Jak připravit dítě s PAS na druhý stupeň?
Prosím poraďte jak byste řešili vy nebo na co se máme doma zaměřit ..
Jde o to, že máme dítě s PAS , nyní je na normální ZS s asistentkou, má vypracovaný IVP a nyní v 5 třídě, má samé jedničky , doma se vůbec neučíme .. škola ho baví ..
Chování bezproblémové , dosud jsme neřešili žádný problém..
Teď je problém, naše učitelka mi sdělila, že má obavy že naš syn nezvládne 2 stupeň na ZS a ať ho dáme do speciální školy ? Jde o to, že syn malo mluví, ale ve větách.. ale nedá třeba dlouhé vyprávění .. a práce s textem typu .. dopln podle tebe konec věty ..
Já jsem samozřejmě kontaktovala SPC , ty do školy přijedou a případně upraví plán .. ale stále nějak nemůžu pobrat tu informaci od učitelky ..
Syn nemá snížený intelekt, nikdy nám to klinicky psycholog nenapsal.. má problém s řečí, tu má nejníže .. ale v ostatních věcech má průměr případně nadprůměr ..
Nevíme co dál jak tohle řešit ?
Máme dítě dávat do jiné školy .. v okolí žádnou nemáme .. máme jen tu druhou ZS, ta nás nechtěla ani v první třídě , pak praktickou školu ..
Poraďte mi díky
Do speciální školy vám ho bez diagnózy sníženého intelektu nevezmou. Pokud nemá potíže se socialozací a intelektem, tak patří do normální školy. Potíže s vyjadřováním nejsou překážkou získání dobrého vzdělání. Na tom by učivo nemělo být postavené. Součástí podpůrného opatření, které vám napíše poradna, bude nařízení, že toto nesmí učitelé hodnotit. Určitě bude i do budoucích praktického života fajn, když na tom vy sami budete pracovat
Tady těžko kdo poradí, když nikdo tvé dítě nezná. Určitě to řešte za pomoci SPC. Naší školou prošlo už pár dětí s PAS, pokud spolupracovali rodiče, obešlo se to bez větších dramat. Přizpůsobil se přístup k žákovi, zároveň byla snaha o to, aby se i samotný žák posouval a zvládal toho víc. Učitelé z prvního stupně mají někdy o své svěřence zbytečný strach, druhý stupeň zvládnou nakonec všichni. Je potřeba vzájemná spolupráce, pak to jde. Určitě se domlouvejte s SPC. Žádnou další školu bych nyní neřešila, pokud od nich nedostanete podnět, pokud by skutečně 6. Ročník nezvládal, řešilo by se to pak. Jestli má intelekt v pořádku, stejně ho jinam nevezmou.
@zuzkasim já si myslím to samé, chceme zůstat v této škole .. doposud nebyl žádný problém , proto jsem z toho v nervů a dítě to cítí ..
Děkuji za odpověď
Do speciální školy vám ho bez diagnózy sníženého intelektu nevezmou. Pokud nemá potíže se socialozací a intelektem, tak patří do normální školy. Potíže s vyjadřováním nejsou překážkou získání dobrého vzdělání. Na tom by učivo nemělo být postavené. Součástí podpůrného opatření, které vám napíše poradna, bude nařízení, že toto nesmí učitelé hodnotit. Určitě bude i do budoucích praktického života fajn, když na tom vy sami budete pracovat
@katerina108 děkuji za odpověď, taky si myslím, že případně by stačilo upravit IVP , ale je to o tom, aby ho také dodržovali .. nyní jede i bez něho
@zlatik1 Jsem v úplně podobné situaci. Celých pět let o tom nepadlo ani slovo a teď bum
... zvažte praktickou. Byl to pro mě šok a pořád to vstřebáván. Navíc se hrozně sedím Září. 😔 Syn má PAS a VD. Tak jen, že nejsi sama. Já budu řešit hlavně s klín.psych. a poradnou - praktickou jsem zatím odsunula. Nastoupí do běžné a když to opravdu nepůjde, přestoupí pak, přijde mi zbytečné dávat ho hned. A to teda můj syn jednickar není...
@zlatik1 Jsem v úplně podobné situaci. Celých pět let o tom nepadlo ani slovo a teď bum
... zvažte praktickou. Byl to pro mě šok a pořád to vstřebáván. Navíc se hrozně sedím Září. 😔 Syn má PAS a VD. Tak jen, že nejsi sama. Já budu řešit hlavně s klín.psych. a poradnou - praktickou jsem zatím odsunula. Nastoupí do běžné a když to opravdu nepůjde, přestoupí pak, přijde mi zbytečné dávat ho hned. A to teda můj syn jednickar není...
@rnika moc ti děkuji, já vím, že v tom nejsme sami.. vážím si, že ho můžeme mít na normální ZS, ale dosud vůbec nic a to jsem ve škole poměrně často a s AP v každodenním kontaktu.. a teď jak píšeš bum bac .. také sháním názor jiného klinického psychologa než tu naši .. prostě uvidíme .. budu vám držet palce

Tady těžko kdo poradí, když nikdo tvé dítě nezná. Určitě to řešte za pomoci SPC. Naší školou prošlo už pár dětí s PAS, pokud spolupracovali rodiče, obešlo se to bez větších dramat. Přizpůsobil se přístup k žákovi, zároveň byla snaha o to, aby se i samotný žák posouval a zvládal toho víc. Učitelé z prvního stupně mají někdy o své svěřence zbytečný strach, druhý stupeň zvládnou nakonec všichni. Je potřeba vzájemná spolupráce, pak to jde. Určitě se domlouvejte s SPC. Žádnou další školu bych nyní neřešila, pokud od nich nedostanete podnět, pokud by skutečně 6. Ročník nezvládal, řešilo by se to pak. Jestli má intelekt v pořádku, stejně ho jinam nevezmou.