icon

Zkušenosti s léky na ADHD u dětí. Pomáhají opravdu zklidnit?

nuninove
26. zář 2024

Ahoj holky..Mám 7 letou dceru s kterou momentálně obíháme doktory a různá vyšetření kvůli ADHD. Dcera je od narození hodně živá, problémy byli už ve školce, ale s nástupem do školy se to rapidně zhoršilo.. Má velké problémy s nepozorností, vyrušováním, velkou impulzivitou a problémy se spolužáky, autoritou atd.. Máme za sebou PPP, neurologii a klinického psychologa u kterého čekáme na výsledky, nicméně už při vstupním pohovoru o dceři a dodání všech výsledků včetně hodnocení z domova a ze školy zmínila, že nás nejspíš pošle k dětské psychiatričce, aby napsala léky, že budou asi potřeba. Proto se chci zeptat, kdo máte dítko s podobným problémem a bere léky na ADHD, jak léky fungují? Jak moc se dítě zklidní, jak zvládá školu, jak je to s chováním atd..Zkrátka jaký vliv na dítě mají, zda spíše pozitivní, nebo bez efektu. Je to hodně náročné, načítám si spousty knih jak s dcerou pracovat, sleduji webináře, abych to celé lépe pochopila. Někdy mám pocit, že jsem sama na pokraji svých sil..No..Musíme být silní a být tu pro ně v každé situaci 🙂´Budu ráda za vaše odpovědi 🙂

Strana
z3
nuninove
autor
28. zář 2024

holky a jaký konkrétní lék máte? samozřejmě vím, že každému sedí něco jiného,. ale třeba na stratteru jsem četla dost negativních účinků..

jancaand
28. zář 2024

@nuninove Syn má taky ADHD. Chodí k dětské psychiatričce do INEP v Karlíně. Zatím bez medikace, i když mu ji od začátku nabízejí.. Zkoušíme zatím jiné metody než léky.. Máte někdo zkušenosti s léky u dítěte (10 let) v případě ADHD + Tourettův syndrom?

kristyn86
28. zář 2024

@nuninove Syn ma Straterru-Atomoxetin. Zadne vedlejsi ucinky nemel. Zadny jiny lek predtim taky ne. Takze srovnani nemam. Ale jsme spokojeni. Plus Medorisper,to je na to afektivni chovani. Uvidis, co vam rekne lekar a budete muset kdyztak zkusit,co sedne.

kristyn86
28. zář 2024

@jancaand Vlastni zkusenost nemam,ale vim o jedne mamince tady na konikovi,jen si nemuzu vzpomenout na nick. A vim,ze maji na to leky-Strateru. A maninka si to moc pochvalovala...

kristyn86
30. zář 2024

@jancaand Uz vim,je to @tipata. Snad se nebude zlobit za oznaceni.

nuninove
autor
6. lis 2024

Holky já už jsem uplne v koncich :( celou dobu obvolavam detske psychiatry i mimo Prahu a proste nic :( mezi tim, se mi dcera ve skole zhorsuje..uz jsem sama z toho na prasky..mam pocit, ze vic uz nedam..v tree clinik jsme alespon jako v jedinem zarizeni na cekacce..3-6 mesicu..pry maji na cekacce cca 200 deti 😢

kristyn86
7. lis 2024

Naprosto te chapu. My meli tedy stesti v te Treeclinic,ale verim,ze musis byt uz nestastna. Tady i pisou,jak je malo psychiatru...https://www.novinky.cz/clanek/domaci-v-praze-vy...

nuninove
autor
7. lis 2024

@kristyn86 zrovna jsem to také četla..je to šílené..Na ig mi pod jedním postem odepsala přímo dr. Eframová, že tam mají právě cca 200 dětí na čekací listině a kdyby to trvalo dlouho ať se ozvu..tak uvidíme 😢 ona k tomu ADHD bude mít stoprocentně i nějaké problémové chování, má hodně tu impulzivitu atd..ráda bych aby se jí ulevilo..teď se jim ještě bude ke konci roku měnit třídní a ona tyhle změny moc nedává..bdu doufat, že třeba po novém roce už se někdo ozve..

kristyn86
7. lis 2024

@nuninove Budu drzet palce. Syn ma krome leku na pozornost i na tu impulzivitu nebo proste na chovani. Nevim jestli ma primo poruchu chovani..Vzteky,emocni vybuchy a od te doby je jak vymeneny. Uz jsme z toho byli vycerpani vsichni,takze mam pro vas pochopeni.

nuninove
autor
7. lis 2024

@kristyn86 strasne rada tohle ctu 😍 deti jak pres kopirak..kez by to bylo stejne pak i u nas 🙂

kristyn86
7. lis 2024

@nuninove Leky museji samozrejme sednout. U nas tedy sedly hned na poprve,jen jsme malinko vyladili davkovani. Preji pevne nervy 🙏🍀

kristyn86
3. pro 2024

@nuninove Ted jsem nasla toto: https://www.moje-klinika.cz/pracoviste-praha. Pisou,ze berou pacienty. Je to tedy soukrome...Ale treba pro zacatek...
Rozklikni detskou psychiatrii.

nuninove
autor
4. pro 2024

@kristyn86 PANEBOZE DEKUJU!!!!!!! Máme termín!!!!!!!

kristyn86
4. pro 2024

@nuninove Tak to je super 🙂

nuninove
autor
4. pro 2024

@kristyn86 bulim tu jak krááááva...silene se to zhorsilo..jdeme 21.1....dekuju!!!!

kristyn86
4. pro 2024

@nuninove Kdyz jsem zahlidla reklamu,tak jsem si na tebe vzpomnela. Protoze vim,jaky to bylo peklo se synem...A ta beznadej pri hledani. Ted uz utece jako voda...

nuninove
autor
4. pro 2024

@kristyn86 presne...poslala jsem srdicka!!!!snad to vsechno bude brzy dobre 🙂

kristyn86
4. pro 2024

@nuninove Dekuji moc,to je srdicek ❤️ Drzim palce!

nuninove
autor
22. led 2025

Ahojky, tak dnešním dnem má dcera předepsaný ritalin po 3 hodinách.. nebere někdo z vašich dětí tento lék? Pokud ano, jak to děláte s dávkováním? Ve škole jí lék podat nemůžou a dcera si v 7 letech asi sama brát léky nemůže..ani nevím, zda je vůbec může brát do školy. Vůbec nevím jak to budeme řešit, protože nebudu moct každý den 2x jet do školy aby si zapila prášek..

kristyn86
22. led 2025

@nuninove Na FB je skupina pro rodice deti s ADHD,tam mozna najdes vic zkusenosti. My mame jiny lek takze neporadim. Ale treba na skole prirode neni problem s leky. Zeptala bych se ve skole pani ucitelky...

andelka
22. led 2025

@nuninove Syn bral jen jednou, před odchodem do školy. Později ještě v 11h, ale to si ho vzal sám, byla jsem domluvená s AP. Když bylo potřeba měl pak ještě ve 14h, to už doma. Ale pak jsme přešli na Concertu s celodenním uvolňováním.

nuninove
autor
22. led 2025

@andelka to nám řikala dr také tu concertu, ale prý se nejdříve začíná s tim ritalinem, že ten se po 3 hodinách vyčůrá, takže případné nežádoucí účinky jsou rychle z těla pryč..

andelka
22. led 2025

@nuninove Jj, tam je krátkodobý účinek. My jsme na ni přešli právě až když bylo potřeba dávat častěji.

zmoni
30. led 2025

Dobrý den, při čtení vašich komentářů mi svitla naděje a stejně jako už je tady několikrát zmíněno, je to vlastně po takové době ulevujicí číst,že ostatní řeší co my. Syn 10 let, velmi sociálně zdatný a celkem dobře se učí. Máme kázeňské problémy ve škole, převážně vztahové se spolužáky, neuznávaní autorit, nerespektovaní. Od školky posloucháme,že kluk bude mít ADHD, při nástupu do první třídy to začalo..ozvala se učitelka,že syn určitě bude mít ADHD, v PPP nám bylo řečeno,že žádné ADHD nemá ani jinou vývojovou vadu. Syn spolupracoval a seděl v klidu. Dále jsme byli posláni na ambulantní léčbu do nápravného výchovného střediska asi po půl roce jsme to ukončili. Syn vždy seděl,odpovídal na otázky, proč to děláš odpověděl nevím. Ze školy poznámky, napomenutí, třídní i ředitelská důtka a zakončeno 2 z chování. Nyní nám bylo řečeno,že máme na výběr dat ho na 2 měsíce do nápravného střediska nebo ať si hledáme jinou školu. Je to naprosto zoufalá situace. Vysvětlování, zákazy …nic nefunguje. V březnu jsme objednaný na psychiatrii, nevím zda mu bude něco diagnostikováno když v PPP mu nic nenašli.

kristyn86
30. led 2025

@zmoni Musim rict,ze tedy vubec nejste v jednoduche situaci. Docela se divim,ze jste nebyli doporuceni k psychiatrovi drive. V tom napravnem stredisku psychiatra nemaji? Myslim si,ze PPP nemuze ani stanovovat ci vyvracet diagnozu. Na to je prave psychiatr ci klinicky psycholog. Syn muze mit ADHD a nemusi. Muze mit poruchy chovani atd.,ale i to vam pomuze resit psychiatr. Nam hodne pomohl,syn bere leky. Vas syn opravdu nemusi vedet,proc se chova tak,jak se chova. Jak se sebou nalozit...Muzete se pridat i do fb skupiny Pro rodice deti s ADHD.

zmoni
2. únor 2025

@kristyn86 Dobrý den, jednouché to opravdu není, trpí tím celá rodina,ale dávat syna za posmíváni se dětem do nápravného střediska,kde je 99% Rómů mi přijde přehnaný. Co vidím já jako matka, je absolutní nezvládání únavy, uznávání autorit z toho plynou veškeré problémy, vůbec si neuvědomuje závažnost věci, důsledky. Než jel na školu v přírodě, prošli jsme si všechny situace které mohou nastat, nenavštěvovat spolužáky na pokoji, neposmíváni se dětem, nejezdit rychle..všechno porušil, tím nám zavřel dveře. Je hodně konfliktní i k sourozenci a musím uznat,že dokonale dokáže zrušit rodině jakýkoli výlet když jemu se nechce. Od první třídy to bylo pošťuchování spolužáků. Škola si myslí,že pokud je mu 10 let,musí vědět co dělá.

kristyn86
2. únor 2025

@zmoni Podle popisu mi to pripada na ADHD ci poruchu chovani (syn ji ma taky psanou ve zprave). Verim,ze navsteva psychiatra vam pomuze a divim se,ze vas tam nikdo nenasmeroval uz drive. Nam to doporucila skola. V dobe,kdy ja sama jsem zacla zvazovat,ze uz je to vse nase sily. Syn taky postuchoval ostatni deti,provokoval a zaroven byl lehce vyprovikovatelny. Pak vznikali konflikty,kdy se hadal,jecel,rval,dostaval uplne amoky,dokazal rvat i na ucitelku. Na nas doma,na segru. Mezi lidmi,na vylete,kdekoliv. Po nasazeni lecby obrat,ze ho nepoznavam. Jako jo,stale je to narocne,ale spousta veci se zlepsila. Hlavne ta provokace deti,amoky. Emoce tedy stale ovlada hure,kor v dobe unavy. Jo a jinak,co to mate za skolu,kdyz tvrdi to, co tvrdi...

zmoni
2. únor 2025

@kristyn86 Je to klasická státní základní škola, vůbec si nedovedu představit co by s námi udělali, kdyby ještě řval na učitelku nebo děti. Za kopnutí pantofle,která trefila spolužačku a o dva dny později hodil spolužákovi sušeného červa(zakoupený sáček) za krk, tím ze to udělal 5x ta sebou jedná se o šikanu a byla z toho důtka ředitele školy. Škole vadí a chápu to,že jsou to stále se opakující se věci, kdy mu vysloveně ředitel řekne,nech spolužačku na pokoji, neříkej ji,že smrdí ačkoliv smrdí (holčička bude ze slabší sociální rodiny). Vše jsme mu vysvětlili,ale nepřestane a dělá to okatě,takže ze strany školy se jedná o neustálé překračování hranic.

zmoni
2. únor 2025

@zmoni Musím také uznat,že mu dost často říkám,že je hrozně negativní,že neznám žasne takové dítě,ale samozřejmě to umí být i hrozně fajn kluk,který chodí na ryby a celkově se dětem hodně věnujeme. Takže těžko říct,z čeho to plyne.

kristyn86
2. únor 2025

@zmoni Podle popisu projevy jak muj syn. I s tim negativismem. Na to taky dostal kapicky. Ja vzdy rikam,ze je jak Jekyll a Hyde. Umi byt tak hodny,citlivy..a pak cvak...Jeho srandy pripadaji srandovni jen jemu..Ostanim se to nelibi. On to vubec nechape,divi se. Pak je smutny. Rikal i,ze nevi proc je tak divny. My se detem taky hodne venujeme,kdyz to srovnam s ostatnimi v nasem okoli. Ovsem u nas ve skole to videli jinak,resili to s nami jako s partnery,navrhli i vysetreni u psychiatra...A pomohlo to.

Strana
z3