Vyšetření poruchy pozornosti. Jak probíhá?

marry94
24. únor 2024

Ahoj holky, chtěla bych poprosit o zkušenosti jak probíhá vystreni na adhd,hyperaktivitu atd. Syna teprve čeká tak na co se mám připravit.
Děkuji

palja
24. únor 2024

@marry94 u nás jen sledovali projevy dítěte při nějaké aktivitě a ptali se na anamnezu a na projevy jak se chová. Byli jsme u klinické psycholožky přes 2 hodiny, takže to viděla sama a na neurologii taky sledovala projevy při činnostech vzhledem k věku.

gdpr
24. únor 2024

To bude záležať asi od veku 🤷🏻‍♀️ My sme boli so skolkarkou objednaný u klinickej psychologičky na 9 a odchádzali sme pred 12 najprv malú sledovala pri hre zatiaľ, čo so mnou riešila ako sa sprava v kolektíve, ako sa vie adaptovať na zmeny, kedy sa ADHD začalo prejavovať a ako, ako zvláda emócie, či niekto z rodiny tiež ma ADHD alebo iné nero/psychologické poruchy atď. Potom sa s ňou tiež porozprávala - pýtala sa jej na školku ci sa jej tam paci, či má nejakých kamarátov a kamarátky, či má rada pani učiteľky, s čím sa najradšej hrá, či sa aj doma s nou hráme (mama a otec)..., vypracovala s ňou 1 pracovný list ale už neviem čo tam bolo ale nejaké 2 úlohy to trvalo len pár minút cca 10-15, potom mi dala rady ako s ňou pracovať a išli sme na chodbu počkať na správu. Inak podla mňa by sa to dalo aj rýchlejšie kebyže v pri našom rozhovore nás malá minimálne 100x nevyruší 🤣 ale tak som rada, že aj keď nás vyrusila pani psychologička to zobrala v pohode, netlačila na mna nech sa jej čím skôr "zbavím" aby sme mohli pokračovať a celý čas tam bola kľudná atmosféra.

marry94
autor
24. únor 2024

@marry94 syn má 5 let a je to právě na popud že školky

merope
25. únor 2024

@marry94 A kam ho poslali? Jdete k psychologovi (tzn. skutečně na pečlivé několikahodinové vyšetření) nebo jenom do pedagogicko-psychologické poradny (kde ale napíší školce rady, jak s ním pracovat - a po zkušenostech doporučuji spíše než skutečně psychologa ověřujícího, zda má či nemá ADHD, poradna napiše jenom podezření na ADHD, ale to by mělo stačit).

marry94
autor
25. únor 2024

@merope aha já myslím že teprve do pedagogicko psychologické poradny

wormie
25. únor 2024

@marry94 pokud jdete do pedagogicko psychologické poradny, rovnou se objednej i ke klinickemu psychologovi nebo neurologovi. PPP bude stejně pravděpodobně čekat na nějakou další zprávu od odborníka, aby napsala doporučení pro MŠ a ty tak ušetříš čas, protože na neuro i k psychologovi jsou dlouhé čekačky

ladyhacek
25. únor 2024

a mě říkala nepřipravovat, aby viděli dítě při normálních běžných projevech, když bude dopředu vědět co se bude dít tak to může být zkreslené.
Jinak jak se tu psalo, dali mi úkoly, zjisťovali jak vydrří se soustředit jak dlouho mu trvá danný úkol provést jak se chvová během sezení, zda úkol plní na jendou nebo něco odvede jeho pozornost, zda když mu četli zadání dával pozor a pochipil zadaní na poprvé nebo museli opakovat ....

merope
25. únor 2024

@wormie Já dostala normálně zprávu z PPP, kde je susp ADHD a rovnou doporučení pro školku. Klinický psycholog v ČR je tak na půl roku a ten, co umí výslovně diagnostiku ADHD možná ještě na delší dobu.

marry94
autor
25. únor 2024

@ladyhacek já nemyslel že připravit dítě ale spíš na co se mám připravit já jako jestli po mě budou něco chtít a tak

andelka
25. únor 2024

@marry94 budou chtít kompletní anamnézu. Těhotenství, porod, první roky, psychomotorický vývoj, popsat projevy, taky rodinnou anamnézu. U syna u psychologa jsem vyplňovala dotazník zatímco byl na vyšetření. Taky byl poprvé v 5.

merope
26. únor 2024

@marry94 Nejvíc se ptala právě na těhotenství a porod (nedonošenec) a pak vlastně ty začátky (rehabky, onemocnění) a tuším i v rodině, zda něco je. Rodinné vztahy a vazby (možná i babičky - jak k nim jezdí a tak) + školka, dětská skupina, od kdy. Nepamatuji si, zda se ptala i od kdy a jak mluvil (to mě pak zaskočilo na logopedii, pro @ladyhacek - fakt je dobré si zjišťovat předem, mě se třeba paní na logopedii ptala, zda jsme my či někdo v rodině měli problémy s řečí - jsem nebyla vůbec připravená, tak jsem asi zapomněla úplně na vše i že sestra chodila na logopedii a já dlouho měla problémy s r).

Dítě připravit max na to, že si tam budeš povídat s paní (u nás měli kupu hraček a recepční si s ním hrála na obchod a "vařili" spolu a nevím, co ještě - prostě se mu plně věnovala, syn nadšený, ale nevím, zda to je standard, takže mu fakt nevadilo, že se mu nevěnuji, jinak by to zbořil).

ladyhacek
26. únor 2024

@merope to ano, já to špatně pochopila. co má připravit syna. A na co vše se vyptávali už ani nepamatuji, ale my tohle říkalai snad všude -logopedie, neuroligie, psycholog .... takže jsem se v tom ztrácela