Zvětšená ledvina u miminka. Máte zkušenost?

mili84
22. čer 2009

Ahoj holky - na dnešním utz (jsem ve 34.týdnu) doktor malému diagnostikoval zvětšenou pravou ledvinku. Norma je prý do 1cm, my máme 1,1-tedy těsně nad. Poslal mě do rizikové poradny na sledování. Jsme z toho rozhození, protože nevíme, co to může do budou cna znamenat.. Kolem té zvětšené ledvinky se mu prý dělají i malé cystičky.. Sice nám doktor řekl, ať rozhodně nepanikaříme, že nejde o nic závažného, ale stejně v klidu nejsem. Máte někdo podobnou zkušenost? Nevíme vůbec, jaký problém to může představovat... 😒

shaula
22. čer 2009

Mám pocit, že jsem četla, že to je vcelku normální nález, obzvlášť u chlapečků - pokud si přesně pamatuju, tak je to dilatace ledvinné pánvičky?
Zkus se podívat do poraden na www.porodnice.cz (konkrétně MUDr. Michal Koucký tam na to myslím odpovídal několikrát).

mili84
autor
22. čer 2009

shaula: díky moc - taky už na to koukám. Řešilo se to i tady na kOníkovi, akorát pod jiným názvem asi..díky za pomoc 🙂

haanhobe
22. čer 2009

A druhá je v pořádku?Nám sice v těhotenství Dr. na nic nepřišel, ale v porodnoci na ultrazvuku zjistili, že pravá ledvina zcela chybí.Levá přebírá funkci i za chybějící, je tedy i o něco větší. Nyní je malému 8 měsíců, chodíme na pravidelně kontroly, naštěstí je zatím vše v pořádku. a aby toho nebylo málo, tak se nevyvíjí ani pravé varle, prý to má souvislost s vývinem ledviny. Ale vše jsou párové orgány a pokud fungují, nemusí to v životě znamenat žádný problém.Už jsme se stím smířili a malý nám dělá jenom radost.

fajn
22. čer 2009

naše malá měla trombózu ledviny když byla v inkubátoru a tak má tu pravou maličkou a funguje ji asi na 11% a asi přestane úplně. Ale ta levá je zase o to větší ,chodíme taky na kontroly a zatím ťuk ťuk dobry.

jakoubka
22. čer 2009

Mili-my také máme dilataci ledvinové pánvičky.Zjistili nám to až při propuštění z porodnice.
měli jsme ji zvětšenou asi o 5mm a v roce už to bylo jen 3mm.

Doktor nám říkal,že v může být náchylnější na urologické nemoci.Měl ve 3 měsících zánět moč.měchýře.Od té doby ťuk,ťuk nic.

Ani nechodíme k nefrologovi,doktorka říkala,že to má úplně minimálně(i když já bych byla klidnější) a ,že se mu to zmenšuje.

eppik.m
22. čer 2009

mili84: ahoj, já jsem celé těhu byla v nejistotě když mi Dr. řekla že Michal má ledviny větší (zvětšené pánvičky) než je psáno v tabulkách, abych si těhu užívala tak jsem jezdila pořád na sono kde mi stále opakovali pořád to samé, nevejdete se velikostně do tabulek ... pak jsme museli absolvovat dokonce magnetickou rezonanci v Hradci Králové, byla to pro mně veliká psychická zátěž protože trpím klaustrofóbií a Dr. který mě tam totálně odrovnal mi řekl že musím bojovat že na potrat už je pozdě, další Dr. mi líčíl strašné nemoce ledvin ... nic víc těhotná ženská nepotřebuje slišet ... tak až do porodu furt stresy jelikož se nic neměnilo a bylo mi doporučeno rodit v porodnici kde mi hned můžou dítě odborně vyšetřit ... no děs běs ... nakonec to dopadlo tak že mi dítě vyšetřili jak v porodnici tak pak asi ve třech měsících a v roce a nález byl NAPROSTO ZDRÁV a dokonce nám jiný Dr. vynadal proč jsme byli na magnetické rezonanci když jsme zdravý. Takže když mi syna chce někdo nacpat do rádoby chytré tabulky posílám ho přesně tam kde slunce nesvítí !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mili84
autor
22. čer 2009

haan: ano, druhá je uplně normální (levá). Pravá je mimo normu o 0,8mm přesně..... Norma je do 1cm, my máme 1,08... Taky si říkám, že je dobře, že to je párový orgán..Ale doktor říkal, že se opravdu není čeho bát. Jsem na jednu stranu ráda, že se na to přišlo teď. Čím dříve se to ví, tím lépe...

Holky, pořád je potřeba říkat si, že jsou horší věci!! Tak ať nám ty naše zlatíčka dělají jenom radost..Nám s manželem tedy zatím jenom v bříšku 😉