Zvyšují se plusové dioptrie u dětí?

kleriska
7. čer 2022

Dobrý den, mám dotaz, dcera nosí brýle, má plusove dioptrie, které by měly s věkem klesat, změnili jsme očního lékaře a po premereni oči došlo k nárůstu diptrii, je to možné? Vím, že minusove dioptrie narůstají, ale mám za to, že ty plusove by měly klesat, máte někdo zkušenost u dětí, zda došlo k nárůstu plusovych diptrii a pak ke snížení? Dekuji

beck90
7. čer 2022

@kleriska dobrý den....nosím brýle od dvou let...plusové dioptrie....na začátku do takových osmi let se to zvedalo ale pak se to ustálilo a bylo to pořád stejně. Takže když mi bylo dva měla sem +1 a v těch osmi už +4. To mi zůstalo asi do 15ti pak sem začala nosit kontaktní čočky a ty mi ještě trochu ty oči zhoršili. Ale vesměs si myslím že nebýt čoček tak mám i dneska ve 31 letech furt ty 4 dioptrie. Musí si to oko zvyknout a najít správnou dioptrii může trvat ;)

maaadar
7. čer 2022

@kleriska spíš bych to viděla buď na jinou přesnost přístrojů nebo jinou "strategii" lékařů. Záleží taky o kolik to je. Mám mezi velmi blízkými známými dva oční lékaře a jeden dává plnou korekci (to co naměří) a druhý méně. Obojí má svoje příznivce a těžko říct, co je lepší ... Jinak u našeho syna se plusové dioptrie snižují, určitě i tím, že s manželem máme oba mínusové.

kleriska
autor
7. čer 2022

@maaadar no právě obě hodnoty hodnotím v rozkapanem stavu oči, rozdíl je půl roku mezi měřením a navýšení diptrii za půl roku cca o 1 diptrii více

evaeva123
8. čer 2022

Nám se teď zvedli je to tím že když začne dítě nosit brýle oči se po čase více uvolní už nejsou v tom napětí a stresu z té kompenzace než se přijde na to že mají mít dioptrie a tím jak se uvolní tam se velmi často dioptrie zvednou. ( nebo ne zvednou. Nám se zvedli po půl roce cca. ( syn 5 let)

evaeva123
8. čer 2022

@kleriska měli jsme úplně to same. Je to normální 🙂 měnili nám kvůli tomu i skla na silnější 🙂

evaeva123
8. čer 2022

@maaadar no ono je to tak , že to není tak jak si jaký lékař řekne jestli dá plnou korekci nebo ne ale dětem se nedává hned plná korekce je to strašně náročné pro mozek dává se tak 3/4 max a cca ideálně po roce se dorovná na plno.

eithelwing
8. čer 2022

Syn byl v roce a pul. Mel na jednom oku 3,25 a na druhem 3,75. Po pul roce měl na obou ocich 5. Stejny lekar, stejna technika. Ale nesilha.
Dostal bryle, zatím obě oci 3,5.

kleriska
autor
8. čer 2022

@eithelwing a nerikali, čím je to způsobeno? Jestli nošením brýlí nebo přirozeným vývojem oči nebo třeba činnosti do blízka apod?

kleriska
autor
8. čer 2022

@evaeva123 a je dobře, pokud je silhani dávat plnou korekci? Zřejmě ano, že? Ptám se proto, jestli ty oči příliš nezlenivy a pak se budou pořád přidávat dioptrie

eithelwing
9. čer 2022

@kleriska No, snazili se mi to celé vysvětlit, ale asi jsem to nepochopila přesně. Ale takhle: děti mají přirozeně plusové dioptrie. Myslim ty nejmensi. Jak oko zraje, tak ty dioptrie klesaji.
Takze když měla treba u nas prvorozena +2, neřešili to, jen jsme chodili na kontroly. A ve 4 letech už bylo videt, jak to klesa.

Syn to má jinak. Prý mozek si s urcitymi dioptriemi poradi, takže když mel syn jeste kolem 3, bryle mu nedali. Ale teď to poskocilo a hodně. Stat se to může a pry je dost možné, že to zase do osmi let klesne. Ja ted nevim, jak přesně tam říkali, co se s okem deje. 🙈
Každopádně plnou mu nedali hned, že prý reálně to nejspíš ani nepotrebuje. Bohužel, syn ještě nemluví, tak jim nic neřekne. 😄 Ale co ho pozoruju, tak asi dobrý. Sam bryle vyhledava, chce je nosit, zacal si prohlížet knizky a stavět kostky.