Zkušenosti s léky na ADHD u dětí. Pomáhají opravdu zklidnit?
Ahoj holky..Mám 7 letou dceru s kterou momentálně obíháme doktory a různá vyšetření kvůli ADHD. Dcera je od narození hodně živá, problémy byli už ve školce, ale s nástupem do školy se to rapidně zhoršilo.. Má velké problémy s nepozorností, vyrušováním, velkou impulzivitou a problémy se spolužáky, autoritou atd.. Máme za sebou PPP, neurologii a klinického psychologa u kterého čekáme na výsledky, nicméně už při vstupním pohovoru o dceři a dodání všech výsledků včetně hodnocení z domova a ze školy zmínila, že nás nejspíš pošle k dětské psychiatričce, aby napsala léky, že budou asi potřeba. Proto se chci zeptat, kdo máte dítko s podobným problémem a bere léky na ADHD, jak léky fungují? Jak moc se dítě zklidní, jak zvládá školu, jak je to s chováním atd..Zkrátka jaký vliv na dítě mají, zda spíše pozitivní, nebo bez efektu. Je to hodně náročné, načítám si spousty knih jak s dcerou pracovat, sleduji webináře, abych to celé lépe pochopila. Někdy mám pocit, že jsem sama na pokraji svých sil..No..Musíme být silní a být tu pro ně v každé situaci 🙂´Budu ráda za vaše odpovědi 🙂
@zmoni My nastesti tu oporu ve skole mame. Ale zalezi samozrejme i na uciteli,syn chodil vloni do pripravky a ted je v prvni tride,tak uvidime,na jake ucitele jeste narazi. Mame i asistentku pedagoga. Ale vim,jak je to vycerpavajici a ubijejici. Jak ja vam rozumim. Me hrozne pomohlo,ze mu zjistili to ADHD,protoze ja jsem furt hledala,kde a vcem delam chybu. Hlavne spousta lidi,okoli umi ublizit,kdyz blbe treba komentuji,naznacuji...Co ja uz se nabrecela. Ted jsem se tomu trochu vic postavila celem. A jak rikate,mame taky jeste dceru,ktera je uplny zlaticko. Tak preci bych jinak nevychovavala dve deti. U jednoho to funguje a druheho ne. Doporucuji knizku Roztěkanalá mysl od Gabora. Hezky to vse popisuje...
Ono totiz se děti musí vychovávat ne stejně,ale individuálně. Co na jiné platí, na některé ne. Běžné přístupy nefungují. Podpora nízká. Emoční náročnost a frustrace vysoká. Na 1. stupni jsme si užili taky. Teď nás čeká poslední rok a půl na ZŠ a poslední rok neřeším nic. Známky by mohly být lepší, Adhd ho do určité míry limituje, ovlivňuje, ale hodně je prostě osobnost,povaha a puberta. Na stejné škole jsem měla pět let druhého syna, jen o ročník níž, vyloženě o třídu vedle a mnohdy jsem si to říkala taky, že snad je jasně vidět, že výchovou to úplně nebude. Jsou děti, které se vychovávají ani nevíte jak, a jiné,kde je to extrémně náročné a s malými úspěchy. Výchova, vedení, hranice..to určitě pomůže,ale vše spásné a snadné to není.
@zmoni Ahoj, chci tě jen trochu podpořit v tom, že základní škola tvé dítě vyloučit nemůže. Základní škola je povinná a tam to prostě nejde. Máme také určité problémy se synem (14 let) ve škole, také k tomu ještě dvě totálně bezproblémové děti a navíc ještě psycholog u syna zjistil velmi vysokou sociální nezralost, kdy sám není schopen rozpoznat emoce (své ani jiných) a adekvátně reagovat při konfliktech apod. Je to celé poměrně komplikované, i když syn tedy ADHD ani jinou diagnózu naštěstí nemá. Ale tím chci jen říct, že je nesmysl prohlásit, že kluk v 10 letech velmi dobře ví, co dělá a je si toho vědom. Vůbec to tak být nemusí...držím pěsti tvojí rodině, řešení v dnešní době určitě existuje, blbý je jen ten boj s některými učiteli. Ale pořád se můžete aspoň odvolávat na to, že syn (stejně jako všechny ostatní děti) má ze zákona právo na to, aby s ním bylo jednáno v jeho nejlepším zájmu ☺️
@andelka s tím rozhodně souhlasím! To bylo spíš jen zamyšlení pro takové případy, kdy škola odmítá jakékoliv problémy řešit a jen se jich chce zbavit. Já nemám moc ráda takové to házení veškeré zodpovědnosti na rodinu, když se na to podíváme z pohledu toho, že dítě tráví ve škole obvykle polovinu každého všedního dne a i ta škola je výchovná instituce. A dítě tam chodit musí. Školu si sice můžeme v dnešní době vybrat, ale ty jednotlivé učitele už úplně ne a ze zkušeností mojí rodiny je to zatím tak 50 na 50 (fakt dobří učitele vs. fakt špatní). Takže já všem těm skvělým učitelům moc fandím, mají opravdu důležité poslání, ale už mám náhled ze všech možných stran a ne vždy je vina /problém tak jednostranný, jak se zdá. Díky za komentář ☺️
@angelinie Já to mám též z obou stran. Nemám úplně standartní děti bez problémů, ještě vloni měly AP a PO3 dvě moje děti, jedno v MŠ,jedno na ZŠ. Ne vždy jsme byli s učiteli spokojení ( to,že ve 3. třídě přece musí vidět, jak se chová a jaké to má důsledky a poučit se z toho, jsem slyšela taky), ale taky jsem AP a vidím to i z druhé strany. Jak je to strašně náročné, vybalancovat to a dát šanci všem k tomu, aby ve škole mohli pracovat a fungovat co nejlépe. Někdy je potřeba slevit dokonalost nejde. Pořád je těch dětí třeba 25, kolikrát 10 má nějaké potíže, nebo naopak jsou nadaní..a pořád jsou tam max. dva dospělí. Člověk se nerozkraji a nemá oči všude.
@werumka Ahoj, škola nám opravdu lék podat nemůže..Lze akorát si zajistit nějakou pečovatelskou službu, jako jezdí třeba k nemocným domů, aby jezdili do školy ten lék podat, ale to mi příjde uplně mimo..Jsme domluvený, že zatím bere 1/2 jen ráno..příští týden zvýšíme na 1 tabletu ráno a když vse bude ok, což zatím vypadá, tak jí pak předepíšou concertu, aby bylo to dávkování lepsi a i se mi libi vic to postupne uvolnovani a delsi ucinek..tak uvidime..NU zatim zadne nema, ale po te pulce nevidim nejaky rozdil, tak je to zatim asi jeste maloa uvidime co udela ta cela tableta..
@nuninove Jsem ráda, že máte plán 🙂 To je dobře!
Chci Tě jen podpořit. To, co škola říká, není pravda. Resp. bylo to platné do roku 2021. Od roku 2021 se pečovatelská služba vůbec v této konkrétní věci nezapojuje (primárně bylo tohle opatření určené pro diabetiky na inzulinu). Od 1.1.2022 se škola sama stává poskytovatelem laické zdravotní podpory a dokonce se jedná o jasně definovaný plán podpory pro dítě, které má specifické potíže. Více v tomto dokumentu:
https://edu.gov.cz/sdeleni-msmt-a-mzd-k-zajiste...
Některé školy už mají i vlastní formulář žádosti, kde zákonný zástupce napíše druh léku, dávkování a čas podání a zároveň se určí pedagogický pracovník, který dítěti lék podá. Dítě si ho samo vezme, zapije. Například zde: https://www.zsbystre.cz/files/editor/shared/Dok...
Mám skvělou zkušenost na dvou školách. Obě bez problému. Tedy pokud by Vás někdo informoval o této situaci nepravdivě a měli jste kvůli tomu ve škole potíže, podklady k tomu jsou 🙂
Držte se 🙂 Bude to lepší. Má ještě nízké dávky, ale brzy uvidíte změnu... 🙂
Dobrý den.
mám na Vás prosbu. Pracuji na výzkumu v rámci projektu Sensetio a budu moc ráda, když mi pomůžete vyplněním krátkého dotazníku.
Snažíme se lépe pochopit, jak lidé zvládají stres a psychickou zátěž, abychom mohli vyvinout nástroj a aplikaci, která pomůže lidem cítit se lépe a včas rozpoznat, kdy už je toho na ně moc.
Vyplnění zabere jen pár minut, odpovědi jsou anonymní a opravdu nám tím moc pomůžete.
Děkuji
Odkaz na dotazník naleznete zde: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf0Aaq...
Ahoj,maminky, syn začíná s Ritalinem,zatím 1/2 tablety a kdyby nebyl účinek zvýšení na 1 celou tabletu. Chci se zeptat, jak dlouho jste léky užívali,abyste viděly změnu,nebo případně mohly zhodnotit,že to nezabírá a konzultovat s lékařem jiný lék? Syn má ADHD,problém s koncentrací a teda s chováním- nezvládá emoce. Moc děkuji.
Ahoj,maminky, syn začíná s Ritalinem,zatím 1/2 tablety a kdyby nebyl účinek zvýšení na 1 celou tabletu. Chci se zeptat, jak dlouho jste léky užívali,abyste viděly změnu,nebo případně mohly zhodnotit,že to nezabírá a konzultovat s lékařem jiný lék? Syn má ADHD,problém s koncentrací a teda s chováním- nezvládá emoce. Moc děkuji.
@aliceskurkova Syn začal v cca 10 letech,ve 4 třídě. Když už bylo potřeba dát denně 3 tbl tak přešel na Concertu. Celkem je medikovany pět let. Ale změny jsou, dřív jsme nemohli vysadit ani o víkendu nebo prázdninách, teď už druhý rok ano.
@aliceskurkova Syn začal v cca 10 letech,ve 4 třídě. Když už bylo potřeba dát denně 3 tbl tak přešel na Concertu. Celkem je medikovany pět let. Ale změny jsou, dřív jsme nemohli vysadit ani o víkendu nebo prázdninách, teď už druhý rok ano.
@andelka Syn má 6 let a teprve začínáme. A a za jak dlouho bylo vidět, že to pomáhá? Má teď za sebou týden užívání a nevidím zlepšení, tak uvažuji,jestli už zkusit zvýšit na celou tabletu?
@andelka Syn má 6 let a teprve začínáme. A a za jak dlouho bylo vidět, že to pomáhá? Má teď za sebou týden užívání a nevidím zlepšení, tak uvažuji,jestli už zkusit zvýšit na celou tabletu?
@aliceskurkova zkusila bych se poradit s lékařem. My jsme zvyšovali brzo a musel brát ráno a v 10:30 a pak ještě kolem 13h, když měl kroužek a kvůli učení. Ritalin má krátkodobý účinek.
@aliceskurkova zkusila bych se poradit s lékařem. My jsme zvyšovali brzo a musel brát ráno a v 10:30 a pak ještě kolem 13h, když měl kroužek a kvůli učení. Ritalin má krátkodobý účinek.
@andelka Dobře moc děkuji.

@kristyn86 Tak přesně takhle se o něm vyjádřila třídní učitelka, Jakyll a Hyde, jen mi tam nemáme oporu jako ve škole,v jejich očích jsme rodiče,kteří nedali synovi pevné hranice,ale že sestra,která je na stejné škole je úplné zlatíčko,kterou všichni chválí jak se chová v kolektivu i celkově to už nikdo nevidí. Sama jsem zvědavá, jak tohle skončí. Ubírá nám to hrozně sil.