Zlomená klíční kost při porodu a špatná pohyblivost ručičky. Zkušenosti?

oklementieva
30. kvě 2021

Maminky, prosím o radu a zkušenosti. Malá se narodila před 6 dní. V pátek při propouštění nám paní doktorka oznámila že má zlomenou pravou klíční kost. Momentálně hýbe tou ručičku minimálně a nezvedne jí úplně nahoru. Zajímá mě jestli to je v pořádku a ručička začne být více aktivní jak se zlomenina zahojí. Jestli někdo měl podobnou situací a také zpozoroval menší aktivitu postižené ručičky. Prosím o zkušenosti. Jinak v pondělí jdeme na první KO a budu to řešit s dětskou. Děkuji

janik01
30. kvě 2021

@oklementieva Dceři také po porodu zjistili zlomenou klíční kost. Nějak to moc neřešili, měla jsem ji cca 1 měsíc fixovat plenkou na tenkrát dvoukilový pytlík rýže nebo mouky do vodorovné polohy. Ručičku jsem ji takto rovnala a za čas už jsme ani nevěděli, že je to zlomené. Dnes je dospělá a nemá žádné následky.

te_reza
30. kvě 2021

Holka ji měla taky zlomenou, nedělali s tím vůbec nic, jen jsem musela být při manipulaci opatrnější. Ani nevím, kdy se jí to zhojilo.

gracinka7
30. kvě 2021

@oklementieva jasně, že s tím teď nemůže pořádně hýbat, když to má zlomené. Neboj, to se zlepší. Až půjdete po šestinedělí na kontrolu k pediatrovi, upozorní ho, že ta kost byla zlomená, on tu hybnost zkontroluje.

oklementieva
autor
30. kvě 2021

@gracinka7 děkuji. Trochu mně to znepokojuje. Jelikož co jsem prošla v diskuzích, tak holky píšou že ručičkami miminka hýbaly stejně. Že to asi nebylo nějak poznat nebuď na ramínku té bouličky.

gracinka7
30. kvě 2021

@oklementieva můj syn tou rukou teda sám od sebe nehýbal vůbec. Postupně se to lepšilo.

panihk
30. kvě 2021

Zahojí se to v pohodě samo, ono to ani dost dobře fixovat nejde, zvlášť takhle u mimineček. Nicméně si výhledově dojděte na fyzio, aby zkoukla, jestli tu stranu nemá moc oslabenou a nedělala všechno tou druhou stranou.

oklementieva
autor
30. kvě 2021

@gracinka7 a jak dlouho to trvalo prosím? Kdy jste zpozorovala zlepšení?

gracinka7
30. kvě 2021

@oklementieva to šlo fakt pozvolna. Jak jsi dítětem nonstop, tak ty změny nevidíš. Ale na konci toho šestinedělí to bylo úplně v pořádku.

zrzeckas
31. kvě 2021

Maly mel taky a ani si nepamatuju jak moc rucickou hybal 🤔🙈.... Nicmene, dr rikala, ze se to stava, zahojene by to melo byt na konci sestinedeli a jedine, tak opatrne s ni jednat - havne pri oblekani. Jinak s mimcem jednas opatrne vzdy ze a s bolistkou jeste vic 🙂 nemyslim si, ze by mel byt problem 🙂 sestinedeli utece a pak si ani nevzpomenes, ze neco mala mela zlomeneho a bude ti trvat nez si zvyknes, ze uz muzes oblekat a brat ji jakkoli 🙂🙂