icon

Řešit konflikty syna se spolužákem nebo vyčkat?

9. dub 2026

Hezký den,

syn chodí do páté třídy. Vím, že je celkem svůj, ale není zlý. Navíc je velmi vztahovačný a hodně věcí bere jako útok na sebe, i když to tak není. Od první třídy si stěžuje na děti, co mu kdo udělal, kdo se mu smál a zpětným vyšetřováním jsme často dospěli k tomu, že začátek byl u něj. Většinou to ale nikdy nemělo dlouhého trvání.
Poslední dobou si stěžuje opakovaně na jednoho spolužáka, že se mu směje, že do něj "omylem" strká, že mu "omylem" shazuje věci z lavice... Když jsem se ptala učitelky, tak prý to je opravdu omylem a syn si to příliš bere a moc to řeší. Syn je nešťastný, protože mu vadí, že mu učitelka nevěří a spolužák v tom pokračuje. Dneska přišla zpráva, že se kluci poprali, oba tvrdili, že si začal ten druhý, poznámku dostali oba. Syn tvrdí, že spolužák mu kopal do tašky. Spolužák tvrdí, že ho syn schválně strčil a on zakopl o tašku.
Ve mě se to teď pere, jestli řešit víc, třeba s metodikem prevence, nebo to nechat, jestli se to zase nesrovna.

klokanka31
9. dub 2026

@anonym_autor Já bych to teda řešila. Nechápu jak "omylem" mu může shazovat věci z lavice...

autor
9. dub 2026
@klokanka31

@anonym_autor Já bych to teda řešila. Nechápu jak "omylem" mu může shazovat věci z lavice...

@klokanka31 syn sedí za ním, tak prý když jde kluk na své místo, tak strčí do lavice a spadne penál. Za týden stejným způsobem sundá z lavice učebnice... Není to několikrát denně, většinou to je tak jednou za týden.

petlep
9. dub 2026

@anonym_autor nezastavam se nikoho. Ale myslet si, ze je normalni ze mu spoluzak kazdy tyden shodi pomucky z lavice omylem a ze je to tak v poradku no nevim tady je neco spatne. A nemyslim u Tveho syna. I kdyby spoluzak, ktery schazuje sedel kdekoliv. Nebo by se mela pani ucitelka zamyslet jak maji usporadane lavice, kolik mista maji v ulickach jestli v nich neni mozne projit tak aby si deti navzajem neschazovaly veci 🙈🙈

anonym_b1e784
10. dub 2026
@petlep

@anonym_autor nezastavam se nikoho. Ale myslet si, ze je normalni ze mu spoluzak kazdy tyden shodi pomucky z lavice omylem a ze je to tak v poradku no nevim tady je neco spatne. A nemyslim u Tveho syna. I kdyby spoluzak, ktery schazuje sedel kdekoliv. Nebo by se mela pani ucitelka zamyslet jak maji usporadane lavice, kolik mista maji v ulickach jestli v nich neni mozne projit tak aby si deti navzajem neschazovaly veci 🙈🙈

@anonym_autor mám taky dítě v páté třídě a tenhle typ ,,her" nebo jak to nazvat je úplně běžný a nemyslím, že je to v pořádku, taky řešíme pořád něco.. řešila jsem shazování penálu už jen z důvodu věčně na kaši rozlámaných tužek a per, takže i kdyby omylem, řešila bych to a souhlasím s @petlep

anonym_be0259
10. dub 2026

Tohle je úplně učebnicový příklad šikany, kterou agresor schovává za "náhodné omyly". Vsadím se, že když dotyčný prochází kolem jiných lavic, nic nepadá a když prochází kolem lavice tvého syna někdo jiný, také se nic neděje.
Prošli jsme si tím před dvěma roky u dcery, když se vymezila proti své nejlepší kamarádce, která začala šikanovat jiné spolužačky, které se chtěly bavit s naší dcerou. Ze dne na den se z nej kamarádky stal agresor. Doporučuji to řešit hned takto na počátku, jinak se to bude stupňovat.

petlep
10. dub 2026
@anonym_be0259

Tohle je úplně učebnicový příklad šikany, kterou agresor schovává za "náhodné omyly". Vsadím se, že když dotyčný prochází kolem jiných lavic, nic nepadá a když prochází kolem lavice tvého syna někdo jiný, také se nic neděje.
Prošli jsme si tím před dvěma roky u dcery, když se vymezila proti své nejlepší kamarádce, která začala šikanovat jiné spolužačky, které se chtěly bavit s naší dcerou. Ze dne na den se z nej kamarádky stal agresor. Doporučuji to řešit hned takto na počátku, jinak se to bude stupňovat.

@anonym_be0259 a jeste to vypada, ze pani ucitelka to vlastne kryje. Nebo prinejmensim nektere veci proste v maliku nema. Snad se zakladatelce podari brzy vyresit situaci aby jeji ditko bylo spokojene.

autor
10. dub 2026
@petlep

@anonym_be0259 a jeste to vypada, ze pani ucitelka to vlastne kryje. Nebo prinejmensim nektere veci proste v maliku nema. Snad se zakladatelce podari brzy vyresit situaci aby jeji ditko bylo spokojene.

@petlep podle učitelky je syn přecitlivělý a vše si moc bere, dneska jsem se byla opět ptát. Dokud kluk neseděl před ním, tak se nic nedělo. Ona má pravdu v tom, že syn opravdu vše velmi citlivě vnímá. V pondělí chlapce přesadí jinam.

petlep
10. dub 2026
@anonym_autor

@petlep podle učitelky je syn přecitlivělý a vše si moc bere, dneska jsem se byla opět ptát. Dokud kluk neseděl před ním, tak se nic nedělo. Ona má pravdu v tom, že syn opravdu vše velmi citlivě vnímá. V pondělí chlapce přesadí jinam.

@anonym_autor je to samozrejmne na Tobe.

zmrzlinka
10. dub 2026

Určitě řešit.Pokud to nebude řešit třídní tak jít výš.To je nemůže třídní přesadit?Musí sedět za sebou?

autor
10. dub 2026
@zmrzlinka

Určitě řešit.Pokud to nebude řešit třídní tak jít výš.To je nemůže třídní přesadit?Musí sedět za sebou?

@zmrzlinka v pondělí je přesadí, to jsem už psala.