icon

Zvětšené uzliny u dětí při rýmě: Je to normální?

jana5382
22. dub 2025

Dobrý den, syn má od neděle rýmu. Myslím, že to má jen z prochladnutí a z toho střídajícího se počasí. Má ale dost zvětšené uzliny pod ušima. Rýmu měl prvně hustou, že jen bylo slyšet chrochtání a od včera už mu i teče. Doufám, že to zůstane jen u rýmy. Máte ale zkušenosti s těmi uzlinami? Že jen při rýmě takhle vylezou?

zmrzlinka
22. dub 2025

@jana5382 jo je to normální,že při nemoci uzliny vylezou.

jana5382
autor
22. dub 2025

@zmrzlinka u klasické nemoci chápu určitě. Jen me překvapilo že pouze u rýmy to tak naskočilo. A odsáváte sopel i když teče? Já jsem vždycky na vážkách jestli ano, nebo ne. Jestli mu to ještě víc nepodráždím, ale zase si říkám aby se mu alespoň chvíli lépe dýchalo

biciklissie
22. dub 2025

Já tedy jsem z uzlin nervozní. A jak se objeví, tak jdeme k lékaři, i když běžně moc nechodíme. Tedy ne pokaždé, ale u obou dětí jsem byla, když jim při nachlazení vylezly poprvé. A u syna teď jsme byli znovu, když ji měl na (pro mě) neobvyklém místě - na krku. Přitom nemocný není, ale ono je to těžké, furt něco lítá. Jinak já bych odsávala podle toho, jestli dítě umí pořádně smrkat, že to fakt vytáhne pryč. Což spousta dětí (včetně mých) akorát hlučně frkne a v nosu pořád rýma. A taky odsávám nebo fakt jako hodně šplícháme a hlídám smrkání, protože se jim to vráží do uší a očí. Synovi do očí a dceři do uší, aby se to nepletlo asi.

dashyyy
22. dub 2025

Může z toho být až zánět uzlin, pokud jsou přetížené a nefiltrují jak mají.. kluk právě měl zánět uzlin a od té doby mu vyjedou i když se o něj jen něco pokouší a ve finále z toho třeba ani nic není, ale už vidíme, že imunita maká a snaží se proti něčemu chránit, u klasické nemoci má krk zateklý fest.. dělá se mu to asi od 3let, tedy skoro 10let a říkala, že to je k řešení v případě, že se po uzdravení nestáhnou, nebo se to rozjede v zánět.. v rodině máme případ, kdy dr. uzliny poslala na vyříznutí, protože to byl fakt problém, ale to je tak 30let - vyprávěla mi to tchýně

jana5382
autor
22. dub 2025

@dashyyy já jsem spíš myslela, že se mu to zvětšilo, protože měl 2 dny předtím jakoby rýmu, ale ucpanou. Soplík mu začal téct právě až po těch dvou dnech.

dashyyy
22. dub 2025

@jana5382 může být i k obyč rýmě, která za dva dny sama vymizí, důležité je, že se ty uzlinky pak stáhnou zpátky