icon

Jaký dárek dáváte učitelce na konci roku?

4. čer 2026

Ahoj, jaký dárek dáváte paní učitelce na konci školního roku?

Strana
z2
anonym_852871
4. čer 2026

Letos dárkové balení kořenících směsí, protože to současné třídní ještě nedostaly a u těch předchozích to mělo úspěch.

anonym_586ffc
4. čer 2026

Téměř vždy jedlé dárky, do balíčku lyofilizované ovoce, ořechy, káva, čaj, domácí džem či šťáva, kvalitní čokoláda, epsomská sůl do koupele.

andelka
4. čer 2026

Nakupuji ve zdravé výživě a k tomu občas bonboniéru, čaje, suché plody v polevě apod.

berynka
4. čer 2026

Ruzne…Mixit,lístky do divadla,poukaz do knihkupectví,kytky,sampano+jahody

prejeta_zaba
5. čer 2026

Malou spotřební věc - krém na ruce, čaj, oříšky. Myslím si, že lapačů prachu a levných bonbonier dostane i tak dost. 🤭

eliss232
5. čer 2026

Určitě nebudu kupovat nic drahé. Uvažuju nad kávou https://www.prazirnacoffeein.cz/kava-dekuji-tma... 🙂

bykelly
5. čer 2026

Balíček kosmetiky. 🙂 a něco dobrého, loni třeba ledové Frappucino. 🙂

glimmer
5. čer 2026

dávám jedlé dárky, loni měla úspěch sada od mixit ... letos jsem koupila ovocné medy a poukázku do knihkupectví.

kettkav
Autor odpověď smazal
kettkav
5. čer 2026

@anonym_autor Složíme se a kupujeme poukaz do hotelu v Krkonoších: https://booking.profitroom.com/cz/hotellenka/vo...

mourovatakocka
5. čer 2026

@anonym_autor Třídní žádný, naprosto nevidím důvod, nezaslouží si ani plat.
Angličtinářce bych chtěla věnovat malý poukaz do knihkupectví, čokoládu a oříšky nebo něco podobného jedlého. Jenže jsem ji nikdy neviděla, dcera říkala, že si do třídy nenosí ani sladkosti ani hrnek s čajem, tak vlastně absolutně netuším, co má ráda. Uvidím, zda bude chtít dcera dávat něco své oblíbené vrátné, posledně to byly nějaké bonbony, myslím. Do školky tradičně dělám balíček obsahující čokoládu a malé proseco (na Ježíška nahrazuju čajem).

prvomamka
6. čer 2026

Omlouvám se za nevyžádanou otázku. Proč se obdarovávání učitelů stalo normou? Jiné zaměstnání se neodměňuje dárky navíc. Respektive je tam fksp, které nemá každý zaměstnanec. Chápu, když se děti nebo rodiče domluví a koupí společně dárek třídnímu učiteli, který je vedl celý stupeň 1-5/6-9 třída a měli jej rádi. Nedostává už kantor květinu na konci školního roku? Nebo je dárek náhradou za velké množství květin? Svět je plný dárků pro učitele, a když je donese pár dětí, je to příští rok chápáno už jako povinnost pro všechny? Převážně to jsou myslím a doufám dárky do 100 Kč, že by jej mohlo dítě koupit samo z vlastního kapesného, má- li o to zájem. Dobře si pamatuju, že jsme měli ve třídě Verunku a Pavlíka a všichni ostatní byli učitelem oslovování příjmením. Proč se to podporuje? Nechci říct, že jsem neměla ráda své učitele. Ti kteří jsou oblíbení to dobře vědí. Na ty se žáci po většinu dní usmívají a věnují mu pozornost a úctu. Děkuji za neagresivní vysvětlení, jak to dnes chodí.

ladyhacek
6. čer 2026

Dáváme Malý jedlý dárek nebo kosmetiku, spíše jako pozornost a poděkování, ale u nás vím, že si to skutečně zaslouží. Známky na bakaláře nám chodí i v pátek večer nebo u v neděli, učitelka reaguje na zprávy i mimo její pracovní dobu. A to jen část proč je chceme odměnit. Když se s učitelkou loučí dáváme stále plodící jahody v květináči.

A k tomu, že nic nedostaneme ani my. Tak ja v práci ano, manžel každý rok alespon balíček vitaminům a věci z lékárny. Dýško v restauraci taky necháváme.
Kluci nosí malou kytičku a něco drobného k tomu (bonboniéra, pytlíček ořechu, nebo jsme dávali takové rozpustné medvídky jako čaj už nevím jak se to jmenovalo, ale dost se to propaguje něco od L - lipoo?? )

drep
6. čer 2026
@prvomamka

Omlouvám se za nevyžádanou otázku. Proč se obdarovávání učitelů stalo normou? Jiné zaměstnání se neodměňuje dárky navíc. Respektive je tam fksp, které nemá každý zaměstnanec. Chápu, když se děti nebo rodiče domluví a koupí společně dárek třídnímu učiteli, který je vedl celý stupeň 1-5/6-9 třída a měli jej rádi. Nedostává už kantor květinu na konci školního roku? Nebo je dárek náhradou za velké množství květin? Svět je plný dárků pro učitele, a když je donese pár dětí, je to příští rok chápáno už jako povinnost pro všechny? Převážně to jsou myslím a doufám dárky do 100 Kč, že by jej mohlo dítě koupit samo z vlastního kapesného, má- li o to zájem. Dobře si pamatuju, že jsme měli ve třídě Verunku a Pavlíka a všichni ostatní byli učitelem oslovování příjmením. Proč se to podporuje? Nechci říct, že jsem neměla ráda své učitele. Ti kteří jsou oblíbení to dobře vědí. Na ty se žáci po většinu dní usmívají a věnují mu pozornost a úctu. Děkuji za neagresivní vysvětlení, jak to dnes chodí.

@prvomamka já nevím, proč to dělaj ostatní, ale já osobně nevnímám učitelku stejně jako paní, která mi prodává v Normě potraviny nebo kadeřnici. Moje dítě s ní tráví denně 5 hodin, to je skoro jak člen rodiny. A ráda jí za to roční martýrium s naším mimoněm poděkuju dárkem.

mollyweasley
6. čer 2026
@prvomamka

@prvomamka Měla jsi někdy dítě třeba ve školce? Učitelka tráví s tvým dítětem klidně 7 hodin denně, odpovídá mu na všechny otázky, učí ho poznávat své emoce, mazlí ho, utěšuje, podporuje, sleduje kde má problémy a na ty se zaměřuje, se spoustou dětí tráví více aktivního času, než vlastní rodiče. Nikdy mu nedá do ruky mobil, neposadí ho před počítač nebo xbox, aby měla klid. Naučí ho za ten rok neskutečné množství dovedností, vědomostí. Některé děti vezme poprvé v životě na výlet autobusem nebo vlakem.
Ty si zajdeš na oběd do restaurace a číšníkovi dáš 50Kč dýško. Nestojí ti učitelka aspoň za čokoládu v podobné ceně, za celý takový školní rok?

enoli
6. čer 2026
@prvomamka

@prvomamka tak přesně na tuhle reakci jsem čekala, vyloženě jsem si říkala, že to tu bude za 3-2-1🙈.
Proc komentuješ něčí práci, pokud s ni nemáš zkušenost? Promin, vlastně máš — prošla jsi školstvím jako žák/student.
BTW - víš třeba o tom, že jezdit na školy v přírodě, lyžáky apod. je dobrovolná aktivita učitelky, která to dělá na úkor své rodiny a svého volného času? A stará se o děti vás rodičů 24/5?

enoli
6. čer 2026
@drep

@prvomamka já nevím, proč to dělaj ostatní, ale já osobně nevnímám učitelku stejně jako paní, která mi prodává v Normě potraviny nebo kadeřnici. Moje dítě s ní tráví denně 5 hodin, to je skoro jak člen rodiny. A ráda jí za to roční martýrium s naším mimoněm poděkuju dárkem.

@drep a ja třeba stejně rada donesu do nemocnice nebo doktorům, kteří se o mě starali (nebo o moje děti) něco dobrého ke kávě😊

andelka
6. čer 2026

Tak mase deti aktivně vymýšlejí dárky, rady dávají pozornost a oceňují tak, ze se jim věnujeme, ze nás mají rády. Uz se me ptali na to, co ma rada třídní a naopak. I my jim dáváme dárečky na konci školního roku. A ano, upouští se od květin, jsou drahé a nevydrží dlouho. Hodně učitelů hned po vysvědčení odjíždí.
A propo.. kytky a květináče, boxy na věci, knížky, relaxační pomůcky a hry na přestávky, kolíčky na výkresy, pastelky, fixy, nůžky, lepidla, lepicí pásky, pera, papíry a mnoho dalšího co mám a půjčuji dětem, kdyz nemaji, zapomenou, zlomí se, chtějí tvořit, nakreslit obrázek, kapesník na chlazení a náplasti na odřeniny, pomůcka pro zastavení krvácení z nosu atd atd.. to jde z mého, to mi škola nezaplatí.

vanilkacka
6. čer 2026

My davame darky misto kytky, ale v cene max do 250 Kč/učitelka, coz bych stejne dala za kupovanou kytici. Ráno navážu kyticku z toho, co zahrada dala.

vanilkacka
6. čer 2026

Davame med nebo kavu, uspech melo koreni Sonnentor, to doma vyuzije opravdu kazdy. Cokolady v lete moc nedavam, at se to nerozpusti.

sakura21
6. čer 2026
@prvomamka

@prvomamka protože lidi chtějí ocenit člověka, který s jejich dítětem tráví čas? Učí ho, formuje, vyslechne, když dítě potřebuje? Tak to cítím já jako rodič. Dcera měla na 1. stupni učitelku, nesedly si spolu, koupily jsme malou kytičku a kávu. Teď má třídní super a obdarovat ji chce. Jinak FKSP je ze zákona a ten i stanovuje, na co zaměstnanec může čerpat peníze. A ty možnosti jsou dost omezené.

sakura21
6. čer 2026

Třídní učitelce jsme loni kupovaly látky, šije si oblečení, známe ji dost na to, abych odhadly barvy a vzory. A vždy dáme sirup Kittl, který má ráda

sakura21
6. čer 2026
@prvomamka

@prvomamka a jinak, dětské doktorce a našemu neurologovi, kteří se nám starají o Adélku, posíláme každé Vánoce přání a malou pozornost. Stejně tak nosíme dárečky do stacionáře, i když už tam Adélka nedochází. A stejně tak necháváme spropitné. Nějak nechápu, proč zrovna učitelé leží lidem tolik v žaludku...

mourovatakocka
6. čer 2026
@prvomamka

@prvomamka U hodně rodičů je to podle mě takové to Aby měl Pepík u učitele oko, pak takové Dělají to všichni, tak musím taky, co by si o nás pomysleli. To ti samozřejmě nikdo nepřizná, stejně jako Jak jsou učitele nedocenění chudáci, tak je spasí kafe v červnu a čokoláda v prosinci. Za mě dávat za každých okolností aspoň něco, je prostě nesmysl, stejně jako plošné přidávání. Dárky Vánoce, konec školního roku beru trochu jako spropitné - když jsem spokojená, dítě je spokojené, proč nedat najevo ještě i jinak. Proto osobně dávám, kde jsme spokojení. A tam kde ne, tam bych nejradši poslala další stížnost, kdyby to snad mělo nějaký význam 😁 Protože bohužel, není každý učitel Učitel, někteří by k dětem neměli ani pod dozorem.

prvomamka
6. čer 2026
@enoli

@prvomamka tak přesně na tuhle reakci jsem čekala, vyloženě jsem si říkala, že to tu bude za 3-2-1🙈.
Proc komentuješ něčí práci, pokud s ni nemáš zkušenost? Promin, vlastně máš — prošla jsi školstvím jako žák/student.
BTW - víš třeba o tom, že jezdit na školy v přírodě, lyžáky apod. je dobrovolná aktivita učitelky, která to dělá na úkor své rodiny a svého volného času? A stará se o děti vás rodičů 24/5?

@enoli tak vy jste zase splnila moje očekávání😃 vím, že to je obětavá náročná profese. Mnohé si zaslouží obrovský obdiv. Bohužel nejsou takový všichni učitelé a přijde mi na škodu to začít brát jako normu.

prvomamka
6. čer 2026
@mollyweasley

@prvomamka Měla jsi někdy dítě třeba ve školce? Učitelka tráví s tvým dítětem klidně 7 hodin denně, odpovídá mu na všechny otázky, učí ho poznávat své emoce, mazlí ho, utěšuje, podporuje, sleduje kde má problémy a na ty se zaměřuje, se spoustou dětí tráví více aktivního času, než vlastní rodiče. Nikdy mu nedá do ruky mobil, neposadí ho před počítač nebo xbox, aby měla klid. Naučí ho za ten rok neskutečné množství dovedností, vědomostí. Některé děti vezme poprvé v životě na výlet autobusem nebo vlakem.
Ty si zajdeš na oběd do restaurace a číšníkovi dáš 50Kč dýško. Nestojí ti učitelka aspoň za čokoládu v podobné ceně, za celý takový školní rok?

@mollyweasley zatím ne, ale volala jsem do mateřské skupinky abych se informovala. Nevzala to paní ředitelka ale učitelka, která byla v módu řevu jen při pozdravu😮‍💨 Jestli jak popisujete funguje alespoň sedmdesát procent učitelů, tak to je výhra🙏 Nepochybně je to náročná a úctyhodná profese.

prvomamka
6. čer 2026
@vanilkacka

My davame darky misto kytky, ale v cene max do 250 Kč/učitelka, coz bych stejne dala za kupovanou kytici. Ráno navážu kyticku z toho, co zahrada dala.

@vanilkacka takové kytičky jsou nejcennější

prvomamka
6. čer 2026
@sakura21

@prvomamka a jinak, dětské doktorce a našemu neurologovi, kteří se nám starají o Adélku, posíláme každé Vánoce přání a malou pozornost. Stejně tak nosíme dárečky do stacionáře, i když už tam Adélka nedochází. A stejně tak necháváme spropitné. Nějak nechápu, proč zrovna učitelé leží lidem tolik v žaludku...

@sakura21 mrzí mě, jestli jste pochopila, že mám něco obecně proti učitelům. Na některé učitele všichni vzpomínáme s láskou a dokonce spousta dětí se v první třídě přeřekne a řekne učitelce mami♥️. Pak tu jsou jiní, kteří nás ztratili na výletě nebo řvaly na jiné dítě až jsme měli panický strach jít do školy, nebo byli protivné na zvídavé dítě, protože neznali odpověď... mourovatá kočka 👍

sakura21
7. čer 2026
@prvomamka

@sakura21 mrzí mě, jestli jste pochopila, že mám něco obecně proti učitelům. Na některé učitele všichni vzpomínáme s láskou a dokonce spousta dětí se v první třídě přeřekne a řekne učitelce mami♥️. Pak tu jsou jiní, kteří nás ztratili na výletě nebo řvaly na jiné dítě až jsme měli panický strach jít do školy, nebo byli protivné na zvídavé dítě, protože neznali odpověď... mourovatá kočka 👍

@prvomamka 👍 včera jsem měla sraz od maturity, přišly dvě naše třídní učitelky. Díky jedné jsem šla učit češtinu. Pak jsme vzpomínali na chemikářku, která neuměla učit, byla na nás ošklivá.... Ale raději vzpomínám na ty dobré.

lenkamal1
7. čer 2026

Květy a čokoládu

Strana
z2