icon

Zkušenosti s mikrocefalií a normálním vývojem dítěte?

skarma007
20. říj 2022

Ahoj holky,
nemáte prosím někdo zkušenosti?
Dceři je 13 měsíců a co se týče obvodu hlavy, tak je už pod 3.percentilem. V obličeji ji byly zjištěny epikanty. Dale se zastavila v řeči a žádné jidlo do pusy neda ani rukou ani lzickou, s tím ma problémy půl roku. Neurolozka nás poslala na magnetickou rezonanci mozku. Když to dopadne v pořádku, budou se dělat další testy jako EEG, zjišťovat mentalitu, psycholog atd. Dcera je jinak normalni dite. Brzy zacala lézt, atd... Spíš bych rada vedela, jestli nemá někdo zkušenosti s tím, ze by se potvrdila mikrocefalie, ale nic špatného by to neznamenalo? Ve spisu ma napsané další drobné nedostatky, co je potřeba prozkoumat...
Moc děkuji.

Strana
z2
fifinka2020
9. lis 2022

@skarma007 Asi bych se pustila do pátrání po tom nejezeni- zkusila si o tím něco přečíst, zeptat se nějakého odborníka, někde ve skupinkách... jako malá hlavička sama o sobě nic znamenat nemusí, pokud plus minus sleduje tu svoji rustovou křivku. Ale to, že nechce jist, jakože vůbec nemá zájem, to mi už divné přijde...jako málo jist může, ale vůbec mi přijde zvláštní- a pediatr to dosud neřešil? Nas se cca od 6.mesice ptá, co ji a kolik asi... tak snad máte dobrou neurolozku a možná si i sepiste konkrétní otázky, ať neodejdete jen vyděšená, ale i s dotazy, jak to vidí a co je za možnosti...

fifinka2020
9. lis 2022

@skarma007 a on je jako pod tabulkou? Protože jinak to mikrocefalie jako taková podle mě není... ale jestli k tomu máte dispozice, tak opravdu bych to viděla na tu genetiku 🙏

skarma007
autor
10. lis 2022

@fifinka2020 ano, uz jsem nas objednala prave k tomu logopedovi a nejvíc mi přijde divné, ze pediatr tvrdi, ze ma svuj cas, ze to mame dal zkoušet a neresil to. Přesto opožděne jezeni ma pak vliv na mluvení, rikala logopedka. Ona nema vubec zajem o jidlo, nikdy nemela. Kdyz jsem do ní tenkrát těch par lzicek dostala, tak sledovala svoji nejoblíbenější pohádku, takze to ani nevnimala... Zkoušíme i tu Blw metodu, taky bez uspechu. Takže za tu dobu od toho 4.mesice jsem do ni dostala max 10 lzicek prikrmu. Ptam se vsude možne, ale vsem ty deti aspon neco sni, treba ten rohlik zuzlaji, nebo krupku, nebo chleba. U nás vůbec nic. I ty prikrmy lzickou uplne bojkotuje. Proto uz to resit chci, je důležité, aby se uz zapojovaly svaly. Hlavicka dceři ted vyrostla o 1 cm, co jsme s přítelem merili 🤗 ona ma dcera i lehkou brachycefalii od porodu... Ano Neurolozka je hodne dobra a snazi se na to prijit. Tak snad nam i vic poradi a bude se resit to jidlo. 🙂 Proto me prave porad opakovala, ze tam může byt vyvojova vada v mozku. Každopádně Vám moc moc děkuji za názory. Ja si taky prave myslím, ze to jidlo je uz hodne divne, vůbec žádný posun, spis naopak. Neprijme uz nic, presto se pořád snazim nabízet, ale nenutit. Nuceni do jidla je to nejhorsi...

skarma007
autor
10. lis 2022

@fifinka2020 no dle jednoho doktora je pod tabulkou... Pritel ma obvod hlavy 54 cm.. Ja si takr určitě myslím, ze je to geneticky dané, ale i přesto to se musí prý řešit dalsimi testy. Tak hlavne, at se nepotvrdi nic špatného 🙂

fifinka2020
18. pro 2022

@skarma007 Hezký den, tak jak to u vás vypadá?

skarma007
autor
20. pro 2022

@fifinka2020 Dobrý den 🙂, dcera má díky Bohu MR v pořádku i neurologicky dopadlo vše v pořádku. Za ty 2 měsíce se hodně změnila a nemá už ty orofaciální symptomy atd...Ale pořád nejí, hrozně by chtěla, řve, když jíme, musí jíst s námi a celou dobu kouká na jídlo a mlaská, vezme si třeba vánočku a dělá, jako že si ji chce strčit do pusy, ale před pusou zastaví. Když jí dám do pusy (máznu) přesnídávku, dáví se...Chodíme k logopedii. Obvod hlavy se zvětšil o 0,5 cm, jsme pořád na 3. percentilu, ale neuroložka říkala, že patříme k těm, kdy se růst zastaví před rokem a nikdo neví proč. Ona si myslela asi něco hroznýho, jelikož mi pak řekla, že mi to ani říkat nechtěla...Takže neurologicky jsme v pořádku. No ale asi před 2 měsíci jsme skončili na JIpce, protože se zadávila na hustší kaši v lahvi a odmítla díky tomu jíst, nejedla dva dny, řvala furt hlady. Cukr měla v hodnotě už 2 a bylo to blbý. Museli ji napíchnout kanylu, dali ji 8 lžic do 350 ml vody a začala se zlepšovat a rozjedla se, ale museli jsme pomalu na ní....

tika92
26. led 2023

@skarma007
Hezký den,
teď jste mě teda úplně vyděsila. Protože Váš popis dcery je jako přes kopírák náš syn. V 10. měsících obvod hlavy 42 cm, pediatrička nás posílá na antropologii. Až na poslední prohlídce komentovala epilanty, tak jsem nevěděla, co tím sleduje a teď čtu Váš příběh a na klidu mi to teda nepřidalo. Jídlo taky boj, ale ne tak velký jako u Vás, příkrmy jí normálně lžičkou, ale musí být úplně rozmixovaný, jinak se dáví a zvrací. Motoricky všechno napřed, i krásně vnímá, rozumí. Ale u Vás tedy vše ok?

skarma007
autor
30. led 2023

@tika92 hezký den, máte to také tak? Dcera je prý co se týče neurologie naprosto v pořádku a to, že nejí jen je krmena stále z lahve (16m),je prý dane geneticky. Chodíme s dcerou ke klinické logopedce, s tím, jak nejí... Hlavičku ma dcera stále na 3. Percentilu, ale MR je v pořádku, proste to některé děti už tak prý mají... Určitě nemějte strach. U nás to vypadalo bůh ví na co všechno a dcera je opravdu zdravé dítě. Ale po homeopatii ma velky zájem o jídlo. Sice nejí, ale vezme si třeba rajče a olízne ho, nebo sušenky a olízne, nesní, ale hraje si na to, ze ji. Takže jí všechny prikrmy mixuju do lahve spolu s UM a to sni, ale nornalne pusou nebo lzickou ne. Jsme prý speciální případ a je to prý teď jen na dceři. Ma s největší pravděpodobností senzibilizaci dutiny ústní.

Strana
z2