icon

Je nutné trhat zdravé zuby kvůli rovnátkům?

Včera ve 14:18

Ahoj, dcere ortodontistka rekla, ze pred rovnatky mozna bude potreba vytrhnout dva zdrave zuby, protoze v puse neni dost mista.
Zuby nejsou zkazene ani ji neboli, proto z toho nemam uplne dobry pocit. Chapu, ze to muze mit svuj duvod, ale nez se k necemu takovemu rozhodneme, premyslim nad druhym nazorem. Je bezne kvuli rovnatkum trhat zdrave zuby?

levandule_k
Včera ve 14:49

Nemám tušení jak moc je to běžné, ale mně jako dítěti, cca 6. třída ZŠ, kvůli rovnátkům také trhali dva stálé, zdravé zuby, protože mám malou pusu. Osobně věřím, že kdyby tam bylo místo, tak mi je tam ortodontistka nechá. Díky tomu, že šly dva zuby pryč, jsem tam měla dost místa, krásně se mi tam vešly osmičky a já ani nevím, jak ty horní vylezly. (To, že dolní byly naležato a pak se vyřezávaly, to je zas jiná kapitola.)

Každopádně jsem ráda, že mamka měla cíl, abych měla rovné zuby, i když se kvůli tomu musely vytrhnout dva zdravé zuby a jsem ráda, že se z vidiny trhání zubů nepodělala.

A také jsem zpětně ráda, že mě mamka do těch rovnátek a trhání trochu donutila jít, protože já bych se pro jako dítě dobrovolně nerozhodla pro trhání zubů.

anonym_a13ffd
Včera v 15:06

Ano, dělá se to. Buď budou zuby křivé, protože čelist nedorostla a zuby se tam nevejdou nebo se 2 vytrhnou a rovnátka zuby srovnají. Rozhodnutí je na tobě.

anonym_de9592
Včera v 15:20

Tak chceš, resp. chce mít rovné zuby? Pokud ano, pak je třeba zuby vytrhnout. Nebo jak si představuješ, že by to měli vyřešit, když má malou pusu na stálé zuby? Jako ta rovnátka ti to místo neudělají, když tam žádné není. A jistě je tento postup lepší, než kdyby vás nechali rovnátka zaplatit a po dvou třech letech vám sdělili, že to srovnat nepůjde, protože tam místo není. To se stalo mně. Jenže tehdy mě ta sranda stála jen pár tisícovek, dnes jsou to desetitisíce.

kristyn86
Včera v 15:46

Ano,dela se to,pokud je mala celist. Me v detstvi vytrhly dva zuby a krasne se mi zuby srovnaly.

drep
Včera v 16:57

Ano, dělá se to, brácha tím taky prošel a dneska má krásné rovné zuby

sagitta33
Včera v 20:57

Jestli je to nutné muže posoudit jen zubař který ty zuby vidí. Můžete zkusit se zeptat na názor ještě dalšího zubaře.

anonym_733795
Dnes v 01:56

Ano, dělá se to. A prosím udělej to co nejdříve. Znám lidi, co jim to rodiče nenechali opravit v dětství, protože přece nebudou trhat zuby. Pak si to dotyční nechali udělat v dospělosti, vytrpěli s tím víc problémů a hlavně cena byla úplně někde jinde.

janaaanna
Dnes ve 04:59

@anonym_autor ja bych šla pro druhy názor. Nam ortodontistka rekla, že se zuby dříve trhaly, protože to je tak jednodušší a rychlejší. Zuby mají vic mista a rychleji se srovnají. Dohodly jsme se ale zkusit to bez toho, nabídla nam hyrax nebo neviditelná rovnátka. Ta nam protáhla i tu celist, dceri bylo asi 10 let, v tom veku to ještě jde. Ted to sledujeme, co dal, jak dospívá, co udělají osmičky.
Postupy v ortodoncii se dost mění, názory lékařů se různí.