Jaké máte zkušenosti s jeslemi v Česku?
Jaké máte zkušenosti s jeslemi v Česku? Všechny děti chodily od půl roku na dvě dopoledne týdně, abych mohla aspoň na chvíli do práce. Sice jsem víc než půlku výplaty utratila za jesle, díky tomu, že jsem si nějakou práci přinesla domů, jsem nebyla na nule.
Jesle mi zachránily psychické zdraví a myslím, že i manželství, ani já, ani muž si neumíme představit, že bych byla 3 roky s dítětem sama doma. Není větší nerovnost, než když jeden z páru je 3 roky doma a druhý chodí na plný úvazek do práce, nebo 9 let v případě 3 dětí. Kdybych měla děti znovu, bylo by to v jiné zemi, kde není běžná 3 letá rodičovská a nikdo se nediví, že jdete po půl roce od porodu do práce
@pavlinkaaa87 Já mám na to stejný názor. Syn chodil od roka na 3 dny do jeslí. Návrat aspoň na menší úvazek do práce mi zachránil mentální zdraví. Já bych nemohla být doma 3 roky nebo i víc. A zkušenost z jeslí máme moc dobrou. Syn byl v soukromých, ale znám maminky, co měly děti ve státních a taky byly spokojené.
Takže by ses přestěhovala do jiné země kvůli tomu, aby se nikdo nedivil? Já teda moc nechápu, když chce člověk dát dítě do jeslí/dětské skupiny, tak přeci může. Může se taky s mužem na rodičáku vystřídat, ano není to běžné, znám ve svém okolí jen jeden případ, ale když ti vadí, že se někdo diví, tak to je těžké. Ale co kdyby se ti v zahraničí divili, že jsi třeba z ČR?
Tady svými dotazy ( jeden horší než druhý ) a cpeš je sem ve velkém, hádky nevyvoláš.
Takže by ses přestěhovala do jiné země kvůli tomu, aby se nikdo nedivil? Já teda moc nechápu, když chce člověk dát dítě do jeslí/dětské skupiny, tak přeci může. Může se taky s mužem na rodičáku vystřídat, ano není to běžné, znám ve svém okolí jen jeden případ, ale když ti vadí, že se někdo diví, tak to je těžké. Ale co kdyby se ti v zahraničí divili, že jsi třeba z ČR?
@lis6 jj, kdybych měla děti znovu, tak ano. Jednak kvůli nevyžádaným komentářům a to i od dětské doktorky, jednak kvůli tomu, ze když jsou jesle a částečné úvazky běžné, není nutná žádná složitá domluva se zaměstnavatelem
@lis6 jj, kdybych měla děti znovu, tak ano. Jednak kvůli nevyžádaným komentářům a to i od dětské doktorky, jednak kvůli tomu, ze když jsou jesle a částečné úvazky běžné, není nutná žádná složitá domluva se zaměstnavatelem
@pavlinkaaa87 Kvůli tomu není třeba se stěhovat do zahraničí. Stačí v ČR změnit sociální bublinu. V Praze je to naprosto běžné a mezi vysokoškolačkami v mém okolí znám jen minimum těch, co byly doma 3 roky nebo déle. Naopak mám pocit, že většina dětí jde nejpozději ve dvou letech do jeslí nebo skupinky a nikdo se nad tím nepozastavuje.
Tobe se nelibi blbe komentare na to jak to delas ty a pritom se ted chovas uplne stejne k maminkam,co jsou doma s detmi do 3 let. Proc tak kopes kolem sebe? Jsi s tim fakt ok? Podle jedovasti prispevku mi to tak nepripada,ostre tady prosazujes svuj nazor a z ostatnich delas spatne mamy jen proto,ze to maji jinak. At si to kazdy dela jak chce. Me je to burt,ja jsem si to taky udelala dle sveho. Nekdo je vice matersky typ a nekdo mene. Je to povaze nastaveni a prioritach. Ja jsem byla doma s detmi 5 let a uzila jsem si to,psychicky jsem se nehroutila,financne nas zabezpecil manzel (nemame moje a tvoje penize) a bylo fajn nemit zadne "povinnosti". Ja to zase beru tak,ze prace byla a bude,ale dite bude male jen jednou. Porizovala jsem si deti,protoze se o ne chci starat,chci s nimi travit cas. Navic,pulrocni deti jsem plne kojila. Me by mrzelo,kdybych treba kvuli financim do prace musela,takhle male dite by mi chybelo. Chtela jsem byt u prvnich pokroku,lezeni,chozeni prvni sluvko. Ale rozhodne neodsuzuji nikoho,kdo to ma jinak. A jinak je taky moznost se vystridat,nemusi byt doma jen zena. Deti jsem dala az do skolky,kdyz uz jevily zajem o kolektiv a ja uz do prace musela. Nastesti jsem se nesetkala nikdy s nikym,kdo by do me kvuli tomu ryl nebo tak neco. A ja jsem nikdy do toho nemluvila nikomu jinemu. Svagrova treba pracuje od pul roku starsi a pak od roka mladsi a zaridila si chuvu. Nechtela prijit o pozici v praci. Pak mam kamaradku,ktera zustala sama a tak musela na brigadu,chodila i s ditetem. Takze ty situace jsou ruzne...A stehovat se kvuli tomu do zahranici? Hele i tam se najdou maminky,ktery by nam zavidely nas system a chtely by byt doma s detmi. Dokonce si tam maminky setri penize,aby pak mohly byt doma dele s ditetem.
@pavlinkaaa87 Třeba u mého manžela je zas nemyslitelné abych do práce šla, když máme dceru. Sice v září půjde do školy, ale stejně bylo v plánu být dál ženou v domácnosti. Teď teda čekáme druhé miminko, a nemůžu se dočkat 🥰 Pro mě jsou děti na prvním místě, i když to je někdy náročnější.
@pavlinkaaa87 Třeba u mého manžela je zas nemyslitelné abych do práce šla, když máme dceru. Sice v září půjde do školy, ale stejně bylo v plánu být dál ženou v domácnosti. Teď teda čekáme druhé miminko, a nemůžu se dočkat 🥰 Pro mě jsou děti na prvním místě, i když to je někdy náročnější.
@klokanka31 Vzhledem k tomu,ze zakladatelka tu je od 3/26,tak mi to pripada zase jen k rozdmychani debaty. Ja mela onko nemocnou dceru a to jeste vic umocnilo moje rozhodnuti byt s detmi doma,dokud to jde. Priority jsou ted u nas jinde. Manzelovi nevadilo,ze jsem doma. Vlastne proc by mu to melo vadit ( u nas se neresily penize).
@pavlinkaaa87 A on snad někdo ženě v ČR prikazuje byt e roky doma a muzovi zakazuje byt na RD 🤔 Ze jsem si toho nejak nevsimla. A jestli ty se nerozhodujes podle sebe, ale podle toho, co si bude myslet okoli, tak neni problem v okoli, ale v tobě.
@klokanka31 Vzhledem k tomu,ze zakladatelka tu je od 3/26,tak mi to pripada zase jen k rozdmychani debaty. Ja mela onko nemocnou dceru a to jeste vic umocnilo moje rozhodnuti byt s detmi doma,dokud to jde. Priority jsou ted u nas jinde. Manzelovi nevadilo,ze jsem doma. Vlastne proc by mu to melo vadit ( u nas se neresily penize).
@kristyn86 Tak vadit by mu to mohlo, pokud by chtel cast doby byt doma on...
@kristyn86 Jo já si všimla že to je ta samá co řešila náušničky pro miminko
@pavlinkaaa87 Kvůli tomu není třeba se stěhovat do zahraničí. Stačí v ČR změnit sociální bublinu. V Praze je to naprosto běžné a mezi vysokoškolačkami v mém okolí znám jen minimum těch, co byly doma 3 roky nebo déle. Naopak mám pocit, že většina dětí jde nejpozději ve dvou letech do jeslí nebo skupinky a nikdo se nad tím nepozastavuje.
@petulkadodo bublina kolem mě byla v pohodě, ale doktorka měla nesmyslné kecy, ze dítě bude pořád nemocné. Nebyla to pravda, naopak ve školce bylo méně nemocné a zvykání na školku pohoda
@petulkadodo bublina kolem mě byla v pohodě, ale doktorka měla nesmyslné kecy, ze dítě bude pořád nemocné. Nebyla to pravda, naopak ve školce bylo méně nemocné a zvykání na školku pohoda
@pavlinkaaa87 A proc rozebiras s doktorkou, kdy pujde do skolky 🤔
@klokanka31 a co kdybys do práce chtěla a pro manžela to bylo nemyslitelné, co bys dělala?
@pavlinkaaa87 A proc rozebiras s doktorkou, kdy pujde do skolky 🤔
@j.a.n.i nenapadlo mě tenkrát, že doktorka bude mít kecy kvůli jeslím od půl roku
@klokanka31 a co kdybys do práce chtěla a pro manžela to bylo nemyslitelné, co bys dělala?
@pavlinkaaa87 A co by si ty delala,kdyby muz chtel,aby si byla s ditetem doma do 3 let? 😀
@pavlinkaaa87 A co by si ty delala,kdyby muz chtel,aby si byla s ditetem doma do 3 let? 😀
@kristyn86 No, ja bych mu rekla, ze on klidně může...
@pavlinkaaa87 Tak bohužel na pediatra, se kterým si názorově nesednete, můžeš narazit kdekoli. Já nedávno třeba slyšela o jedné, co hromadně doporučuje klukům narozeným v létě odklad bez ohledu na jejich zralost. Odpovědnost za dítě ale neseš ty, nesmíš se nechat rozhodit jen tím, že má někdo jiný názor. Nejen pediatr, ale třeba i babička, sousedka, kolegyně v práci, budou mít na jednu věc různé názory, to k mateřství patří 🤷♀️
@pavlinkaaa87 Nic, protože on by respektoval moje přání. Ale já jsem rodinný typ no...😃

@pavlinkaaa87 Každý ať si to dělá podle svého ne?