icon

Vývoj 18měsíčního dítěte. Opožděný nebo jeví známky autismu?

saba1995
27. dub 2025

Ahoj holky. Driv nez zacnu vypisovat, mame za tyden prohlídku 18m a urcite vse doktorovi zmíním a zeptám se, ale chci vědět vas názor, zkušenosti. Vim že to je dlouhé čtení, ale prosim kdo ma 3 minutky čas a vyzná se at odpoví

Syn mi přišel šikovný dokud jsem neviděla děti od mých kamarádek a zároveň jsou věci které mě znepokojují.

Umí jen slova dej, tady, kde je a pak ma svoji řeč -ble ble bla ďaďa 😂 mama nerika

Hraje si se všemi hracky a tak jak má, autickama jezdi, staví kostky, otáčí listy v knížečce, skládá kroužky, s medivkama se mazli nebo je vozí v aute, mačká klávesy na klavíru atd. Proste hračky ma rád vsechny

Umí pacinky, jak jsem velikej, za otazku jak se mas ukazuje tak tak ručičkama a kdyz jo pochválím nebo nekoho jineho zatleská

Nosí mi hračky medvídky, pejsky plyšové, autíčka nebo kdyz jdeme do koutku občas mi něco donese- někdy se na me podívá nekdy ne

Kdyz ho oblékám reknu dej nožičky do ponožky tak to udělá. Nebo i na kalhoty dej nohu tak da dovnitř, ruce nahoru taky da kdyz pozadam

Kdyz mu reknu dones mamince autíčko 3 z 5 mi ho donese

Napodobuje mě tím že vytírá mopem, zametá a nebo utírá troubu utěrkou, pije z hrnečku. Zatim nedela ze telefonuje

Kdyz ma v ruce neco co nesmi treba nejde drobek donese nebo ho požádám at mi to dá a da mi to

Na požádáni dá pusinku a kdyz se na něj usměju v 99% se

Rad se nahání a rad se schovává a čeká až řeknu kde je a pak se mi odhalí a směje se

Kdyz přijdu domu z nákupu vždy mě přivítá nebo tatínka a babičku. Kdyz chce udelat něco co ma zakázané většinou me začne pozorovat a usmívá se a kouká se mu do obliceje

Moje OBAVY JSOU: 1. Kdyz na něj zavolam tak ne vždy se otočí. Rekla bych 3x z 5 se otočí. Ale když si hraje tak to reaguje na zavolaní min. Nejhorsi je, kdyz jsme někde venku, nebo v herničce, tak to me prijde, že me vnímá tak na 10%. Utíká hraje si, zavolám a on nic je proste moc zabranej do ostatnich veci. Doma funguje dobre ale venku hrůza.

2.stale neukazuje, kdyz něco chce zatim mi neprijde ze by to uměl projevit. Donese mi treba ovladač od tv ale neukáže proste na nic. Většinou k te veci jde a place nebo se k ni snaží sám dostat.

3. Nemluvi ale mluvíme víc jazyky pritel je cizinec jeste se uklidňuji tím ze v tom ma guláš

4. Kdyz vide jine deti moc ho nezajímají, hraje si hlavně sám. Dnes například za ním přišla v obchodě holčička dala mu balonek a zamávala na něj a on nic, balon si vzal a začal si hrát, ldyz jsem mu řekla ať zamává, dal si hral (zase klasika nekde jsme neposlouchá). Někdy když vidí starší děti než on hlavne holčičky běží za něma usměje se na ně chytne je nejak za ruku a pak jde

5. Posledni dobou křičí nebo si tak brouka - neni nastvanej ale proste si hraje a žáčne vydávat takovy skřeky prijde mi to standovni ale cetla jsem ze autisti nekdy vydávají nejake zvuky

6. Snazim se ho naučit jak dělají zvířátka nebo aby mě je ukázal na obrázku a vůbec. Pozná například pejska a kačenku to vím ale když mu řeknu ať mi je ukáže tak neukáže ani neopakuje zvuk. Knížku si vezme a diva se na obrázky sa
Od kamarádky syn například krásně v knížce ukazuje zvířátka.

7. Casto si lehne na bok a hraje si tak vleze

Co myslite? Muze to byt autismus nebo jen opožděný? Máte někdo dite co neukazovala v techno mesicich a jsou bez autismu?

1pomnenka
27. dub 2025

Ne, je úplně normální. Ty máš přehnané nároky a zapomínáš, že to není cvičená opička. Když už, nechala bych nejprve vyšetřit sluch, zda není nedoslýchavý.

monny3
27. dub 2025

Ty jo, čtu v tom strašně moc tvých očekávání a pokynů, co bys po něm chtěla a zároveň plno věcí, které tvůj syn umí a tobě to nepřijde dost. Chová se úplně normálně, bilingvní děti často začnou mluvit později, to bych neřešila, dál na něm mluv, případně můžete znakovat. Když je do něčeho zabraný venku nebo v herně, je jasné, že tě nevnímá, to je úplně normální. Celkově nevidím v jeho chování žádný problém, zapracovala bych na svém klidu a zmírnění požadavků na syna ☺️

lis6
27. dub 2025

Úplně normální dítě, spíš pěkně spolupracující. Syn se třeba nechtěl oblíkat vůbec, že by někdy ňáký dítě poslechlo na zavolání pokaždé, to jsem ještě neviděla. Spolu si děti začínají hrát až tak ve 4.

saba1995
autor
27. dub 2025
@monny3

Ty jo, čtu v tom strašně moc tvých očekávání a pokynů, co bys po něm chtěla a zároveň plno věcí, které tvůj syn umí a tobě to nepřijde dost. Chová se úplně normálně, bilingvní děti často začnou mluvit později, to bych neřešila, dál na něm mluv, případně můžete znakovat. Když je do něčeho zabraný venku nebo v herně, je jasné, že tě nevnímá, to je úplně normální. Celkově nevidím v jeho chování žádný problém, zapracovala bych na svém klidu a zmírnění požadavků na syna ☺️

@monny3 dekuji. Neni to tak, změna by mi nestačilo co dela, ale spis jsem myslela, že je potreba, aby to uz dítě umělo a to ukazování pry už taky se bude doktor ptát, tak jsem byla z toho nervózní. Mam takovou nekdy přehnané starostlivou povahu. Tak jsi me uklidnila. Dekuji ❤️

malytlustyhroch
27. dub 2025

To je odvracena tvar osvety, ze pak lidi vidi autismus vsude a zbytecne jsou ve stresu, nejsi sama, je to tu 12x do roka. Kdyby to bylo moje dite a umelo, co pises, byla bych v klidu. Na 18m budete s pediatrem vyplnovat screeningovy dotaznik na autismus, snad te to uklidni. Dopredu ti napisu: je normalni nemit plny pocet bodu. Ztratite pravdepodobne body za to povestne ukazovani, stejne jako tisice jinych deti. Me v 18m ukazovalo 1 ze 3 deti. A zrovna to jedine, co ukazuje, zas usilovne pouziva moji ruku jako nastroj (dalsi popularni znak PAS), ale starosti si nedelam - jeden, dva znaky minimalne ovlivnujici bezne fungovani autismus nedelaji.
Nauc se deti srovnavat jen tak zlehka. Jasne, kdyz vidis, ze je tvoje dite o 1-2 roky pozadu za 10 detma z okoli, je to k reseni. Ale kdyz jedno sousedovic dite ve 2 letech mluvi ve vetach a tvoje v 18 ma 6 slov v bilingvni rodine, neni to k reseni. Mezi detmi existuji velke rozdily.To, ze dite nekdy neposloucha je normalni, dokonce bych rekla pro 18m typicke. To ze zkouma zvuky a dela bordel je normalni.

levandule_k
27. dub 2025

Děti si cca do 3 let nehrají spolu, ale vedle sebe.

Přijde mi šikovnej, autistické rysy nevidím.

Dones autíčko 3krát z 5, ono se mu také pokaždé nemusí chtít, není cvičená opička. To mi tak připomíná historky z dospělého života, kdy žena řekne muži, že má něco udělat např. přivrtat polici a u hodně mužů to fakt není hned. Žena trpělivě čeká a opakuje a autisti nejsou...

Ad bod 2 Umí říct dej, jde k té věci, prostě nějak dává najevo, že to chce.

Bod 5, jako laik říkám, že to můžou být pokusy o řeč. Rozmluvit se naráz ve dvou jazycích je těžší než v jednom.

mamikajuli
AMBASADORKA
27. dub 2025

@saba1995 Neboj se, myslím že podle popisu je tvůj chlapeček naprosto zdravé a šikovné dítko 💙

zmrzlinka
27. dub 2025

Normální dítě.Nech ho žít.

ester_ka
27. dub 2025

Úplně normální dítě

miryp
27. dub 2025

Náš syn v tomto věku zvládl tři citoslovce, ukazování ho nijak nebralo, na zavolání přiběhl pouze tehdy, když chtěl, s ostatními dětmi si v tomto věku rozhodně nehrál, to je dovednost, která v tomto věku ani není na pořadu dne a ne, opravdu to není autista. Je to zdravý a chytrý kluk.

lvl16
27. dub 2025

Úplně normální šikovné batole. Ve výčtu není nic, co by mě u mého dítěte jakkoli znepokojilo 🙂.

ukki
27. dub 2025

@saba1995 teď by mě spíš zajímalo co dělají děti tvých kamarádek, že tě to tak znepokojuje, ty máš moc šikovného klucinu, o kterého se nemusíš bát 😎

orangutan123
27. dub 2025

Umět tohle moje děcka tak si pískám 😂 buď v klidu prosimtě, je šikovnej 😊

saba1995
autor
28. dub 2025
@malytlustyhroch

To je odvracena tvar osvety, ze pak lidi vidi autismus vsude a zbytecne jsou ve stresu, nejsi sama, je to tu 12x do roka. Kdyby to bylo moje dite a umelo, co pises, byla bych v klidu. Na 18m budete s pediatrem vyplnovat screeningovy dotaznik na autismus, snad te to uklidni. Dopredu ti napisu: je normalni nemit plny pocet bodu. Ztratite pravdepodobne body za to povestne ukazovani, stejne jako tisice jinych deti. Me v 18m ukazovalo 1 ze 3 deti. A zrovna to jedine, co ukazuje, zas usilovne pouziva moji ruku jako nastroj (dalsi popularni znak PAS), ale starosti si nedelam - jeden, dva znaky minimalne ovlivnujici bezne fungovani autismus nedelaji.
Nauc se deti srovnavat jen tak zlehka. Jasne, kdyz vidis, ze je tvoje dite o 1-2 roky pozadu za 10 detma z okoli, je to k reseni. Ale kdyz jedno sousedovic dite ve 2 letech mluvi ve vetach a tvoje v 18 ma 6 slov v bilingvni rodine, neni to k reseni. Mezi detmi existuji velke rozdily.To, ze dite nekdy neposloucha je normalni, dokonce bych rekla pro 18m typicke. To ze zkouma zvuky a dela bordel je normalni.

@malytlustyhroch 🙏🏼 děkuji. Je to moje první dítě a jen mám strach. Urcite u něj nestojím a neříkám mu delej toto a toto nebo proste nijak ho nehrotím a nestresuji pokynama ale tim jak me nekdy ignoruje kdyz na nej mluvim hlavne venku, tak tim se to ve me asi nejak odstartovalo jestli je vse ok

saba1995
autor
28. dub 2025
@ukki

@saba1995 teď by mě spíš zajímalo co dělají děti tvých kamarádek, že tě to tak znepokojuje, ty máš moc šikovného klucinu, o kterého se nemusíš bát 😎

@ukki no koukají se víc do očí, ukazuji, jsou vnímavější. Kdyz mluvim na syna od kamaradky, zavolám horal hned se otočí a pozoruje me, co po něm chci. Muj syn se na jmeno hned neotočí a venku me moc nevnímá

saba1995
autor
28. dub 2025
@miryp

Náš syn v tomto věku zvládl tři citoslovce, ukazování ho nijak nebralo, na zavolání přiběhl pouze tehdy, když chtěl, s ostatními dětmi si v tomto věku rozhodně nehrál, to je dovednost, která v tomto věku ani není na pořadu dne a ne, opravdu to není autista. Je to zdravý a chytrý kluk.

@miryp to ani nemyslim, že by se měl hrát, ale když za ním přijde holčička stejně stará da mu balonek a zamává, on se ani na ni nepodívá jen veme balon a utíká, tak to me znepokojuje. On by nikdy ani nešel za žádným dítětem a balonek mu nenabídnul. Asi teda očividně dle komentářů přeháním a jsem rada, že slyším jiná názory

miryp
28. dub 2025

@saba1995 nechala ses úplně zbytečně vystresovat, tvůj syn se chová adekvátně svému věku. Navíc vůbec nebereš v potaz, že můžeš mít doma malého introverta a tam ta kooperace s cizími dětmi nemusí fungovat nikdy, protože introvert prostě nevyhledává společnost cizích lidí. Mám doma dvě děti - starší dcera je introvertka a ta nikdy na hřišti neoslovila sama cizí dítě, dokonce měla problém jít i za spolužáky ze školky/školy, pokud si ji ony samy nevyhledaly. To syn je extrovert a s cizími dětmi problém nemá, jen ve věku tvého syna na kooperaci s jinými dětmi nebyl zralý, ani nemusel být...

morgan
28. dub 2025

Ahoj, mám syna přesně 18 měsíců. Podle popisu, co dělá tvůj syn, tak mi přijde velice šikovný, znaky autismu nevidím. Jediné co, tak to ukazování chápu, že už bys čekala. Syn dříve taky ukazoval jakoby celou rukou, pak jsem mu na jeho ruce ukazovala, aby ukazoval prstem a začal to dělat. Ale určitě si nemyslím, že by to znamenalo, že má autismus, pokud neukazuje. Opožděný mi podle popisu nepřijde ani náhodou. U doktorky jsme dostali tento dotazník, který je myslím právě ohledně rizika autismu, třeba ho taky dostanete.

morgan
28. dub 2025

@saba1995 Ty zakroužkované odpovědi neznamenají, co je správně, ale co jsem vyplnila ohledně mého syna. Dávám ti to jen, abys věděla, co budeš vyplňovat. Hlavně žádný stres 🙂

cilkat
28. dub 2025

Ahoj. Mám doma vysokofunkního autistu. Z toho, co popisuješ, nevidím autistické rysy žádné - společenskou interakci mi naopak přijde, že má docela dost dobrou (třeba tleskání, když pochválíš jeho nebo i někoho jiného - to je hodně dobrý porozumění emoci). Že nemá náladu vždycky si hrát s tím druhým (viz holčička s balonkem) nebo nevnímá okolí, protože je zabraný do své činnosti (herny, hřiště a pod), je úplně v pořádku. Experimenty se zvuky ("skřeky") jsou taky normální.
Co mě znervozňuje, je to neukazování. Nevidím tam ale problém autistické neochoty sdílet, ale možný problém s očima. Oči bych zkontrolovat nechala, alespoň Plusoptixem (takové to vyšetření v tmavé místnosti, "koukej na druhou stranu místnosti tady do toho blikajícího smajlíka").

ukki
28. dub 2025
@saba1995

@ukki no koukají se víc do očí, ukazuji, jsou vnímavější. Kdyz mluvim na syna od kamaradky, zavolám horal hned se otočí a pozoruje me, co po něm chci. Muj syn se na jmeno hned neotočí a venku me moc nevnímá

@saba1995 každé dítě má svůj čas, taky je možné, že je tak zaujatý, že nemá čas na tebe reagovat, myslím, že můžeš být v klidu

me_druhe_ja
28. dub 2025

Do tří let věku jsou mezi dětmi obrovské rozdíly. Ale obrovské. Pak se to začíná rovnat. Na podobné úrovni by měly být v době, kdy jdou do školy, takže mezi 6-7 rokem.
Srovnání je cesta do pekel. Ale pokud chceš srovnávat, tak se zaměř i na to, co děti tvých kamarádek nedělají a tvůj syn jo. Myslím, že budes překvapená.

A ne, dle popisu nevidím jediný náznak, proc by měl být autista nebo mít opožděný vývoj.