Poradna: Rozvoj řeči u dítěte. Čekám na vaše dotazy!

medkovapavla
12. říj 2017

Milé maminky,

dnes od 9 do 11 hod jsem připravena Vám odpovídat na Vaše dotazy týkající se rozvoje řečí u Vašich děťátek.

Pavla Medková

igiana
12. říj 2017

Dobry den 😊. Syn asi v 10 mesicich začal mluvit mama, baba, tata. Teď ma 14 mesicu a vsechno je dada. Je to normálni?

listopadka1
12. říj 2017

Dcerka 15 mesicu nepouziva zadne slovo - ani mama, tata. Napodobuje asi 5 zviratek, ruzne zvuky (auto, vrtacka..), porad zvatla, ale mama nerekne. Jinak vsemu rozumi, i kdyz nemluvim primo na ni, dokaze splnit i pomerne komplikovany pozadavek (vezmi micek a dones ho tatovi) i bez ukazovani. Snazim se ji ta slova ucit, ale ona je proste neopakuje. Mam se tim nejak znepokojovat, nebo je to v poradku? Dekuji

kuliseks
12. říj 2017

DobrY den, syn ma rok a 10mesicu a teprve pred par dny zacal rikat par slov jako máma, táta, deda, mimi, pipi a tak. Misto mňau rika au treba. Auto je jen au. Je to ale zatim v jeho veku normalni? Jinak je vsechno u nej v poradku. Je zivy, vsemu rozumi, ale treba i chodit zacal az v roce a 5 mesicich.

verunka11221
12. říj 2017

Dobry den,syn skoro 22mesicu rika jen mama. O mluveni nema zajem,vse nam dokaze ukazat nebo si udela sam. Co mu rekneme tomu rozumi ale mluvit nebude. Je pravda ze ja,sourozenci i ostatni deti z rodiny mluvili pozde a spatne. Prosim jak postupovat? Nase dr. rikala ze nas kdyz tak ve dvouch letech posle na nejaka vysetreni. Nechci nic zanedbat a po pripade zacit s ucenim co nejdriv.

medkovapavla
autor
12. říj 2017

Dobrý den,
z Vaše dotazu chápu, že dcerka rozumí a všemu vyhoví. pro nijsou ona slova přirozená. Opakujte, ukazujte, určitě se objeví nová slova. Neznepokojujte se.

@listopadka1

medkovapavla
autor
12. říj 2017

@kuliseks
Od 12 měsíců dítě dokáže využívat slova vyjadřující potřeby, citoslovce a přání - mají sdělovací funkci. vy jste začali o trošku dříve...Když ukažete na auto a Váš syn řekne jen au - nevadí -vyslovte slovo auto správně a nezapomeňte na pochvalu.
Držím palce.

agent008
12. říj 2017

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, do jakého věku je "normální" že dítě vůbec nemluví a popřípadě odkdy by se to mělo nějak odborně řešit - a jak? Kluk 3 a čtvrt roku a nemluví vůbec, řekne jen máma, táta, děda...děkuji za odpověď 🙂

medkovapavla
autor
12. říj 2017

@verunka11221
Dobrý den,

znám pár kolegyň, kdy chlapci opravdu začali mluvit později. Určitě nic nezanedbáte, pokud se svým synem na doporučení Vaší pediatričky zajdete na logopedické vyšetření či poradny. Držím palce

medkovapavla
autor
12. říj 2017

@agent008
Dobrý den,
doporučila bych již odbornou poradnu. Doporučení Vám vystaví Váš pediatr.

medkovapavla
autor
12. říj 2017

@agent008
Ještě bych dodala, nebuďte, prosím znepokojeni, pokud se Vaše dítě rozvíji jinak zcela normálně, velký obrat v mluvení by měle nastat opravdu mezi 3 a 4 rokem věku dítěte.

kuliseks
12. říj 2017

@medkovapavla dekuji za odpoved, ale asi jste se prehledla. Synovi neni 10mesicu, ale uz 1rok a 10mesicu k tomu... tedy 22mesicu... a teprve pred par dny zacal meco malo povidat a opakovat. Dekuji

medkovapavla
autor
12. říj 2017

@kuliseks
Omlouvám se, opravdu jsem přehlédla věk vašeho syna.
Nebojte se, jste na správné cestě k dalšímu rozmlouvání.
Mluvte, opakujte, ukazujte, využívejte i interaktivních hraček.. dětí milují objevování.
Držím palce.

medkovapavla
autor
12. říj 2017

@igiana
Dobrý den,
ano, je to normální, od 12 měsíce věku dítěte mají slova sdělovací funkci - snaží se vyjadřit pocity, potřeby, přání.. Je nutno mluvit zvolna, opakovaně, přesně artikulovat, používat gramaticky správné věty. Zkuste, aby Vaše děťátko ukázalo na předmět, hračku, kterou chce a za každý pokus o vyslovéní chvalte a gramaticky správně opakujte. Doporučuji i jednoduché říkanky - Učíme se říkanky od Fisher - Price.
Držím palce.

agent008
12. říj 2017

@medkovapavla děkuju za doporučení! a lze nějak vývoj řeči podpořit - kromě čtení knížek, opakovat nechce nic

veronicka89
12. říj 2017

@kuliseks tohle dela nas ve 2 letech 😂

kuliseks
12. říj 2017

@veronicka89 tak my zacali o dva mesice driv no 🙂 toneni zas takovy rozdil 🙂 drzim palce i vam 🙂

buldrik
12. říj 2017

Dobry den. dcera ma 3.5 roku. Vyrusta ve trijazycnem prostredi (holandstina ve skolce, cestina - ja, anglictina manzel, ale neni to jeho rodny jazyk). Dohromady ma zasobu tak 150 srozumitelnych slov . Ukecana je hodne, ale vetsine toho co rekne nikdo nerozumi, vypada to, jako by si vytvorila vlastni jazyk.
V holandsku radi pockat do 4-5 let, vydupala jsem si logopedii a hanen kurz. Jedna logopedka navrhuje, abychom vyradili cestinu (manzel uz vyradil pred pul rokem rumunstinu). Co si o tom myslite ? Svym zpusobem by to bylo pohodlnejsi, ale protoze jezdime velmi casto do Cech, chci, aby mala umela cestinu. A take se obavam, ze i kdyz moje anglictina je na velmi vysoke urovni, jsou veci, ktere proste neumim pojmenovat a mam pocit, ze si s dcerkou nebudu nikdy moc pokecat tak jak v cestine. Krom toho se od nas samozrejme nauci spatny prizvuk a gramatika taky neni bez chyb.
Posledni vec - v holandsku se chodi do skoly od 4 let, takze kvuli problemum s jazykem asi bude muset do "zvlastni skoly" alespon pro zacatek. Tomu bych se take chtela vyhnout.

Jeste bych dodala, ze ma problem s udrzenim pozornosti, je hyperaktivni a cim dal casteji slysim od lekarky, logopedky nebo ucitelek ze skoly, ze to muze by adhd

medkovapavla
autor
12. říj 2017

Zkuste prosím interaktivní hračky, dítě je zvídavé miluje objevování, zvukové, hrajíc, mluvící, pohybující hračky - Fisher - Price ma dostatečnou nabídku kvalitních hraček - př: Pejskův stoleček - s třemi úrovněni přizpůsobené vývojovému stupni dítěte -
(stiknutím tlačitka - uslyší dítě název tvaru, barvy a pod.). Vy zkuste zopakovat společně s dítětem. Ukažte a opakujte. Dobré jsou i jednoduché říkanky - př: Učíme se říkanky. Cílem je obohatit hlasový projev dítěte - naučí se ovládat tón hlasu, modulaci, důraz, hlasitost a časové vzorce. K řízení a automatizaci hlasu u dítěte dochází pomocí bezprostředné zvukové a proprioreceptivní zpětné vazbě hlasové artikulace. Proto je velmi důležité využívat dostupné prostředky k obohacení zvukového rejstříku dítěte. Nezapomeňte opakování pouze v době, kdy je dítě aktivní, nepřekročit onu hranici vlastní aktiviti dítěte. Zdraví Pavla

@agent008

medkovapavla
autor
12. říj 2017

@buldrik
Dobrý den,
těžká otázka..
Moje zkušenost( žila jsem a pracoval 3 roky ve Vídni, kde mám mnoho přátel, mezi nimi i dvojjazyčné rodiny s dětmi. Máma mluví slovenesky, táta německy na děti, rodiče mezi sebou pouze německy, navštěvují školky, kde se mluví německy i anglicky, děti školku, školu zvládají a já mnohdy závidím, jak rychle dokáží měni jazyk dle potřeby). Zatím tedy vidím jen samá pozitiva. Já osobně bych doporučovala obrátit se na dobrého psychologa a psychologicko pedagogickou poradnu, kde by Vám mohli poradit více, i ohledně ADHD. Držím palce Pavla

guinea
12. říj 2017

Dobrý den, je fajn že je tu tahle poradna, snad ještě mou otázku stihnu v časovém limitu 🙂 Syn 2 roky a 3 měsíce, aktivně používá jen slovo "ne". Před cca rokem uměl říct máma, auto, a jak dělá několik zvířátek, ale slova používal jen když jsme ho moc "otravovali", aby je řekl. Rozumí všemu, i komplikovanějším pokynům, prospívá normálně, komunikuje pomocí gestikulace - je pravda že je mimicky tak nadaný, že si dovede pomocí ukazování zařídit vše, co chce. Žvatlá si jen vyjímečně, sluch má v pořádku, když už dřív používal těch pár slov, vyslovoval je moc pěkně. Jeho prostě mluvení absolutně nezajímá.
Zpíváme si, říkáme říkanky, ukazujeme knížky (ty má moc rád). Ale stejně mám většinu času pocit, že je němý... Kdy je čas na logopedickou poradnu?

konidana
12. říj 2017

Dobrý den, syn má OVŘ a chodíme na logopedii (od jeho 4,5r). Za ty roky jsem se utvrdila v názoru, že si jde svým tempem a o moc to logopedií a cvičením urychlit nejde. Co písmenko to půl roku až rok. Nyní je mu 8 a letos snad už dá R, pak ještě Ř. Co si o tom myslíte vy?

jasminajasminova
12. říj 2017

Dobry den, dcera 4 roky spatne mluvi (ma svou rec) , navstivili jsme detskou psycholozku, logopedku,neurologii... Vsechna vysetreni dopadla v poradku, s dcerou se snazime maximalne mluvit, ucit se formou hry, ale stale bez vetsich vysledku...Jak prosim postupovat dal? Dekuji.

lucah87
12. říj 2017

Dobry den syn 3,5 let nechce skoro vůbec mluvit, umí pár slovníček, denně po něm chci aby opakoval po me když mu ukazují obrázky , ale nechce spolupracovat a nedokáže se soustředit. Mám ještě počkat nebo už vyhledat logopeda ? Už druhým rokem chodí do školky tam ho chválí ale doma prostě ma tu svou řeč.

liduskabalanova
12. říj 2017

Dobry den, mohla bych se optat, dcerka, v prosinci ji budou 4 roky, snazi se mluvit, ale obcas splaca slovicka do sebe, prijde mi, ze se jen snazi mluvit jako dospeli, celou vetou, ale nedokaze si to jeste uplne poskladat 😉 .. Neumi rikat r, je to normalni ..?? V kolika letech by deti ,,meli,, zvladat dobre mluvit ..?? Dekuji moc za odpoved 😉 ..

konidana
12. říj 2017

@liduskabalanova tak R a Ř stačí když jim naskočí do 6 let - do nástupu do školy 🙂

liduskabalanova
12. říj 2017

@konidana Super 🙂 .. Díky moc 🙂 .. Já bych neplašila, jen někdy třebas blízká rodina mě straší, posílají ji se mnou k logopedovi, tak abych byla v klidu 🙂 .. Taky myslím, že má ještě chvilku čas 🙂 .. Díky moc ..!!

medkovapavla
autor
12. říj 2017

@guinea
Dobrý den,
dle logopedů je čas navštívit poradnu v případě, že ve 3 letech dítě nemluví, pokud mluví stále nesrozumitelně, při koktání, ráčkování...
Medková

medkovapavla
autor
12. říj 2017

@konidana
Buďte trpělivá,cvičte, dobře je, že jste vedení u logopeda. Zdravím Pavla

medkovapavla
autor
12. říj 2017

@jasminajasminova
Opět se opakuji - buďte prosím trpělivá, mluvte se svojí dcerkou, opakujte, využijte interaktivních hraček - děti jsou zvídavé, v tomto věku rády experimentují, zkuste zvukovou, mluvící, hrající hračku s nahráváním např Mini Beat Bo - je zde možnost přímého nahrávání zvuku - u dětí je řízení a automatizace hlasu je založena na bezprostřední zvukové a proproirecepční zpětné vazbě hlasové artikulace. Držím palce.

medkovapavla
autor
12. říj 2017

@lucah87

Dobrý den,
Váš syn mluví ve školce dobře, doma má svoji řeč - navštivte logopeda.
Zdraví Pavla