, prostě se vzbudil, převalil, případně jsem mu dala napít a spal dál.

nugetka20
autor
9. led 2018

Děkuju za reakce. Ztlumila jsem topení - bez výsledku. Pak jsem místo plíny namočila froté ručník a ještě koupila rozprašovač na kytky a večer s ním vždycky šplíchnu do vzduchu ..... a zdá se, že problém je vyřešený (doufám). Malej se sice odkopává, tak v noci kňourá, že je mu zima (takže stejně vstávám a přikrývám), ale pak se zachumlá a chrupe dál. Takže moc děkuju za rady - vážně máme asi moc suchý vzduch, ač se nám rosí okna.