Jak přijímalo děťátko nové chutě?

andrea_nutrilon
28. črc 2014

Jak u vás probíhal přechod z kojení na umělé mléko/příkrmy? A jak jste ho naučila pít z lahvičky? Za jak dlouho přijalo vaše děťátko nové chutě?

lv
28. črc 2014

z kojení na UM - cca 2 týdny /musela jsem přestat kojit ze zdr.důvodů/, bez problémů, dcerka pije jakoukoliv značku mlíčka a žádné jí nedělá potíže..ani s lahvičkou nebyl problém, pila z každé /a kojení nám to nekazilo, dostávala z lahvičky když jsem byla mimo domov/.
A nové chutě? Mám doma otesánka, co by nás snědl, kdyby mohl 😎

andrea_nutrilon
autor
28. črc 2014

@lv Někdy přechod na lahvičku dokáže hodně potrápit, gratuluji Vám, že dcerka s tím neměla žádný problém a přeji vám, aby jí stále tak chutnalo 🙂! Má radši dcera mlíčka s příchutí nebo kupujete raději mléka bez jakékoliv příchutě?

eldrag
28. črc 2014

nám se odstavil prcek sám, od 4 měsíce dostával na hraní plastové lžičky, koukal na nás jak jíme a dostával fenykl. čaj na lžičce, lahvičku na pití vzal uplně v pohodě - zřejmě z důvodu že jsem kojila pouze s kloboučky, takže silikon jako silikon :D

lv
28. črc 2014

@andrea_nutrilon bez příchutí. A pije stále ráno-poledne-večer cca 180ml 😀

andrea_nutrilon
autor
28. črc 2014

@eldrag To vám i vašemu děťátku blahopřeji 🙂! A jak přijímalo nové chutě? Jak mu trvalo dlouho než si zvykl na neznámou chuť?

verunnkaa
28. črc 2014

nám přechod na lahvičku nevadil, pomalu přestávám kojit, protože se malá nechytá a obávám se jak dostává jen Nutrilon že ji bolí bříško, když dostává jen toto. Zkouším dávat fenyklový čajík ale u toho se mračí, vodu už vůbec ne. ale snažím se do ni něco dostat, protože měla tužší stolici.

andrea_nutrilon
autor
28. črc 2014

@verunnkaa Nutrilon je umělé mléko, které plně pokrývá potřeby miminek daného věku. Pokud holčička trpí na bolesti bříška, je dobré pátrat po příčině. Pokud holčička ještě neukončila 4. měsíc a je plně na mléce, řešením by mohl být přechod na Nutrilon speciální řadu mlíček, které jsou upraveny pro potřeby miminek s menšími trávicími potížemi. Pokud holčička dostává již i příkrmy, může mít bolesti bříška a tuhou stolici spojené i s nějakým druhem zeleniny, který pravidelně dostává.

eldrag
28. črc 2014

@andrea_nutrilon většinou ochutnal vyplival a podruhé už mi málem utrhnul ruku, musím říct, že máme štěstí na takového strávník, sice toho moc nesní, ale za to sní vše, dokonce i špendlíky s pekama. Dokonce jsem vyzkoušela i citron abychom měli ksichtíkovou fotku a nic, jen to olíz něco zabrekotal a pak si ho vzal a vycucal celý bez jediného ošklíbnutí.

verunnkaa
28. črc 2014

Bude mit teprve tři měsíce a prikrmy nedostává. Tak myslíte že nedávat klasicky nutrilon? A nemůže si na něj třeba ještě zvykat? Takže by cajik neměla mit? Opet má tuhou stolicstolici.

verunnkaa
28. črc 2014

Ještě bych chtěla říct že tak pláče jen večer. Tak třeba zkusit Good sleep?

andrea_nutrilon
autor
28. črc 2014

@verunnkaa Pokud miminko pláče převážně v odpoledních nebo večerních hodinách, nejspíše se jedná o kojeneckou koliku, která je nejčastější právě v tuto denní dobu. V tom případě bych doporučovala podání mlíčka Nutrilon Anti-Colics, které tyto problémy pomáhá zmírnit. Nutrilon 1 Good Sleep je určen především pro ty děti, které jsou brzy po nakrmení hladové a brzy po nakrmení se budí. Není ale určen pro děti, které trpí na bolavé bříško, pro ty je vhodnější právě Nutrilon Anti-Colics, který je pro jejich citlivé zažívání snáze stravitelný.

verunnkaa
28. črc 2014

a může se kombinovat Nutrilon 1 a ten Anti-Colics třeba na večer? mám totiž doma ještě nakoupené, tak jestli je prodat nebo využívat. děkuji moc za odpovědi, neměla jsem se koho zeptat, jsem za tyto diskuze s odborníkem ráda, v lékárně mi totiž neřeknou nic

andrea_nutrilon
autor
29. črc 2014

@verunnkaa Nutrilon 1 můžete podávat během dne, např. ráno, v poledne a odpoledne a ve večerních hodinách, kdy mívá miminko potíže, můžete s časovým předstihem podat Nutrilon 1 Anti-Colics. Pro některá miminka je tato kombinace vyhovující, u některých je ale nutné speciální mlíčko podávat během celého dne.

satalicka
29. črc 2014

Já mám zase opačný problém. Mám holčičku, které budou za 3 dny 5 měsíců. Je pořád plně kojená, ale po kojení už začíná plakat, určitě už jí kojení nestačí. Zkoušela jsem dávat Nutrilon z lahvičky, ale z láhve prostě nechce pít. Za chvíli jí musím zase přiložit k prsu. Snad se to brzy naučí.

verunnkaa
29. črc 2014

Dobrý den dala jsem na vaši radu a dnes koupila anti colics. Doma jsem zjistila že při minule koupit mi lékárnice dala Good sleep misto normální. Mužů ho používat přes den? Ať ne kombinují normální Good sleep a anti colics? Omlouvám se že vás tak otravují. Ale nemám se koho zeptat ☹

jijulka
29. črc 2014

z důvodu průjmu nám dr doporučila Nutrilon Low Lactose, dokud se prcek nevyléčí. Sehnala jsem ale jen ten počáteční (ozn. 1) Nevadí to, když je nám 8 měsíců? (V lékárně jsem si objednala 2, ale přišel mi HA, paní se spletla... tak jsem z nouze ctnost koupila aspoň tenhle, protože máme doma mlíkofila, vlastně ani nevím, jestli se 2 vyrábí...)

jijulka
29. črc 2014

@satalicka my měli to samý a pomohlo mi dát na večeři mléčnou kaši (ze lžičky) - dáváme Sunarku na dobrou noc - a pak ještě dokojit. To samý i když jsme teď už na UM, dostane kaši a pak lahev. Snad ti to pomůže taky 🙂 jinak přes den to prostě vydrž, má asi jen spurt, ono se to srovná za pár dní. My šli na UM až ve chvíli, kdy jsem přišla o mlíko.

lenunaaa
29. črc 2014

Z lahvičky malému trvalo asi týden, byl to boj ale po trpělivém zkoušení se podařilo 🙂
nové chutě u příkrmů zvládal pomalu, ovoce hned bez problému ale zeleninu s masem moc nechtěl a nadavoval se... asi po měsíci začal dlabat všechno a teď? Má radši masozeleninové příkrmy než ovoce a různé kašičky 😀

svija
29. črc 2014

Nám se tedy přechod na lahvičku nepodařil nikdy. Syn byl plně kojený, z příkrmů jsme začali zatím pouze zeleninu, které vždy snědl tak tři lžičky a pak jí odmítal. Bylo třeba, abych přestala kojit ze zdravotních důvodů kolem půl roku věku syna. zkoušela jsem hromady různých lahviček, hrníček a kdesi cosi, různá mléka a nic. Nakonec i lékaři i laktační poradkyně uznali, že nám nezbyde nic jiného než kojit nějakou dobu i s léky, než z "toho vyroste". Bylo to pro mě období hrůzy.

andrea_nutrilon
autor
30. črc 2014

@satalicka Maminko, je normální, že miminko zpočátku lahvičku s umělým mlékem odmítá. Je to z toho důvodu, že mateřské mléko má specifickou chuť, navíc je to jediná výživa, kterou miminko od narození do této doby dostávalo. Vhodné je nejdříve naučit miminko na pití z lahvičky, toho docílíte tím, že si odstříkáte své mlíčko a podáte jej z lahvičky. Miminko tak bude mít známou chuť z lahvičky, bude to pro něho tedy jen jedna změna. Jakmile to přijme, poté podáte z lahvičky umělé mléko. Doporučuje se nestřídat různá mlíčka při prvním odmítnutí, ale nabízet vytrvaně a opakovaně. Uvádí se, že miminko potřebuje novou chuť ochutnat až 15x, než-li ji přijme. Proto buďte tedy vytrvalá, nenabízejte jiná mléka, protože i ty by miminko nejspíše odmítlo. Pokud byste si ráda přečetla ještě více informací, můžete se podívat na naše stránky, kde se tomuto tématu dále věnujeme:
http://www.nutriklub.cz/kojenec/prechod-na-umel...

andrea_nutrilon
autor
30. črc 2014

@verunnkaa Maminko máte na mysli, zda můžete kombinovat Nutrilon Good Sleep a Nutrilon 1 Anti-Colics? Pokud máte na mysli tuto kombinaci, tu Vám doporučit nemohu, tato mlíčka mají zcela odlišná složení. Nutrilon Anti-Colics je mlíčko, které je určeno pro miminka, která mají citlivější zažívání a hůře tráví klasické složení. V tomto případě se tedy snažíme jim změnou receptury ulevit a podáváme mlíčko s částečně štěpenou bílkovinou, což je Nutrilon Anti-Colics. Nutrilon Good Sleep je určen pro miminka, která tyto potíže nemají a netrpí na nadýmání.

andrea_nutrilon
autor
30. črc 2014

@jijulka Nutrilon Low Lactose je na trhu pouze jeden, tzn. Nutrilon 1 Low Lactose. Je to z toho důvodu, že toto mlíčko se obvykle používá jen přechodně při průjmu, případně při dlouhodobých závažnějších potížích a potvrzené alergii se přistupuje ke speciální řadě, která rovněž neobsahuje laktózu.
Nutrilon HA však problém s průjmem neřeší, proto bych doporučila používat přímo pediatrem doporučené mléko.

jijulka
30. črc 2014

@andrea_nutrilon děkuji za odpověď, dáváme Low Lactose 1. Až budeme zpět přecházet na laktozové mléko, aby to bylo postupné - lze míchat klas. Nutrilon 2 s tím Low Lactose? A jaká je ta speciální řada bez laktozy pro dlouhodobější užívání - jak se jmenuje? Děkuji.

andrea_nutrilon
autor
30. črc 2014

@jijulka Různá mlíčka se obecně nedoporučuje podávat současně v jedné lahvičce. Vhodnější je podávat Nutrilon 1 Low Lactose do úplného vymizení průjmu a poté ideálně ještě 2-3 dny poté, aby se střeva zvládla dát dohromady a byla opět schopna laktózu trávit. Speciální řada jsou mléka při prokázané alergii na bílkovinu kravského mléka, přesně se jedná o Nutrilon Allergy Digestive Care, který se používá při ABKM a současně při zažívacích potížích, zároveň neobsahuje laktózu. U takto malých dětí je však na vině obvykle ABKM a intolerance laktózy je méně častá. V případě, že se prokáže, je na lékaři, aby stanovil povolené množství laktózy, které je miminko schopno zpracovat, je to velmi individuální a záleží na aktivitě enzymu, který laktózu štěpí.

jijulka
30. črc 2014

@andrea_nutrilon děkuji 🙂

lenkazdenek
30. črc 2014

Tak já bohužel holky odkrmila Nutrilonem od porodnice,první jsem jen přikrmovala,pak jsme přešly na Nutrilon plně malý zpočátku chutnal,ale zlom nastal okolo 8 měsíce,kdy jsem už ho začla odmítat,nakonec sme přešly na ochucený sunar.Teď mám mladší od začátku na Nutrilonu,jelikož se mi neutvořilo mléko a opět ho přijala skvěle,bohžel okolo začátku 4 měsíce ho začla pít míň a míň,přestala přibývat,takže sme musely přejít na zeleninové příkrmy což vyřešilo otázku přibírání,bohužel mléka stále moc nevypije,zajímavé je,že mléko s kaší z krabičky jí chutná a je schopna ho vypít celé....

bielanevesta
30. črc 2014

Vždy bola jedlík, ale s novými chuťami mávala veľký problém. Možno to súvisí aj s jej diagnózou, vývojová dysfázia o tom som ale spočiatku nemala ani potuchy. Vždy to trvalo niekoľko týždňov, kým niečo vzala na milosť. Mas-zel príkrmy jej zachutili, až keď sa tam pridalo mäso a ovo príkrmy, až keď sa v tom vyskytovali jahody. Do tej doby bojkot. Do dvoch rokov odmietala jedlo s prídavkom soli( ucítila fakt aj pár zrniečok), do šiestich rokov, natretý chleba(do tej doby jedla len výhradne suchý.
Odmietala piť čokoľvek iné, ako moje MM až až veľké horúčavy ju v roku donútili vziať na milosť aspoň ovocné šťavy od hame. Ako sa odbúravalo kojenie, hľadala som UM, čo by jej chutilo a že sme ich vyskúšali dosť. Nakoniec prijala, a pila len hipp 3 vanilkové...
A tak by som mohla pokračovať...

lucyanek
30. črc 2014

My od porodnice bohužel musíme dokrmovat - dospěli jsme k Nutrilonu HA 1. Malýmu je naštěstí úplně jedno, z čeho jí, takže ať mu dám prs nebo lahvičku, saje všecko (někdy se pokouší nasávat i třeba moji ruku když se mu mihne kolem pusy 😀). A když mu dáváme kapičky, dáváme mu je na lžičce (taky od začátku) a i ze lžičky to sní 😀 a to je mu měsíc 😀 Myslím, že nové chutě pro něho nebudou problém a už se moc těším, až mu budeme dávat příkrmy, určitě se mu to bude moc líbit 😉

andrea_nutrilon
autor
30. črc 2014

Jaká chuť překvapila vaše děťátko nejvíc? Hned ta první po mateřském mléku nebo to snad byly ryby či zelenina?

somalicats
30. črc 2014

U nás byla lahvička nutností prakticky téměř od začátku, i když druhou dcerku jsem dlouho dokrmovala stříkačkou, ani u ní jsem ale netvořila mléka tolik, aby jí to stačilo, takže nakonec šla plně na Nutrilon. Starší byla na Nutrilonu taky, příkrmy od uk. 4. měsíce, začínali jsme zeleninou, žádné překvápko se nekonalo. Mladší je to samé, jí hezky. Řekla bych, že ji teď trochu překvapila chuť pečené červené řepy, ale snědla i tu, tak uvidíme příště 🙂