Vojtovka - psychicky ji nezvládám

marketa999
9. říj 2017

Ahoj maminky,
potřebuju se asi jen vypovídat... Mám 5 měsíčního syna, který dost preferuje pravou stranu. Na levou hlavičku otočí v pohodě, ale většinou si najde něco na té pravé straně a to pozoruje. Doktorka nás poslala na RHB a tam nám dali cvičit vojtovku. Že má syn rozestouplé bříško a tíhne k té pravé straně. Cvičíme první cvik a už teď po necelém týdnu jsem z toho psychicky v pytli. Přijde mi, že nám to vůbec nejde ☹ Netuším, jak dlouho budeme muset cvičit, ale už teď to nesnáším a nejradši bych se na to vykašlala. Jenže pak kouknu na to malé stvoření a říkám si, že to musím nějak vydržet... Jak jste to zvládli vy? Nějaké rady prosím prosím...

anakolut
9. říj 2017

Taky jsme cvičili na tu predilekci. Nevím moc co poradit, tak jsem to těžce nesla, ale nejhorší jsou ty začátky. Chce to ho dobrou fyzioterapii, kde Ti vše přesně vysvětlí. Dobré je si fotit ty polohy, když Ti to tam předvádí. Po týdnu ani rozdíl být vidět nemůže. My cvičili asi 5 měsíců a byl to očistec, ale začátky byly nejhorší, pak už je to fakt lepší. Momentálně máme opět nějaký pohybový problém a už teď se mi orosuje čelo, když si představím, že nás to zase čeká ☹

ladyhacek
9. říj 2017

syn také preferoval jendu stranu,le cvičili sjem už asi od 2-3 měsíce? bylo to vidět i při pasení koníčků jak se nakláněl - cvičili sjem asi 3m? Už nevím.
Bylo to těžké když jsem začali cvičit a on brečel.
Pak jsem se naučila formuli - Dělám to pro tebe aby jsi byl zdravý a snažila sjem se vše ostatní vytesnit jen myslet na tuto větu. Pomohlo mi to. Pak jsem mazlila a kojila jsem a vše rychel odeznělo

merunkova
9. říj 2017

@marketa999 Určitě vydrž.Co ti na tom cvičení vadí, že dítě pláče? Můj syn byl velmi opožděný, v 16 měsících se jen plazil, nikdo to neřešil, že nesedí, nechodí, nemůže kvůli tomu jíst....našla jsem si super rhb v Praze a cvičili jsme 4x denně.Za 6 týdnů se syn postavil na nohy, bylo to úžasné 🙂 To, jestli dobře cvičíš, uvidíš na pohybu, které dítě po stimulaci tebou udělá, měla by ti to ukázat rhb, co máš vidět.Dítě to nebolí, jen mu vadí určité nepohodlí, které je spojeno s tím, že ho někdo drží v pozici, která se mu nelíbí a omezuje jeho pohyb, po cvičení je dítě zas ok. Za mě je vojtovka zázrak, tehdy tam byl můj syn nejstarší a byla jsem z toho vyřízená a pomohlo mu to strašně.Čím menší dítě cvičí, tím líp, rok a půl staré dítě je náročnější sbalit do určité polohy.Vydržte a kontrolujte si zpětnou vazbu, výsledky se dostaví 🙂

marfushenka
9. říj 2017

Zkus zjistit jestli nejaky fyzio v okoli necvici bobatha, ze by na nej koukla. Nas kvuli slabsimu brichu a tabulkam taky fyzio tlacila do vojtovky, nakonec jsme se na to vykaslali. Nasla jsem fyzio co cvici bobatha a ta nam poradila co s nim delat v ramci hrani, prebalovani, jak nosit a podobne.

gnozka
9. říj 2017

Taky jsme cvičili s dcerkou od 2 mes . Mela přesně to co vy, spatne brisko a preferovala jednu stranu . První víkend co jsem s ni cvičila jsem probulela a velice tezce to nesla . Ale pak se kousla a rekla si dělám to pro jeji dobro a v momentě kdy jsem se s tim smířila ja , se s tim smířila i dcerka . Ano plakala ale po cviceni se hned smála . Hodne jsem ji podporovala , po cviceni tleskala a moc chvalila . Meli jsme 4 cviky a cvičili jsme do doby nez zacala lézt po 4 . Upřímně jsem za to dneska moc rada . Dcera se krasne pohybuje jak ma . Je to na ni opravdu znat že jsme cvičili . A navíc deti co cvičí vojtu jsou takove otrlejsi 🙂 jsou zvyklé na nepříjemné veci . Mam V okoli dve kamarádky, jedna co to nedala a na cviceni se vyprdla protoze se z toho hroutila A jeji syn ac je starsi nez nase mala tak je na nem videt velmi spatny pohybový projev :( a druha kamarádka ma Dr tchýni která neřešila ze maly nepase jak ma a stáčí se a vždy jen rekla to se srovnám . Dneska je mu 5 a je porad takovy nešikovný a kamarádka sama rekla tenkrat kdyby byla zkušenější vydupala by si cviceni . Vydrzte !!!!! Ja vim jak se cítíte . Ale
Pusťte si treba krasne dokumenty přímo o panu Dr Vojtovy. Treba Vam to dodá sílu . Deti to neboli . Ale prave je to nutí používat svaly ktere maji slabé . Někomu pomůže kdyz vas partner da do stejne polohy , aby ste si tvyzkoušela . Každopádně hodne sily a nevzdavejte to !!!!

marfushenka
9. říj 2017

Deti co cvici vojtu jsou otrlejsi? 😅 😅

tervi
9. říj 2017

Výdrž. Děláš to pro své dítě! Moji rodiče mě "trápili" od 2 let. Teď jsem jim za to vděčná. Když cvičíš správně, je to vidět na svalstvu. já mám vždy po cvičení to svalstvo červené a jsem unavená jak kůň. Hlavně to nevzdávej, brečí proto, že mu bereš jeho pohodlí. Rozhodně to nebolí.

gnozka
9. říj 2017

@marfushenka jsem
Použila asi blby slovo 🙂 deti pry co cvičí vojtu jsou proste zvyklý na nepříjemné veci tak je pak
Málo co rozhodí . Rikala
Mi to jak nase reha tak Dr nezávisle na sobe . Tal asi to taky bude individuální ale na nasi holku to teda platí .

marfushenka
9. říj 2017

Kazdopadne zenske ti tu napisou jak to mas vydrzet, ale ty jsi mama. Nerikam, ze to nemas resit, ale zjisti si mozne alternativy, protoze jak jsem psala, tak jsou 🙂 Ona je u nas ta vojtovka i dost casto naduzivana.

tervi
9. říj 2017

@marfushenka Já bych taky řekla, že jsou. 🙂

lenbela
9. říj 2017

Dcera se při pasení koníků prohýbala do luku. Na rhb jsme chodily od jejích necelých 4 měsíců. Cvičily 4x denně. Ptala jsem se sestřičky, jak dlouho tam budeme muset chodit. Prý do té doby, až malá začne sama chodit. A že musíme cvičit důsledně a pravidelně. A doporučila neurologické vyšetření. Vyděsilo mě to. Zbytečně. Dcera ale skutečně měla neurologický nález, nic hrozného, ale přece. Vojtily jsme několik měsíců. Zpočátku plakala, nelíbilo se jí to, ale brzy to přešlo. Cvičení mělo výborné výsledky. Pak už to byla jen různá zábavná cvičení, spíš rozvíjející hraní. Nakonec jsem tam chodila velmi ráda a dcera také. Vyřadily nás v roce, neurologicky byla v širší normě. Na rhb jsme se podívaly ještě jednou, v 18-ti měsících, když malá konečně začala chodit bez držení. Ale to jaksi navíc, jen pro kontrolu naší pečlivé sestřičky.

marfushenka
9. říj 2017

@gnozka u nas tedy ne, mam dvojcata, s tim co jsme par tydnu cvicili, nez jsme se rozhodli, ze tohle fakt neni pro nas, tak ten se naopak necha rozhodit vsim narozdil od klidneho brachy. Takze myslim, ze je to blbost. A jak pises, ze jsou zvykle na neprijemne veci.. ja bych byla radeji, kdyby moje miminko, takove veci nemuselo poznat nez aby bylo zocelene ;)

gnozka
9. říj 2017

@marfushenka to ja taky ne 🙂 kazda mama nebudu rada kdyz jeji dite place a pod . Ale
Prave jak jsem psala , je to také o tim ze kdyz se s tim smiri rodic tak se s tim smiri dite . Oni to z nas vyciti. Vy jste se trápila tim padem i to dite . Nasli jste alternativu což je super kdyz to pomohlo a o to jde . Ma kamarádka se taky s cvičením nesmirila . A tim padem se synem nehla . Ale bohužel alternativu nenašla , respektive bobath jim nebyl doporučen ( neni pro každého ) tak ted ma docela problémy :( .

gnozka
9. říj 2017

@marfushenka nase mala pak uz pri cviceni ani neplakala . Pri jednom cviků se i smála .

leneee
9. říj 2017

Take vam pani fyzioterapeutka muze ukazat i ruzne stabilizacni cviky,poradit manipulaci a hry,ktere budou vadu pomahat kompenzovat,vy sama muzete davat miminko casto a hodne na brisko,pristupovat z te mene pouzivane strany,vhodne dite zvedat (napr pres bok), nosit (v klubicku),... atd. Je toho vic co vam pomuze dat to rychleji doporadku...

eloise02
9. říj 2017

Nás tam taky poslali, syn taky preferoval jednu stranu. Já jsem to po první lekci odmítla, protože syn řval, jako nikdy v životě a co se stalo? Nic. Ono asi každé druhé dítě preferuje jednu stranu a i bez týrání Vojtovkou se všecko upravilo úplně samo. Dneska je mu dva a půl a je zcela v pořádku. A když jsem se té slavné terapeutky ptala, co se stane, když tam chodit nebudeme, tak mi odpověděla takový nesmysl, že by mohl být v budoucnu náchylnější k úrazům achilovky. No ha ha.

belleelle
9. říj 2017

@marfushenka super, ze bobath koncept uz se vice rozjizdi.

gnozka
9. říj 2017

@eloise02 tak ono kdyz se jedna “jen” o preferování jedne strany tak se to asi srovná i bez cviceni . Ale tady se spis taky jedna o to rozestouple brisko :( tomuznjde omto ze svaly ktere dite potrebuje k základnímu pohybu proste nefunguji a do budoucna to muze byt problem ve formě diastazy a pod . To si myslim ze je hlavni důvod .

marfushenka
9. říj 2017

@gnozka nam fyzio rikala, ze bobath je vhodny pro vsechny deti pokud se nejedna o nejake tezsi postizeni, napriklad DMO. Ve vetsine zemi se cvici prave bobath pokud je nejaky problem 🙂 tak mozna jen kamaradku bohuzel spatne informovali. Obcas lekari preferuji jen to jedno co maji zazite a nezajimaji se o alternativy. Skoda.

gnozka
9. říj 2017

@marfushenka bobath je dobry , ale pri nem uz musi deti uz trochu spolupracovat což u některých deti nehrozí . A vojtovka je hodne populární po celém světe 🙂 najednu stanu buďme radi ze jsou nasi lékaři pečlivý i kdyz nekdy přehnaně . Žila jsem v Anglii a věřte ze hrůza :( tam deti nechají a nic s nima nedělají a pak konci chronickými bolestmi zad a pod :(

marfushenka
9. říj 2017

@gnozka ale ten bobath je urcite vic rozsireny. Jen u nas ta vojtovka, coz je logicke. A lze i s mensimi detmi. Tam je to o spravnem noseni, kde muze zapojit spravne svaly, ukaze vam, jake hry s miminkem hrat a dalsi. Vymysli vam na miru jak behem dne posilit to co dite potrebuje ;)

gnozka
9. říj 2017

@marfushenka ja vim . Mam kamarádku která se na to specializuje 🙂 dulezite je aby si každy rodic našel řešení a nenechal to byt . Zvlast nase generace různých choditek a násilného posazovani muze mluvit o tom ze každy druhy z nas ma problémy se zády a špatném drzeni tela . Proto jsem napsala mamince mou zkušenost . Za me muzu říct že jsem za to dneska moc rada . Dcera mela dost spatny rozestup a podařilo se nam to dat do poradku . Ale
Pokud se maminka z toho ma hroutit tak at najde řešení jak dítěti pomoci jinak .

morningstar
9. říj 2017

Jednou jsem tady četla clanek o prepeclivelych pediatrech a o nazoru našich maminek/babicek, ze nas takhle nikdo nehlidal a taky jsme zdravi. No jo, jsme, ale jsme "zdraví" s chronickyma bolestma zad a každému to připadá normální. Neumíme spravne drzet tělo, nezapojujeme při pohybu ty správné svaly. Zkus vydržet, vím, není to nic příjemného, ale verim, ze to je prinosne.

alkuska
9. říj 2017

S dcerou jsem cvičila kvůli predilekci, na začátku byla celá ohnutá a prakticky neotočila hlavu na jednu stranu. Cvičila jsem s ní vojtu cca od 2 do 6 měsíců, pak jsme přešly na bobatha a cvičila ještě do 11m. Výběr metody jsem nechala na fyzio, je zkušená a sama řekla, kdy už vojta nemá cenu, i když by prý na dceřin problém byl nejlepší, ale ona už pak vůbec nespolupracovala. Krom toho ještě dcera nosila od 8 do 13 měsíců helmičku kvůli sležené hlavě.

Ona křičela hlavně pro to, že jsem ji držela v nějaké poloze a nemohla se hýbat. Jestli jí vadil tlak na nějaké ty body to nevím, ale následky to na ní určitě nezanechalo, je to pohodové, veselé dítě 🙂 Zezačátku jsem taky nevěděla jestli to dělám správně, malá ječela, nervy na pochodu, ale časem jsem se to naučila a nakonec jsem i sama viděla takové ty nuance, co mi ta terapeutka vždycky ukazovala a normálně bych si jich ani nevšimla.

Jako náročné to bylo, to určitě. Ale když teď vidím dceru jak je šikovná, vím, že to stálo za to. Je pevnější a zdatnější než mnohé děti stejného věku, když si jen vzpomenu, jak vypadala v těch dvou měsících... Prostě si musíš říct, že to děláš pro jeho dobro a vydržet to, časem se to zlepší, musíš se to přece taky nejdřív sama naučit. Rozhodně bych to hned nevzdávala, ono se to často srovná samo, ale stejně tak často taky ne a přece si pak nebudeš roky vyčítat, žes to nedala, a malý má nějaké problémy.

alcar
9. říj 2017

Ja jsem antiVojta. Ja to taaaaak nemam rada, jak se temer kazdemu diteti hned na kazdy prd predepisuje Vojtovka. Jsou i jine druhy rehabilitaci, napr. zminovany Bobath, ruzna cviceni na gymnastickem balone atd. Je toho spoustu. A kolikrat staci fakt jen spravny handling a dite si spravne pohyby zazije samo a i posili spravne svaly. Ja osobne nemam rada tvrzeni, ze Vojta neboli. Cvicila jsem nejakou chvili se svymi syny a kdyz se u cviku vzpirali, tak jsem byla bez sance ten cvik provest na nich spravne. Tak jsem holt musela obcas vice pritlacit, abych je byla schopna vubec udrzet v te spravne poloze. A reknu vam, ze to teda muselo bolet kazdopadne. A cim starsi dite, tim vice nespolupracuje a tim vice to logicky boli. Vsak si zkuste...at vam nekdo zabodne palec pod lopatku a zatlaci...zjistite, ze to zase takova sranda neni.
Rozhodne bych zacala na predilekci a na brisni diastazu Bobathem. Melo by to stacit. Navic mam pocit, ze u Bobatha se to dite nadre vice (rozumej - vice maka a vice zpevnuje svaly), nez u Vojtovky. Uzavrela bych to tak, ze Bobath - posileni svalu a tim napraveni (vyborne prave u predilekce a diastazy) a Vojtovka - nacvik spravnych pohybovych vzorcu (kdyz nechce dite dlouho past konicky, nechce lezt, lezi jak placka nebo ma nejakou parezu atd.). Oboje ma samozrejme sve klady, ale...Vojtovka by mela byt az jako to posledni reseni, pokud neni neurologicke postizeni.

alkuska
9. říj 2017

@alcar Jenže predilekce je právě taky o tom špatném pohybovém vzorci, nejen o oslabených svalech, víš? Nedovedu si představit, že bych se svojí dvouměsíční dcerou přecvičila její predilekci na balonu...

alcar
9. říj 2017

@alkuska jenze predilekce ve dvou mesicich je vcelku prirozena a normalni vec, vis? Fakt neni potreba cvicit kvuli predilekci ve dvou mesicich vojtovku! Ve vetsine pripadu postaci spravny handling, popr. zacit s Bobathem. Navic mnoho predilekci se srovna pasenim konicku.

swetlusska
10. říj 2017

Já jsem na něj u toho dělala šašky, aby se smál a ani mu to nepřišlo, že by měl brečet. Nebo po cvičení hned dostal něco dobrýho nebo hned něco co ho bavilo. Hlavně před ním nebrečet a nelitovat, on ten "stres" pak vycítí a zbytečně bulí taky....

mari90
10. říj 2017

Take jsme Vojtovkou resily predilekci, srovnala se pomerne rychle, cca do dvou mesicu, ale chce to cvicit opravdu dusledne.
Jinak teda k dotazu...myslim, ze tve pocity zaziva spousta maminek. Jeste mam v zive pameti jak jsem doslova brecela s dcerkou. Ale ver, ze to stoji zato. Opakuj si, ze je to pro tve dite to nejlepsi, ver, ze ti jednou podekuje. Mimochodem na RHB jsem se znovu dostala s dcerou v jejich trech letech a az jina fyzioterapeutka mi rekla, ze ma mala rozestup brisnich svalu, plus jsme resily i valgozitu kotniku. Takze v jejich trech letech jsme opet skoncily na Vojtovce ☹ale vysledky byly videt brzy, jen cviceni s triletackou je uz o poznani horsi nez s petimesicnim miminkem. Kazdopadne drzim pesti at to v pohode zvladnete

alkuska
10. říj 2017

@alcar Má dcera nedokázala otočit hlavu na jednu stranu a na zádech ležela stočená na jednu stranu, nedokázala ležet rovně, rozvinulo se to do tohoto stavu během cca 10 dní. Tohle je normální? Handling? Jak by sis to přestavovala? Od malička jsme ji polohovali na obě strany a jsem přesvědčená že jsme s ní manipulovali správně. Promiň, ale přijde mi že úplně nevíš o čem mluvíš...