Vitamin K - jaké je vhodné dávkování?
Na radu porodní asistentky jsem si pro miminko vzala vitamin K v kapkách kvůli rozložení dávky. Jsem však zmatena ohledně dávkování: pediatrička doporučuje brát 2 kapky týdně po dobu 4 měsíců, v návodu je ale něco úplně jiného. Kdo tomu rozumíte, poraďte prosím, jaké je vhodné dávkování podle současného trendu? Vím, že se to nějak měnilo. Nejsou ty 4 měsíce nějak moc dlouhá doba?
@gepe no vidis a ja jsem toho nqzoru, ze i tak malicherny vpich muze detatko zbytecne vystresovat. Kanavit jsem pak nemela problem davat. 🙂 omlouvam se, ze neodpovidam k tematu.
@2veverka Malé jsou dva týdny, první dávku dostala v porodnici a pak máme dávat jednou týdně jednu kapku do tří měsíců věku.
Doporučení České pediatrické společnosti: jedna kapka jednou týdně do 12 týdnů věku dítěte, pokud se dá první dávka v porodnici perorálně (do pusy). Pokud se v porodnici podá Kanavit intramuskulárně (do svalu do stehna, nikoli do paty), pak se další dávka opakovat nemusí, čili maminky kapky dávat už doma nemusejí.
Holky, děkuji za echo všem. Jenom příliš nechápu, proč naše pediatrička doporučuje 2 kapky po celé 4 měsíce. Doufám, že předávkování tu nehrozí...
Přemýšlím - mohla by si doktorka myslet, že jedna kapička snadno unikne, tak raději dvě??
Mě dala doktorka dávkování úplně jiné - dáváme jednu kapku týdně první měsíc a pak jednou za měsíc až do šesti měsíců. Syn má 3 týdny.
Taky jsem malé dávala 1x týdne kapku a kolem 3m MUDr řekla,ať dal nekapu, ze stačí do 3m. Jestli ta jedna kapka někdy unikne je možné, tak asi ordinuje dvě kapky a o měsíc déle nevím proč, ale ze by to mělo nějaký negativní účinek si nemyslím, jen to podle mě není třeba o měsíc déle ... ideál bude se zeptat přímo u vaši dr

@2veverka asi jsi se mela predem mnohem vic informovat na vice stranach. Napr. vpich jedine davky do paticky po porodu neublizuje a nemusis pak resit tohle. A pokud kapicky, nestaci pouze tyden, ale je to na delsi dobu a hlidat si poctive kapani.
Nicmene, je uz tady na Kanavit kapky a i davkovani diskuse, viz. odkaz.
https://www.modrykonik.cz/forum/detske-zdravotni-problemy/kanavit-vsechny-ho-kapete/